Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie róbcie kominków w domu:)

Adam626

Czy zrobiłbyś ponownie kominek w domu  

294 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zrobiłbyś ponownie kominek w domu

• Nie róbcie kominków w domu!
      86
    • Oczywiście zrobiłbym. Róbcie kominki!
      166
    • Mam mieszane uczucia
      42

Recommended Posts

Gość mtdeusz
Sądzę, że "hamerykanie" pragną to sprzedać (i sprzedają) ponieważ są rynki zbytu :)

... sami produkują energię elektryczną głównie w elektrowniach jądrowych ... tak jest m/i na Florydzie gdzie mieszkam.

ps - w moim mieście nie ma gazociągów :)

Jak mieszkasz u USA to powiedz mi o jakiej max wartości mogę przewieść towar z USA do Cebulandi samolotem bez przypału z cłem?

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość mtdeusz
No muszę. Teraz to się męczę z tymi płytami, ale darmo mam to sam wiesz jak jest. Drewienko zostawiam na inne rzeczy. Chleba w płytach nie upiekę, ale super do grzania. Te liście muszę jeszcze spróbować co to będzie. Oj pewnikiem będzie siwo.

To co to masz za kocioł na pellet, że będzie siwo?

No mówiłem, że kominek to kopciuch.

Ja i tak jestem eko bo mam ciepło z ciepłowni.

Eko nie jesteś. Chciałbyś. Hola hola.

Spalanie gazu w domowych warunkach jest nawet czystsze niż spalanie węgla w elektrowni.

Tam przecież wungiel palą u Ciebie. Załóż gaz będziesz eko. :lol2:

Chociaż koło mojej rodzinnej miejscowości to odwierty robią dla ciepłowni i panele mają. Na razie dla siebie, ale chyba jakąś kogenerację odpalą bo coś czytałem, że prąd chcą sprzedawać.

Piecyk kaflowy ? Proszę bardzo... Modyfikacja wysokości wg wymagań klienta ..

No piękny. Brawo. Gratuluje.

Moja babcia miała podobny, nie taki ładny oczywiście, a drugi to piec kaflowy. Oj kurcze fajnie było jak pizgało lodem jak człek by na feriach u babci. I to niesamowite ciepełko jakie od niego "biło". Oj kurcze "proziok" mi się zamarzył. Oj oj.

No mówiłem, że kominek to kopciuch.

Ja i tak jestem eko bo mam ciepło z ciepłowni.

To kiedy przychodzą demontować twoją węglarkę? Na fotkach kuwety na ciepłe odpady popromienne jest widoczna nieregularna masa. Jak to jest ,że masz ciepło w eko ciepłowni domowej. Rozumiem ,że odpad popromienny wysypujesz pod rośliny jako nawóz.Swoje odpady popromienne spalasz w niskiej temp. z małą ilością powietrza by zniwelować do 50 % to coś co pod kwiatki dajesz (no musisz coś z tym robić) .Nie wiedziałem ,że palisz oponami.Tylko czym się tu chwalić.Twoja węglarka w salonie -sercu domu jest nazbyt upierdliwa jak jej operator. Powstały nagar na ściankach też po czyszczeniu dajesz pod rośliny jako nawóz rozumiem.Kolor wyziewów żarowych z komina to zapewne , bezbarwna i bezwonna czerń. Fajnie masz z tym syfiastym otoczeniem.:yes:

Edytowane przez niktspecjalny

Gość mtdeusz
To kiedy przychodzą demontować twoją węglarkę? Na fotkach kuwety na ciepłe odpady popromienne jest widoczna nieregularna masa. Jak to jest ,że masz ciepło w eko ciepłowni domowej. Rozumiem ,że odpad popromienny wysypujesz pod rośliny jako nawóz.Swoje odpady popromienne spalasz w niskiej temp. z małą ilością powietrza by zniwelować do 50 % to coś co pod kwiatki dajesz (no musisz coś z tym robić) .Nie wiedziałem ,że palisz oponami.Tylko czym się tu chwalić.Twoja węglarka w salonie -sercu domu jest nazbyt upierdliwa jak jej operator. Powstały nagar na ściankach też po czyszczeniu dajesz pod rośliny jako nawóz rozumiem.Kolor wyziewów żarowych z komina to zapewne , bezbarwna i bezwonna czerń. Fajnie masz z tym syfiastym otoczeniem.:yes:

Tylko że to nie moja węglarka.

