Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie róbcie kominków w domu:)

Adam626

Czy zrobiłbyś ponownie kominek w domu  

294 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zrobiłbyś ponownie kominek w domu

• Nie róbcie kominków w domu!
      86
    • Oczywiście zrobiłbym. Róbcie kominki!
      166
    • Mam mieszane uczucia
      42

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie zrozumiałeś dogłębnej analizy twoich zastraszających wpisów.

Załóżmy na razie hipotetycznie ,że jesteś w komisji do eliminowania kominków ,kotłów itp. szkodliwie działających na środowisko emitujących jakieś tam szkodliwe zagrażające życiu pyły. Wchodzisz do domu opalanego tylko kominkiem. Rodzina wielodzietna ,biedna. Na dworze -15 stC .

Żeby podkręcić emocje , okres przedświąteczny , a ty Rambo 10, Eksterminator 11 włazisz do nich i pozbawiasz tego jedynego źródełka ciepła. Chce wiedzieć czy zrobisz to z zamiłowania czy z przepisu ? .

Nie zrozumiałem "dogłębnej... " bo... moim zdaniem nie jesteś w stanie przeprowadzić takiej analizy :D

Podkręcasz emocje ale w jakim celu?

Czy dlatego że są biedni, jest -15 stopni C i są święta to mogą truć?

Nie mogą truć.

Dlatego państwo polskie, samorządy lub inne instytucję są m.in. po to aby im pomóc.

Dofinansować i wspomóc. Pewnie powinny być też wyjątki specjalne ale dla faktycznie specjalnych przypadków.

Wchodzę do domu takiego osobnika który ma samochód, dobrą pracę, basen a może nawet saunę, PV i solary, jeździ na wycieczki zagraniczne i ma KZPŁW i nie będę miał żadnego pobłażania dla takiego truciciela który dla własnej przyjemności smrodzi i truje dookoła.

Ma być zgodnie z przepisami.

ZERO TOLERANCJI :)

PS Byłem kiedyś w takiej komisji która rozstrzygała los mieszkaniowy podobnej biednej rodziny.

Przepisy skazywały ich na eksmisję z zajmowanego mieszkania (eksmisja z powodów finansowych).

Cała "wysoka komisja" głosowała za eksmisją.

Tylko ja byłem przeciwny. Dali się przekonać do mojego stanowiska i rodzina dostała kolejną szansę.

Edytowane przez d7d
  • Like 1

Ale z pelletu nie miało być dymu.

Bo i nie ma , przy ciągłej pracy nie jesteś prawie w stanie nic zobaczyć. Dym widać gdy kocioł się rozpala ,

przez okres 1-5 minut widoczny jest biały lub jasno szary dym. Gdy temperatura na zewnątrz jest niższa niż 0 stopni Celsjusza widoczna jest jedynie para wodna - biały, czysty dym.

Czarny dym jest oznaką złej pracy palnika i wymaga natychmiastowej interwencji serwisu kotła.

Ale z pelletu nie miało być dymu.

Spalam węgiel,drewno,zrembkę,tuje i suchą biomasę co się uzbierała przez lato ale w tym roku mam jej mało i już się kończy.

Tej biomasy się trochę uzbierało bo wolno się rozkłada na kompost.

Po zatym mam trzy tony węgla i dużo drewna ...

Poczytaj są różne sposoby na przyspieszenie kompostowania.

Żeby nie było że cytuję lub linkuję tendencyjnie

Mikropyły

W ubiegłym roku w Internecie zamieszczono sensacyjną informację dotyczącą ujemnego wpływu dymu z kominków na ludzkie zdrowie. Rozpisywano się o badniach duńskich naukowców, które miały wykazać szkodliwość mikropyłów znajdujących sie w dymie spalanego drewna. Niepokojące informacje dotyczyły wnikania owych drobinek głęboko do płuc, wywoływanie pylicy, alergi, stanów zapalnych oraz zmian w DNA. Głośne wówczas w mediach pyły z kominków (o wielkości do 10 mikronów) określono symbolem PM10.

...

Uważamy również, że straszenie ludzi zmianami genetycznymi nie pokrywa się z historią rozwoju ludzkości. Wystarczy przeprowadzić prostą analizę, by stwierdzić, że ewolucja cywilizacyjna homo sapiens nie potwierdza szkodliwości mikropyłów na transpozycję DNA. Jest wręcz pozytywnym skutkiem kontaktu człowieka z dymem palącego się drewna.

