Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie róbcie kominków w domu:)

Adam626

Czy zrobiłbyś ponownie kominek w domu  

294 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zrobiłbyś ponownie kominek w domu

• Nie róbcie kominków w domu!
      86
    • Oczywiście zrobiłbym. Róbcie kominki!
      166
    • Mam mieszane uczucia
      42

Recommended Posts

Szkoda że zdeklarowani przeciwnicy palenia drewnem , także ci spoza forum , nie zauważyli różnic w konstrukcji palenisk ...

Przypadek czy niekoniecznie ?

Zapowiedź zmiany norm w EU , wiadomo od kilku lat jakie będą wymagania , spowodowała/ wymusiła zmiany konstrukcyjne w budowie komór spalania we wkładach kominkowych . Analogicznie gdyby pisać o autach przez pryzmat emisji z Syrenki czy Trabanta to też można by zakazać jeżdżenia samochodami...

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość mtdeusz
Szkoda że zdeklarowani przeciwnicy palenia drewnem , także ci spoza forum , nie zauważyli różnic w konstrukcji palenisk ...

Zapowiedź zmiany norm w EU , wiadomo od kilku lat jakie będą wymagania , spowodowała/ wymusiła zmiany konstrukcyjne w budowie komór spalania we wkładach kominkowych . Analogicznie gdyby pisać o autach przez pryzmat emisji z Syrenki czy Trabanta to też można by zakazać jeżdżenia samochodami...

Gdzie te zmiany jak był górnego kopcenia tak nadal jest górnego kopcenia, plus szamotu dodali.

Podaj fakty - czym różni się kominek (wkład kominkowy) np. firmy Romotop z górnym spalaniem od takiego bez górnego spalania?

Samochody mają filtry i przeszły już od norm spalania EURO 1 do już do EURO 6.2.

W planach jest EURO 7.

Możesz podać też emisję trujących substancji przy spalaniu drewna w kominkach spełniających wymagania "ekoprojekt{" i przy spalaniu gazu ziemnego w kotłach gazowych klasy 5 ?

Temat dotyczy porównania które spalanie jest bardziej eko.

Moim zdaniem żadne z powyższych nie jest eko ale spalanie drewna w domowych kominkach jest o wiele bardziej nieekologiczne.

Gość mtdeusz
Podaj fakty - czym różni się kominek (wkład kominkowy) np. firmy Romotop z górnym spalaniem od takiego bez górnego spalania?

Samochody mają filtry i przeszły już od norm spalania EURO 1 do już do EURO 6.2.

W planach jest EURO 7.

Możesz podać też emisję trujących substancji przy spalaniu drewna w kominkach spełniających wymagania "ekoprojekt{" i przy spalaniu gazu ziemnego w kotłach gazowych klasy 5 ?

Temat dotyczy porównania które spalanie jest bardziej eko.

Moim zdaniem żadne z powyższych nie jest eko ale spalanie drewna w domowych kominkach jest o wiele bardziej nieekologiczne.

To, że ten z górnym spalaniem emituje więcej syfu od tego z dolnym spalaniem.

Pewnie wkładam kij w mrowisko ale co tam ;) Ogrzewam dom kominkiem z PW od 13 lat. Uważam, że to była dobra decyzja. Kominek sprawuje się praktycznie bezawaryjnie. Koszt ogrzania domu o pow. 150 m kw, to 1500-1800 zł za sezon. Mieszkają 4 osoby, temperatura 23-24 stopnie. Jeśli chcecie wiedzieć więcej - pytajcie :)

Gość mtdeusz
Pewnie wkładam kij w mrowisko ale co tam ;) Ogrzewam dom kominkiem z PW od 13 lat. Uważam, że to była dobra decyzja. Kominek sprawuje się praktycznie bezawaryjnie. Koszt ogrzania domu o pow. 150 m kw, to 1500-1800 zł za sezon. Mieszkają 4 osoby, temperatura 23-24 stopnie. Jeśli chcecie wiedzieć więcej - pytajcie :)

Jak mocno kopci?

Ile drewna spala.

Ogrzewasz kominkiem bo nie masz możliwości zainstalowania bezobsługowego źródła ciepła (kocioł gazowy, kocioł na pellet, PC EE z COP=1,0) ?

Koszt ogrzania to 1500-1800 zł na sezon czyli ok. 7,5-9,0 m3 na sezon? Dosyć dużo i pracy własnej też dużo.

Ogrzewania gazowe pewnie wyszło by w granicach 3000-3500 zł lub jeszcze więcej.

c.w.u. tez z kominka z PW?

Jak mocno kopci?

Ile drewna spala.

Nie kopci. Salon malowałem dopiero po 8 latach od zamieszkania.

10-12 mp na sezon. Palę głównie brzozą.

Ogrzewasz kominkiem bo nie masz możliwości zainstalowania bezobsługowego źródła ciepła (kocioł gazowy, kocioł na pellet, PC EE z COP=1,0) ?

Koszt ogrzania to 1500-1800 zł na sezon czyli ok. 7,5-9,0 m3 na sezon? Dosyć dużo i pracy własnej też dużo.