W kominku popiół się nie stapia w żużel.

A w kotle popiół ze spalania drewna się stapia w żużel?

Podstawowa różnica jest taka, że kominek z racji funkcji wyglądu musi iść na o wiele więcej kompromisów jeżeli chodzi o spalanie - wielka zimna komora z której ulatuje promieniowanie IR = niska temperatura, słabe mieszanie z powietrzem produktów lotnych drewna = emisja ton syfu przez komin :).

Ty to kupujesz ten syfiasty żar już jako żaro - podobny jak rozpalasz ciepłownie popromienną ?

Nox nie jest szkodliwe.

W twej węglarce nie jest ale w komorze paleniskowej kominka już jest.

Widze, że u ciebie jakiś kopcący ten kominek.

Kopcący niech ci będzie bo się nie odczepisz, ale popromienny z żarem żużlowym "kupą" różnych paliw w ciepłowni to już nie kopci. Wręcz pachnie.

No i napisał spalacz wungla, mokrego drewna i liści.

:popcorn:

O węglu ,oponach wiem o liściach w węglarce twojej niekoniecznie.

Moje liście nie dymią.

.

Żar ci nie kopci , opony eko także o liściach to strach pisać, szczapki i drewno masz bezodorowe ,bezwonne i bez "benzoalfapirenu " - benzopirenu.

WĘGIEL NA CZYSTO !!! NIE NA ŻÓŁTO !!!..............DREWNO NA CZYSTO !!! NIE NA KOPCĄCO !!!

Gówno też nie dymi.

Jest kłamstwo... wierutne kłamstwo i.....STATYSTYKA!!!

Adam M.

Odpowiadaj za siebie proszę bo kłamiesz twoje na załączonej fotce kopci i emituje w/w szkodliwe substancje.:D .Może ty masz jakiś sposób na palenie oponami i liśćmi ?

Wy tu se gadajta a ja se walne oponke.

Drewno nie emituje CO2 a gaz emituje.

Widocznie zmieniłeś front, bo jeszcze nie tak dawno nie przejmowałeś się oponkami w piecu. Obecnie od tego rodzaju "paliwa" stronisz, obyś nie dał się złamać...

Dotacje na wymianę kotłów na węgiel są ukłonem w stronę mieszkańców bo "będzie czyściej" i ukłonem w stronę właścicieli domów - bo będziecie palić tak jak zwykle ale w nowych, częściowo dofinansowanych, kotłach w podobnych kosztach ogrzewania.

Jest też ukłonem w stronę branży węglowej - górnictwa i handlarzy węglem. Także tym importowanym ze wschodu

Węglem ze wschodu którym ma takie atesty jakie są bieżąco potrzebne aby opłacało się importować.

Czy jest ramach akcji "czyste powietrze" dopłata do wymiany kotłów węglowych na kominki zamknięte lub piece zduńskie?

pisząc ,że UE słyszy ,że gdzieś dzwoni miałem na myśli to

odczas wstępnych rozmów otrzymaliśmy jasną informację z Komisji Europejskiej, że w przyszłej perspektywie finansowej Unia Europejska nie zamierza finansować i dotować wymian domowych kotłów na takie, które korzystać będą z paliw kopalnych, to znaczy zarówno z węgla, jak i z gazu

Nie znam szczegółów programu , wiem ,że dotowali wymianę kopciuchów na kopciuchy co jest chore :bash:

Ok, nie będą ogrzewać domów węglem i gazem ziemnych i pochodnymi produktami.

Jednocześnie będą nadal wydobywać i sprzedawać innym.

Niech inni się trują.

no cóż , hipokryci .

Czy Norwegowie pod pojęciem OZE albo specjalistycznymi kotłami spalającymi brykiety z trocin rozumieją ogrzewanie kominkami domowymi?
nie promują kominków , więc raczej nie . Nie znam ich prawa szczegółowo .

Bardzo słuszny kierunek. Należy brać z nich przykład.

Sieci ciepłownicze do ogrzewania domów? Sądzisz, że to jest realna perspektywa w Polsce?

ciężki temat z ta realnością , jednak w dużych miastach , gdzie jest sporo starych kamienic ogrzewanych piecami kaflowymi , do których leci wszystko , a węgla jest co kot napłakał , to chyba realne .