Przykład: Pilnujący ognia człowiek jaskiniowy - przebywając w pełnym dymu wnętrzu groty - szybko stworzył mowę oraz wynalazł szereg coraz doskonalszych narzędzi.

https://mirolesfoyers.pl/artyku%C5%82y/mikropy%C5%82y,10/

Artykuł bardzo stary, pewnie z 2011 roku :)

Dbają o sprzedaż i o kasę.

Wtedy pojawiło się magiczne dla nich PM10

ale nie wiedzieli "z czym to się je".

A o PM2,5 jeszcze nie słyszeli.

Edytowane przez d7d
uzupełnienie treści

Nie zrozumiałem "dogłębnej... " bo... moim zdaniem nie jesteś w stanie przeprowadzić takiej analizy :D

Podkręcasz emocje ale w jakim celu?

Nie mogą truć.

Dlatego państwo polskie, samorządy lub inne instytucję są m.in. po to aby im pomóc.

Dofinansować i wspomóc. Pewnie powinny być też wyjątki specjalne ale dla faktycznie specjalnych przypadków.

Wchodzę do domu takiego osobnika który ma samochód, dobrą pracę, basen a może nawet saunę, PV i solary, jeździ na wycieczki zagraniczne i ma KZPŁW i nie będę miał żadnego pobłażania dla takiego truciciela który dla własnej przyjemności smrodzi i truje dookoła.

Ma być zgodnie z przepisami.

ZERO TOLERANCJI :)

PS Byłem kiedyś w takiej komisji która rozstrzygała los mieszkaniowy podobnej biednej rodziny.

Przepisy skazywały ich na eksmisję z zajmowanego mieszkania (eksmisja z powodów finansowych).

Cała "wysoka komisja" głosowała za eksmisją.

Tylko ja byłem przeciwny. Dali się przekonać do mojego stanowiska i rodzina dostała kolejną szansę.

My wiemy kim jesteś. Nie potrzebujemy twojej spowiedzi. Jak to masz w zwyczaju pytać. Odpowiedz na to proste pytanie.

włazisz do nich i pozbawiasz tego jedynego źródełka ciepła. Chce wiedzieć czy zrobisz to z zamiłowania czy z przepisu ? .

Pochlebiasz sobie i nadal kłamiesz.Ty ich eksmitowałeś. Manipulujesz już tylko ludzką naiwnością.To jest wstrętne.

Nie mogą truć.

Mylisz się oni muszą truć dopóki nie przyjdzie taka wielka persona , pozbawiona wszelkich zasad moralnych jak ty i ich życie zamieni w koszmar.Pomyliłeś znaczenie słowa "świadomość".

Edytowane przez niktspecjalny

Wczoraj u nas była "wystawka".

Ludzie pozbywali się niepotrzebnych "gabarytów".

Ruszyło się wieczorem....

Jedni wystawiali a inni wyławiali z tego wystawionego każdy kawałek mebla, który miescił się w kotle!

Uspokoiło się dobrze po 22.00

Jest jak jest. Wielu robi co musi aby nie marznąć!

Wiecie gdzie ci, co ich na sensowny opał nie stać, mają smog?

W .... No TAM!!!

Sposób na smog jest prosty!

Dać ludziom zatrzymać to, co zarobili.

PC sobie kupią i PV na dachu założą.

Smogu nie będzie!

Adam M.

Gość mtdeusz
Wczoraj u nas była "wystawka".

Ludzie pozbywali się niepotrzebnych "gabarytów".

Ruszyło się wieczorem....

Jedni wystawiali a inni wyławiali z tego wystawionego każdy kawałek mebla, który miescił się w kotle!

Uspokoiło się dobrze po 22.00

Jest jak jest. Wielu robi co musi aby nie marznąć!

Wiecie gdzie ci, co ich na sensowny opał nie stać, mają smog?

W .... No TAM!!!

Smogu nie będzie!

Adam M.

To nie rodzaj opał powoduje smogu tylko złe spalanie tego opału.

Z meblami to dużo pier#@lenia się.

Dużo cięcia i rozdrabniania na małe kawałki.

Edytowane przez mtdeusz

To nie rodzaj opał powoduje smogu tylko złe spalanie tego opału.

Z meblami to dużo pier#@lenia się.

Dużo cięcia i rozdrabniania na małe kawałki.

Meble może lepiej palą się bo są lakierowane.

Z pewnością lepiej trują środowisko.

Ale co tych zbieraczy-palaczy obchodzi. Mają za darmo ro palą.

