Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie róbcie kominków w domu:)

Adam626

Czy zrobiłbyś ponownie kominek w domu  

294 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zrobiłbyś ponownie kominek w domu

• Nie róbcie kominków w domu!
      86
    • Oczywiście zrobiłbym. Róbcie kominki!
      166
    • Mam mieszane uczucia
      42

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W czym widzisz trollowanie?

W tym że informuję, także Ciebie, że spalanie gaz mniej truje niż spalanie drewna.

Patrz ze zrozumieniem podanych wartości liczbowych w tabelce

http://vaillant-partner.pl/kalkulatory-on-line/kalkulator-emisji-zanieczyszczen/.

Chyba że nie rozumiesz że emisja np. 3830g/rok NOx ze spalania drewna jest bardziej szkodliwa niż emisja 1360g/rok ze spalania gazu ziemnego (prawie 3x więcej)

CO - 33,13kg/rok z drewna i 1,85kg/rok z gazu ziemnego (prawie 18 razy więcej)

Podobnie pozostałe emisje.

Matematyka - trudna szuka i nie do każdego dociera ;)

Zapomniałeś o CO2 i metanie. Truje tak lokalnie czy globalnie? :D

Zresztą wiesz co "masz rację". Gaz to "czyste ekologiczne odnawialne paliwo". LPG jeszcze lepsze. Biomasa i drewno to nie OZE ;)

Informacje wyczytane w internecie to nie wszystko. Jeszcze pasuje włączyć myślenie i coś z tego zrozumieć. :D

Kominkowcy, do roboty! Zimno na zewnątrz, trza się ogrzać!

[ATTACH=CONFIG]436516[/ATTACH]

Oj ten czysty ekologiczny prąd dla grzejących np. z COP=1. Ciekawe co na to Ci koło takich elektrowni?

Elektrownia Bełchatów będzie jeszcze bardziej truć rtęcią.

To susza to może też te elektrownie? belchatow.naszemiasto.pl W Skierniewicach chyba było najgorzej, bo ludzie tam ludzie nie mieli wody do picia.

Gość mtdeusz
W czym widzisz trollowanie?

W tym że informuję, także Ciebie, że spalanie gaz mniej truje niż spalanie drewna.

Patrz ze zrozumieniem podanych wartości liczbowych w tabelce

http://vaillant-partner.pl/kalkulatory-on-line/kalkulator-emisji-zanieczyszczen/.

Chyba że nie rozumiesz że emisja np. 3830g/rok NOx ze spalania drewna jest bardziej szkodliwa niż emisja 1360g/rok ze spalania gazu ziemnego (prawie 3x więcej)

CO - 33,13kg/rok z drewna i 1,85kg/rok z gazu ziemnego (prawie 18 razy więcej)

Podobnie pozostałe emisje.

Matematyka - trudna szuka i nie do każdego dociera ;)

CO nie jest szkodliwe w atmosferze bo się szybko utlenia do CO2

Wstydź się palić gazem szczyt ignorancji, braku instynktu samozachowawczego, i podstawowe braki w poszanowaniu własnych pieniędzy

Rozumiem że tobie płaca za oponę ?

Ty palisz czystym węglem czy oponami?

Ja płacę za utylizację 5 PLN za każdą oponę.

Nie zakopuję opon w własnym ogródku, nie robię podkładu pod drogę i nie umacniam oponami skarp.

CO nie jest szkodliwe w atmosferze bo się szybko utlenia do CO2

Spalając drewno produkujemy więcej CO który utlenia się do CO2 a CO2 jest potrzebne do życia roślin.

Globalnie rzecz ujmując: spalanie drewna jest korzystne dla natury.

Inne szkodliwe emisje też można pominąć.

Niepotrzebnie producenci samochodów walczą z emisją CO i CO2.

Patrzę globalnie.

Dlatego ani gaz ani drewno nie jest ekologiczne.

Samochody na prąd z elektrowni wiatrowych też nie są ekologiczne patrząc globalnie.

Zapomniałeś o CO2 i metanie. Truje tak lokalnie czy globalnie? :D

Zresztą wiesz co "masz rację". Gaz to "czyste ekologiczne odnawialne paliwo". LPG jeszcze lepsze. Biomasa i drewno to nie OZE ;)

Informacje wyczytane w internecie to nie wszystko. Jeszcze pasuje włączyć myślenie i coś z tego zrozumieć. :D

Czytać nie potrafisz albo specjalne pomijasz poprzednie wpisy.

Przypomnij czy ogrzewasz swoje mieszkanie?

Biomasa i drewno to OZE ale spalanie tego w domowych ogniskach = kominkach jest truciem środowiska.

To że drewno jest OZE nie oznacza, że możemy bezkarnie i bezmyślnie ścinać drzewa aby je spalać w kominkach (domowych ogniskach).

Drzewa pełnią jeszcze inne role pożyteczne role w naturze niż "produkcja" materiału do spalania.

Czytać nie potrafisz albo specjalne pomijasz poprzednie wpisy.

Przypomnij czy ogrzewasz swoje mieszkanie?

Biomasa i drewno to OZE ale spalanie tego w domowych ogniskach = kominkach jest truciem środowiska.

To że drewno jest OZE nie oznacza, że możemy bezkarnie i bezmyślnie ścinać drzewa aby je spalać w kominkach (domowych ogniskach).

Drzewa pełnią jeszcze inne role pożyteczne role w naturze niż "produkcja" materiału do spalania.

Pellet. Spalam ok 1 tonę czyli ok 600m3 gazu. Ty gazu 1700m3. Dalej prąd na bytowe. Sam Twój dom to min. 20MWh/rok. Policz i dolicz do tego rachunek ciągniony dla gazu. Masz dwa auta, żarcie ze sklepu itp itd. Wiesz jak droga energetycznie jest przemysłowa hodowla zwierząt? Wiesz ile taka świnia czy krowa musi jeść dziennie? Prąd do dojarek itp itd. Kuźwa to się samo nie robi. Nawozy z czego są robione do warzyw, które kupujesz? Nie masz zielonego pojęcia jak to wszystko wygląda, a przychodzisz i bełkoczesz, ze drewno truje. Co Ty chcesz porównywać. Nikt nie pisze, żeby tylko ogrzewać drewnem - ścinać drzewa i nimi tylko palić. Chłopie ogarnij się. Ty piszesz o truciu środowiska. Palacz gazu. osoba, która ma większość, o ile nie całe, jedzenia ze sklepu. Jaja jak berety. Zresztą wiesz co? "Masz rację. Najmądrzejszy jesteś". ;)

Nie jadam wieprzowiny i wołowiny. Nie mam własnej hodowli kur, nie mam ogródka z kompletem niezbędnych upraw.

Rozumiem że TY też nie jadasz mięsa i jesz tylko to co sam bezemisyjnie wyhodowałeś.

No z wyjątkiem tej tony pelletu.

Prądu elektrycznego też nie używasz.

Ty masz jeden samochód i jeździsz komunikacją miejską.

Oba te przejazdy nic nie emitują do środowiska.

Żarcia nie żrę.

1700m3 gazu ziemnego emituje do środowiska mniej niż spalenie 600m3 pelletu.

Nie masz zielonego pojęcia jak to wszystko wygląda, a przychodzisz i bełkoczesz, ze gaz truje.

Edytowane przez d7d

Nie jadam wieprzowiny i wołowiny. Nie mam własnej hodowli kur, nie mam ogródka z kompletem niezbędnych upraw.

Rozumiem że TY też nie jadasz mięsa i jesz tylko to co sam bezemisyjnie wyhodowałeś.

No z wyjątkiem tej tony pelletu.

Prądu elektrycznego też nie używasz.

Ty masz jeden samochód i jeździsz komunikacją miejską.

Oba te przejazdy nic nie emitują do środowiska.

Żarcia nie żrę.

1700m3 gazu ziemnego emituje do środowiska mniej niż spalenie 600m3 pelletu.

Nie masz zielonego pojęcia jak to wszystko wygląda, a przychodzisz i bełkoczesz, ze gaz truje.

Trafiłeś. Mięsa nie jadam, żadnego. Kury mam swoje na jajka. Uprawy większość swoje. Tak zeszmacam się bo "babram się w gównie", "robię gajówkę np. z pokrzyw", "mieszam kompost" itp itd. Grzeje pelletem na kg nie m3. No i jestem "obstawiony OZE". To jest cytat - nie mój. ;)

"Znów masz rację". Gaz to "czyste ekologiczne bezemisyjne odnawialne źródło energii".

Ja nie wspominam o gazie.

Ty masz jakąś wydzieloną obsesję na temat gazu ziemnego.

Nie widzisz trucia środowiska przez spalanie swojego pelletu.

Jesteś lobbystą pelletu.

Grzanie na kg pelletu czy na m3 gazu nie ma wznaczenia.

Znaczenie ma emisja zanieczyszczeń.

Nie dla spalania drewna i pelletu.

Drewno i pellet to nie jest "czyste ekologiczne paliwo".

PS Co jadają kury?

Ziarenka piasku? :)

Ty palisz czystym węglem czy oponami?

Ja płacę za utylizację 5 PLN za każdą oponę.

Nie zakopuję opon w własnym ogródku, nie robię podkładu pod drogę i nie umacniam oponami skarp.

Na chwię obecną większość CWU to słońce większość CO to PC PP tak węgiel też idzie tylko ptanie czy rok cz 4.

To z tych opon już lepiej zrób sobie minionka. Predzej do lasu bym wypier... niż 5 zł bym dał zresztą zawsze ktoś kupi na OLX nawet gówno:)

A gdzie ty widzisz zadyme przy spalaniu pelletu?

Lobbysto zimnego gazuuuuuuu.

Nie widzę zadymy przy spalaniu pelletu.

Spalanie pelletu powoduje emisję niewidocznych substancji trujących.

Może jesteś z tych co jak czegoś nie widzą to tego nie ma.

Tak w przedszkolu bawią się dzieci - zasłaniają oczy i wołają: nie ma mnie.

Nie wiem co to jest "zimny gaz".