W takiej Warszawie

Kwota wzrosła z 7 tys. zł do 12 tys. zł. Teraz kolejną zachętą dla mieszkańców domów jednorodzinnych, którzy zdecydują się m.in. na podłączenie do gazu, będzie dodatkowe 10 tys. zł na nową lub modernizowaną instalację grzewczą. Na jeszcze lepsze warunki będą mogły liczyć osoby, które chcą korzystać z ciepła sieciowego – dofinansowanie może wynieść aż 40 tys. zł. Z kolei zdecydowani na zastąpienie kopciucha gruntową pompą ciepła mogą liczyć nawet na 50 tys. zł wsparcia od miasta.

artykuł z 22 listopada 2019r

https://magazynbiomasa.pl/dotacja-na-likwidacje-kopciucha-moze-byc-wyzsza-dla-kogo/?fbclid=IwAR150ZD397te2XcK9iYt8RvgiljM2LTpGf05GQ9ccO5g635gEJXHmFIkI6k

Są miasta , które idą w geotermię Zakopane , Uniejów , Toruń czy inne szykujące się do inwestycji

http://gramwzielone.pl/walka-ze-smogiem/101906/pyrzyce-pokaza-jak-zlikwidowac-smog-dzieki-geotermii

Dlatego spalanie gazu ma być złe bo jest gorsze od OZE którego praktycznie nie mamy?
tak , mentalność Polaków się zmienia . Coraz więcej rodaków idzie w PV oraz PC

Dlatego spalanie drewna w kominkach ma być lepsze od spalania gazu?
nie . Gdy robiłem remont domu oraz instalacji , zrobiłem podejścia pod kominek , jednak nie popełniłem go i bardzo się z tego cieszę . Gazu też nie mam , nawet do grzania obiadu .

Przyszłość do której należy dążyć to prawdziwe OZE dla własnego dobra i dla dobra przyszłych pokoleń.
idziemy ku temu , ale jak to się mówi jesteśmy 100 lat za murzynami (nikomu nie ubliżając) . Jak już napisałem mentalność się zmienia . Edytowane przez cuuube

.................tak , mentalność Polaków się zmienia . Coraz więcej rodaków idzie w PV oraz PC . Gdy robiłem remont domu oraz instalacji , zrobiłem podejścia pod kominek , jednak nie popełniłem go i bardzo się z tego cieszę . Gazu też nie mam , nawet do grzania obiadu .

idziemy ku temu , ale jak to się mówi jesteśmy 100 lat za murzynami (nikomu nie ubliżając) . Jak już napisałem mentalność się zmienia .

Za jaki Ty sznurek z ogrzewaniem pociągasz? .Chodzi mi o ten aspekt EKO. Czy milusińscy Twoi odczuwają w Waszym domu komfort cieplny ?:yes:

Gość mtdeusz
Ty to kupujesz ten syfiasty żar już jako żaro - podobny jak rozpalasz ciepłownie popromienną ?

W twej węglarce nie jest ale w komorze paleniskowej kominka już jest.

Kopcący niech ci będzie bo się nie odczepisz, ale popromienny z żarem żużlowym "kupą" różnych paliw w ciepłowni to już nie kopci. Wręcz pachnie.

O węglu ,oponach wiem o liściach w węglarce twojej niekoniecznie.

Żar ci nie kopci , opony eko także o liściach to strach pisać, szczapki i drewno masz bezodorowe ,bezwonne i bez "benzoalfapirenu " - benzopirenu.

WĘGIEL NA CZYSTO !!! NIE NA ŻÓŁTO !!!..............DREWNO NA CZYSTO !!! NIE NA KOPCĄCO !!!

Odpowiadaj za siebie proszę bo kłamiesz twoje na załączonej fotce kopci i emituje w/w szkodliwe substancje.:D .Może ty masz jakiś sposób na palenie oponami i liśćmi ?

I cały twój mistery plan gówno kominka w piz$u szlag trafił.

Zadymiłeś cały salon. :lol2::lol2::lol2:

Gość mtdeusz

Ja mam ogrzewania z ciepłowni więc nie wiem czym tam palą w ciepłowni.

A, że w twoim gówno kominku górnym kopciuchu ulepie służącym do smrodliwej utylizacji hurtowej ilości paliwa czytaj drewna i ci odoru i śmierdzi z tego drewna z komina to już nie mój problem.