Może dzięki darmowemu opałowi pojadą na wycieczke, może kupią nową kominiarkę (co by monitoring nie uchwycił zbierania śmieci). ;)

Żeby nie było że cytuję lub linkuję tendencyjnie

https://mirolesfoyers.pl/artyku%C5%82y/mikropy%C5%82y,10/

Artykuł bardzo stary, pewnie z 2011 roku :)

Dbają o sprzedaż i o kasę.

Wtedy pojawiło się magiczne dla nich PM10

ale nie wiedzieli "z czym to się je".

A o PM2,5 jeszcze nie słyszeli.

Ten sam sklep po kilku latach zmienia podejście do tematu.

Brawo !!

Grille gazowe - logiczna alternatywa dla miasta Krakowa

Dodano dnia: 2018-12-20

UWAGA, DOTYCZY TYLKO MIASTA KRAKOWA!!!

Jeżeli posiadasz stacjonarny grill węglowy w swoim ogrodzie lub lokalu gastronomicznym to wymień go na grilla gazowego, który nie jest objęty zakazem użytkowania na terenie miasta Krakowa od 01.09.2019 zgodnie z Uchwałą Sejmiku Małopolskiego!!!

Kominki gazowe Ortal

Dodano dnia: 2017-07-26

Kominki gazowe Ortal.

Ekologiczna alternatywa dla tradycyjnego kominka na terenie Krakowa i innych dużych miast.

https://mirolesfoyers.pl/aktualno%c5%9bci/

Może dzięki darmowemu opałowi pojadą na wycieczke, może kupią nową kominiarkę (co by monitoring nie uchwycił zbierania śmieci). ;)

Może na lekarstwa starczy i żarcia więcej da się kupić...

Może też nawet na jedno piwo zostanie...

Jakieś radości w życiu wszyscy ludzie chcą mieć!

Nie wydaje mi się, żebym widział zbieraczy mebli w ciuchach od Armaniego...

Wózeczkiem zdezelowanym (podziecięcym) wozili a nie wypasioną furą!

Tobie wyraźnie smog szkodzi!

Wystarczy, że jest - szkodzi!

Wystarczy, że jest gdziekolwiek!!!

Adam M.

Może na lekarstwa starczy i żarcia więcej da się kupić...

Może też nawet na jedno piwo zostanie...

Jakieś radości w życiu wszyscy ludzie chcą mieć!

Nie wydaje mi się, żebym widział zbieraczy mebli w ciuchach od Armaniego...

Wózeczkiem zdezelowanym (podziecięcym) wozili a nie wypasioną furą!

Tobie wyraźnie smog szkodzi!

Wystarczy, że jest - szkodzi!

Wystarczy, że jest gdziekolwiek!!!

Adam M.

Szkodzi, nie tylko mnie, twoje bezsensowne gadanie (pisanie).

Tobie smog już zaszkodził. Widać to po wpisach.

Ciekawe jaki masz cel w takich bezsensownych wpisach...

Gadanie dla gadania.

Smogu nie będzie!

Ci zbieracze i spalacze mebli kupią sobie PC i zamontują PV na swoich wózkach czy w swoich domach których nie mają.

Tych ludzi których tak osadzasz nie stać na wiele.Pala bo nie maja od państwa nic w zamian , są w bardzo trudnej sytuacji finansowej. Muszą dokonywać wielu wyrzeczeń w swoim życiu by jakoś przetrwać. Ty ich stawiasz od razu pod ścianą i jeszcze kłamiesz - ściemniasz wymyślając jakąś historyjkę jakobyś to z dobrego serca komuś tam pomógł. Ty serca nie masz człowieku.Nie wiem czy dokładnie zrozumiałem Adama ale te dobra spod śmietnika osiedlowego zabrały bardzo nikło uposażone osoby. Nie te sugerowane przez ciebie oszczędzające na opale by pojechać sobie na wycieczkę itp. W głowie się nie mieści ta twoja znieczulica społeczna. Na twoich oczach i twoim udziale dzieje się krzywda ludzka którą funduje państwo. Co powiesz gdy np. matka z pięciorgiem dzieci do swego jedynego źródła ciepła będzie wkładała paliwo niezgodne z twoją teorią .? Se pani pojedzie na wycieczkę na dłuższą wycieczkę to nie będzie mi pani smrodzić pod oknem. Pytam gdzie byleś gdy nie było ustawy anty smogowej .Gdzie? :cool::cool::cool: