Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie róbcie kominków w domu:)

Adam626

Czy zrobiłbyś ponownie kominek w domu  

294 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zrobiłbyś ponownie kominek w domu

• Nie róbcie kominków w domu!
      86
    • Oczywiście zrobiłbym. Róbcie kominki!
      166
    • Mam mieszane uczucia
      42

Recommended Posts

:lol2: :lol2: :lol2:

Drewno jest suche po niecałym roku.

Jak byś tam nie palił w tym kominku to i tak ci będzie kopcić bo to jest górny kopciuch.

Po co dywagować .Jutro pokażesz niekopcący żar w swoim kominku i w swoim salonie.Moje drewno sezonuje 2 lata i dłużnej sprawdzając wilgotność.Palę tym co ma mniej niż 20 %. Do jutra. Pamiętaj jak kania dżdżu.:bye:

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

50 letnie najlepsze do ciebie będzie bo korniki już je przejadły i nie będzie ci kopcić.

:lol2:

Ja wiem co dla mnie najlepsze. Te 2/3 letnie są spoko o wilgotności mniej niż 20 %. Kopcenie to nieumiejętność palenia i nie ma nic wspólnego z sezonowanym drewnem o wilgotności mniejszej niż 20% najlepiej liściastym.Jak kania dżdżu czekam na twój żar niekopcący.:yes::D

Ze spalania drewna jest lepsze i bardziej potrzebne CO2 niż ze spalania gazu ziemnego? :D

:jawdrop:

Oczywiście. Ty takich rzeczy nie wiesz. "Olimp forum". Szok.

Pisałem Ci co masz poszukać. Widać nie poszukałeś albo próbowałeś szukać i nie umiesz szukać albo poszukałeś, znalazłeś i nic nie zrozumiałeś.

No koniec misiaczku to pomyśl czy to CO2 które emitują ludzie oddychając to jest dobre czy złe. :lol2:

:jawdrop:

Oczywiście. Ty takich rzeczy nie wiesz. "Olimp forum". Szok.

Pisałem Ci co masz poszukać. Widać nie poszukałeś albo próbowałeś szukać i nie umiesz szukać albo poszukałeś, znalazłeś i nic nie zrozumiałeś.

No koniec misiaczku to pomyśl czy to CO2 które emitują ludzie oddychając to jest dobre czy złe. :lol2:

Dlaczego CO2 powstające przy spalaniu drewna (a może też ekopgroszku) jest lepsze od CO2 powstajecego przy spalaniu gazu ziemnego?

Sądzę, że Ty potrafisz to wytłumaczyć i udowodnić.

PS

Misiaczku... ? masz jakieś zapędy zwierzęce czy może to wynika z innych przypadłości?? :D

SZOK!!

.Wreszcie musiałeś być świadom ,że jak zima za oknami ,a ty jesteś w przysłowiowym sezonie grzewczym to masz możliwość skorzystania z przyjemności oprócz ciepła jakie za sobą niesie kominek, robiąc fajną atmosferę w salonie. Taki musiek jesteś czy chcesz tego czy nie :yes::D .

Co nie zmienia faktu, że to prymitywna rozrywka.

Jakby KAŻDY chciał tak czerpać przyjemność, to lasy wyglądałyby tak:

clearcut-forest.jpg?w=660&h=371

Nie ma to jak dla przyjemności wywozić drewno z lasu i je palić :D.

Dla niektórych kominek potrafi kojarzyć się z innymi przyjemnościami.

...

Wreszcie musiałeś być świadom ,że jak zima za oknami ,a ty jesteś w przysłowiowym sezonie grzewczym to

masz możliwość skorzystania z przyjemności oprócz ciepła jakie za sobą niesie kominek, robiąc fajną atmosferę w salonie. Taki musiek jesteś czy chcesz tego czy nie :yes::D .

I robienia fajnej atmosfery na zewnątrz.

Do tej fajnej atmosfery w "darmowym" pakiecie dodaje się PM10, PM2,5, NOx--y benzopireny i inny syf.

Ale najważniejsze jest własne ciepełeko ;)

Spalanie drewna nie takie eko jak się wydaje

Drewno jednak nie powinno być zaliczane do tej samej grupy co inne źródła energii odnawialnej.

Pozyskiwanie energii słonecznej, wiatrowej, geotermalnej lub wodnej nie emituje do powietrza spalin, gazów czy szkodliwych substancji.