Ogrzewania gazowe pewnie wyszło by w granicach 3000-3500 zł lub jeszcze więcej.

c.w.u. tez z kominka z PW?

Mam kocioł elektryczny i możliwość grzania w 2 taryfie ale korzystam z niego sporadycznie.

Gazu nie ma i nie będzie na pewno w ciągu najbliższych 10 lat.

CWU z kominka + solary latem.

Teraz dołożyłem przewymiarowaną fotowoltaikę z zamiarem dogrzewania prądem z nadwyżki.

Nie kopci. Salon malowałem dopiero po 8 latach od zamieszkania.

10-12 mp na sezon. Palę głównie brzozą.

pseudo antysmogowców,

Oczywiście, że spalanie biomasy przyczynia się do smogu.

Smog i KOMINKI zabijają POLAKÓW. A to ruski gaz ponoć jest zły ;).

https://swiatoze.pl/szesc-razy-wiecej-zawalow-przez-smog/

:D

Oczywiście, że spalanie biomasy przyczynia się do smogu.

Smog i KOMINKI zabijają POLAKÓW. A to ruski gaz ponoć jest zły ;).

https://swiatoze.pl/szesc-razy-wiecej-zawalow-przez-smog/

:D

Pewnie, że smog jest zły. Nigdzie tego nie negowałem, ale widać masz problemy ze zrozumieniem. Zresztą przecież napisali wcześniej, że to astmy smog powoduje? Nie astmy? Tylko skąd ten smog w Krakowie, bo biomasy tam nie spalisz?

Przechwytywanie.JPG

Więcej mi się nie chce, ale tam tak to wygląda prawie wszędzie.

Nie tylko ruski jest zły. Powiedź, że jest dobry emerytom ogrzewającym domy dziurawe jak sito.

Zatem, jeżeli poziom ubocznych emisji metanu uciekającego przy wydobyciu i przesyle ustalimy na najniższym możliwym poziomie 1,5% , wtedy całkowity potencjał cieplarniany gazu ziemnego będzie wynosił 158% potencjału węgla oraz 180% potencjału ropy.

Rzeczywista ilość metanu uciekająca w czasie wydobycia i transportu gazu jest znacznie większa. Z poziomem 1,5% mamy do czynienia, gdy podczas wydobycia zastosowane zostaną najlepsze techniki przechwytujące ulatniający się metan. W przypadku gazu łupkowego bardziej prawdopodobna ilość ubocznych emisji metanu kształtuje się na poziomie od 3,6% do 7,9%, co oznacza, że wpływ cieplarniany gazu łupkowego jest kilka razy większy niż węgla.

Zresztą zapomniałem, przecież gaz jest czysty. Od początku do końca. Cały na biało. Ahe te trubinki gazowe i żaglowce LNG. :lol2:

Oj chłopie łykasz takie bzdury jak bociek żaby. Zresztą nie tylko ty.

Lepiej się zastanów co twoi potomkowie będą robić tutaj na ziemi, żeby przeżyć. Wiem, to daleko, a dla mnie liczy się, że ja mam dobrze. No i gaz to "czyste ekologiczne odnawialne paliwo".

Tylko skąd ten smog w Krakowie, bo biomasy tam nie spalisz?

Zawiało z syfiastych Węgrzyc i Babic - to raptem 1.5 km.

Więcej mi się nie chce, ale tam tak to wygląda prawie wszędzie.

Bo Kraków to trochę mało. Przydałoby się włączyć w to całą przyległą do Krakowa aglomerację.

Zresztą zapomniałem, przecież gaz jest czysty. Od początku do końca. Cały na biało. Ahe te trubinki gazowe i żaglowce LNG. :lol2:

Najpierw trzeba wyeliminować smród lokalny. Potem można zająć się globalnym.

Oj chłopie łykasz takie bzdury jak bociek żaby. Zresztą nie tylko ty.

Lepiej się zastanów co twoi potomkowie będą robić tutaj na ziemi, żeby przeżyć. Wiem, to daleko, a dla mnie liczy się, że ja mam dobrze. No i gaz to "czyste ekologiczne odnawialne paliwo".

Prąd z atomu lepszy. Ale nie mamy.

A z urządzenia zwanego kominem też nie kopci?

U mnie na ulicy by stwierdzić czy sąsiad kopci nie muszę podnosić głowy - to po prostu czuć.

Jak bardzo daleko się mylisz nazywając komin urządzeniem pozostawię tylko twojej ocenie. Jeśli ja np. powiem ,że u mnie w ulicy sąsiad nie kopci ,a jeżeli już dymi mu się z komina, miejsca - drogi przenoszącej spaliny to jest to nieszkodliwe dla otoczenia, to czyja głowa będzie bardziej zadarta ku górze ? Twoja elektrycznie uzasadnionego by nie mianować się człowiekiem pierwotnym bo póki co ognia nie doświadczasz , czy moja bo ogień rozumiem i wiem jak z nim współpracować i odpowiednio wykorzystywać .

Edytowane przez niktspecjalny
w

Gość mtdeusz
Jak bardzo daleko się mylisz nazywając komin urządzeniem pozostawię tylko twojej ocenie. Jeśli ja np. powiem ,że u mnie na ulicy sąsiad nie kopci ,a jeżeli już dymi mu się z miejsca - drogi przenoszącej spaliny to jest to nieszkodliwe dla otoczenia, to czyja głowa będzie bardziej zadarta ku górze ? Twoja elektrycznie uzasadnionego by nie mianować się człowiekiem pierwotnym bo póki co ognia nie doświadczasz , czy moja bo ogień rozumiem i wiem jak z nim współpracować i odpowiednio wykorzystywać .

To się podpisałeś :rotfl::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2:

Droga to jest dla samochodów:lol2:

Dobrze gadasz do twojego kopciucha kominka potrzebna jest droga bo dym ci się w kominie nie mieści.:lol2:

Edytowane przez mtdeusz

Bo Kraków to trochę mało. Przydałoby się włączyć w to całą przyległą do Krakowa aglomerację.

Najpierw trzeba wyeliminować smród lokalny. Potem można zająć się globalnym.

Prąd z atomu lepszy. Ale nie mamy.

Najpierw trzeba wyeliminować bar....ów palących byle czym w byle czym i byle jak .Piszesz ,że masz syf za oknem w blokowisku z miejsc :

.Posłużę się pewnym schematem.:D . Myślisz ,że czyja to wina ? Kto i jak w tej waszej okolicy przyczynił się do powstania smogu? Znasz genezę powstania w twoim otoczeniu ,okolicy ,blokowisku w/w smogu - zanieczyszczenia pyłami itp. ? Potrafisz określić na jakich zasadach Ci którzy cię trują otrzymali pozwoleństwo na to zanieczyszczanie? Kto jest winien tej sytuacji i czy ty nie jesteś jej współautorem ? To ,że zaliczam cię do lekkoduchów z krnąbrnością najwyższego stopnia wyrażających swoje opinie na wskutek środków........... zewnętrznych , partykularyzmem w pełnym tego słowa znaczeniu, nie musi od razu stawiać cie na ostatnim szczeblu ewolucji , wszak coś tam archaicznego wnosisz do dyskusji.

To się podpisałeś :rotfl::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2:

Droga to jest dla samochodów:lol2:

Dobrze gadasz do twojego kopciucha kominka potrzebna jest droga bo dym ci się w kominie nie mieści.:lol2:

Wielu rzeczy nie rozumiesz i wybitniejszych masz przed sobą. Popatrz jak śmieje się człowiek z własnej głupoty.Twoja niewiedza pogrąża cie już coraz bardziej i prowadzi do pewnych ograniczeń.

Komin (z łac. caminus, od gr. κάμινος (kaminos), piec) – droga przenoszenia spalinw przypadku komina spalinowego oraz droga przenoszenia zużytego powietrza w przypadku komina wentylacyjnego[1]. Potocznie jest to pionowa konstrukcja budowlana.
Edytowane przez niktspecjalny

Gość mtdeusz

No u ciebie musi być droga bo w kominie byś zadymy nie zmieścił.:lol2::lol2::lol2:

http://wartowiedziec.pl/architektura-i-budownictwo/41238-komin-nie-jest-obiektem-budowlanym-wyrok-nsa

Tu masz tylko uważaj bo czytać nie umiesz :lol2:

CZYLI KOMIN TO URZĄDZENIE BUDOWLANE :lol2: :lol2:

JAKIE JEST SPALANIE JEDNO :lol2::lol2:

No jakie???

H$j wie jakie ważne że jedno :lol2::lol2::lol2::lol2::lol2:

Edytowane przez mtdeusz

No u ciebie musi być droga bo w kominie byś zadymy nie zmieścił.:lol2::lol2::lol2:

http://wartowiedziec.pl/architektura-i-budownictwo/41238-komin-nie-jest-obiektem-budowlanym-wyrok-nsa

Tu masz tylko uważaj bo czytać nie umiesz :lol2:

CZYLI KOMIN TO URZĄDZENIE BUDOWLANE :lol2: :lol2:

JAKIE JEST SPALANIE JEDNO :lol2::lol2:

No jakie???

H$j wie jakie ważne że jedno :lol2::lol2::lol2::lol2::lol2:

Pogrążasz sie juz nawet w swoich cytatach. jeszcze raz przeanalizuj jakim ograniczeniom sie poddajesz.Wytłuszcze bys załapał kwintesencię do której ja w tym temacie sie odniosłem.

Zgodnie z art. 3 pkt 9 Prawa budowlanego przez urządzenie budowlane rozumie się urządzenie techniczne związane z obiektem budowlanym, zapewniające możliwość użytkowania obiektu zgodnie z jego przeznaczeniem, jak przyłącza i urządzenia instalacyjne, w tym służące oczyszczaniu lub gromadzeniu ścieków, a także przejazdy, ogrodzenia, place postojowe i place pod śmietnik. Komin jest częścią instalacji centralnego ogrzewania, czyli częścią urządzenia technicznego związanego z obiektem budowlanym. Uznanie komina za urządzenie budowlane wyklucza z kolei kwalifikację prac jako budowy obiektu.