W przypadku drewna sprawa wygląda zupełnie inaczej.

Nie chodzi tutaj o powstający dwutlenek węgla (który, jak wspomniałem, może być zbilansowany przez nasadzane drzewa), lecz o emisję substancji niebezpiecznych, które są uwalniane w procesie spalania.

Podczas spalania drewna powstaje znaczna ilość mniej i bardziej niebezpiecznych związków. Podstawowe z nich to tlenki azotu (NOx), tlenki węgla (CO) oraz pyły (PM), będące główną przyczyną smogu. Pozostałe to fenole, aldehydy oraz węglowodory, które dzielą się na kilkaset odmian. Szczególnie niebezpieczna podgrupa to wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA). Do najbardziej toksycznych zaliczane są benzo(a)pireny. Są to substancje rakotwórcze, mające właściwości zaburzające procesy genetyczne komórek. Benzo(a)pireny występują również w spalanych papierosach oraz grillowanym mięsie.

https://www.ekonsument.pl/a66751_spalanie_drewna_nie_takie_eko_jak_sie_wydaje.html

Dlaczego CO2 powstające przy spalaniu drewna (a może też ekopgroszku) jest lepsze od CO2 powstajecego przy spalaniu gazu ziemnego?

Sądzę, że Ty potrafisz to wytłumaczyć i udowodnić.

PS

Misiaczku... ? masz jakieś zapędy zwierzęce czy może to wynika z innych przypadłości?? :D

SZOK!!

"Cykl węglowy". Już Ci pisałem. Ile razy można.

Co nie zmienia faktu, że to prymitywna rozrywka.

Jakby KAŻDY chciał tak czerpać przyjemność, to lasy wyglądałyby tak:

clearcut-forest.jpg?w=660&h=371

Nie ma to jak dla przyjemności wywozić drewno z lasu i je palić :D.

Ty muchenz "Gasland" se oglądnij. :yes:

Chłopie nikt nie pisze, żeby spopielać tylko drewno czy bioamsę, tak jak wy to z gazem robicie np. w Krakowie.

PS. Dzisiaj zawinął do portu żaglowiec z LNG dla Ukrainy. Czysty żaglowiec pędzony wiatrem morski. LNG z USA. Gaz do Ukrainy pchany czystymi rurami i czystymi turbinami.

"Cykl węglowy". Już Ci pisałem. Ile razy można.

W tym twoim "cyklu węglowym" w obiegu jest CO2 ze spalnia drewna w kominku a nie ma CO2 ze spalania węgla lub gazu ziemnego?

Dlaczego w swojej mantrze ekospalania drewna pomijasz pozostałe trujące substancje pochodzące ze spalania drewna?

Podczas spalania drewna powstaje znaczna ilość mniej i bardziej niebezpiecznych związków.

Podstawowe z nich to

tlenki azotu (NOx),

tlenki węgla (CO) oraz

pyły (PM), będące główną przyczyną smogu.

Pozostałe to

fenole,

aldehydy oraz

węglowodory, które dzielą się na kilkaset odmian.

Szczególnie niebezpieczna podgrupa to wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA).

Do najbardziej toksycznych zaliczane są benzo(a)pireny.

Są to substancje rakotwórcze, mające właściwości zaburzające procesy genetyczne komórek.

Benzo(a)pireny występują również w spalanych papierosach oraz grillowanym mięsie.

W tym twoim "cyklu węglowym" w obiegu jest CO2 ze spalnia drewna w kominku a nie ma CO2 ze spalania węgla lub gazu ziemnego?

Dlaczego w swojej mantrze ekospalania drewna pomijasz pozostałe trujące substancje pochodzące ze spalania drewna?

Nie w moim. Strasznie bełkoczesz.

Ależ drogi chłopcze ja niczego nie pomijam. Odnoszę się do jednego z Twoich postów i bzdury, którą tam napisałeś. Zresztą nic nowego.

Nie w moim. Strasznie bełkoczesz.

Ależ drogi chłopcze ja niczego nie pomijam. Odnoszę się do jednego z Twoich postów i bzdury, którą tam napisałeś. Zresztą nic nowego.

W twoim spalasz drewno i w twoich spalinach "wychodzi" tylko zielone CO2 i nic więcej?

Uściślij jeszcze czy dotyczy to twojego kominka czy pieca na ekogroszek.