Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie róbcie kominków w domu:)

Adam626

Czy zrobiłbyś ponownie kominek w domu  

294 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zrobiłbyś ponownie kominek w domu

• Nie róbcie kominków w domu!
      86
    • Oczywiście zrobiłbym. Róbcie kominki!
      166
    • Mam mieszane uczucia
      42

Recommended Posts

"Sposób na smog jest prosty!

Dać ludziom zatrzymać to, co zarobili.

PC sobie kupią i PV na dachu założą.

Smogu nie będzie!

Ci zbieracze i spalacze mebli kupią sobie PC i zamontują PV na swoich wózkach czy w swoich domach których nie mają. "

Ci zbieracze i spalacze kupili by sobie jakieś autko i domek, jakby im kasy zarobionej nie zabierano.

Za dużo mamy państwa w tym państwie.

Za dużo socjalizmu.

Pensje minimalne się na siłe powiększa bo... wypłacą ją PRACODAWCY!!!

A przy okazji wzrosną kwoty podatku od PENSJI MINIMALNEJ, TZN TAKIEJ CO LEDWO NA PRZEŻYCIE MA STARCZYĆ!

I budżet się domknie, chyba że prywaciaże padną.

Lub wyjadą, choćby do Czech...

Tego, oczywiście, nie widzisz.

Bo po co...

Lepiej pytać, pytać, pytać i czepiać się wszystkich, jak pies sołtysa...

Coś już zbudowałeś?

Co?

Jak?

A może jakąś nową technologię budowania opracowałeś?

Albo nie zatruwające ogrzewanie jakieś stworzyłeś?

MASZ jakieś osiągnięcia oprócz pytania i czepiania się tutaj?

JAKIE?

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Piszesz tak, jakby ci zbieracze i spalacze w tym krnąbrnym Polin perfidnie Ci zatruwali powietrze.

Z premedytacją!

Geszeftu nie umią zrobić i jeszcze trują...

W oczy włażą ze swoimi wózkami, które ciągną gdzieś do jakiejś rudery!

Czemu?

Naprawdę nie widzisz, że są ludzie biedni, i to nie mało?

Adam M.

Przecież meble nie dymią to o co wam chodzi?

Ty dymisz ze swoimi liśćmi i oponami. Ze swoim podejściem do bardzo rozległego problemu.Twojego problemu.Wiesz co wylewaj te pomyje na swoje podwórko.Co ty pie......sz tak po twojemu bo mnie mierzi ta twoja - wasza posługa anty smogowa. Nijak cie zrozumieć w tym słowotoku. Otumaniło cie coś.:cool: .

Gość mtdeusz
Ty dymisz ze swoimi liśćmi i oponami. Ze swoim podejściem do bardzo rozległego problemu.Twojego problemu.Wiesz co wylewaj te pomyje na swoje podwórko.Co ty pie......sz tak po twojemu bo mnie mierzi ta twoja - wasza posługa anty smogowa. Nijak cie zrozumieć w tym słowotoku. Otumaniło cie coś.:cool: .

Widziałeś w życiu tylko górny kopciuch typu KOMIENK to się dziwisz dlaczego w DS opony i liście nie dymią.

Problem to jest taki, że ty kopcisz w tym swoim ulepie służącym do smrodliwej utylizacji hurtowej ilości drewna jakim jest kopcący kominek górnego kopcenia.

Edytowane przez mtdeusz

Do tej pory myślałem, że palący się kominek daje ukojenie i przyjemność, a nie agresję :)

Do tej pory tak myślę :) ... pod warunkiem, że jest to to kominek ekologiczny, spalający eko paliwo (a nie drewno),i przysparzjący nastrój dla określonych grup odbiorców ...

... jako źródło ogrzewania ( jedyne lub wtórne) kominek jest trucicielem środowiska (w większym stopniu niż ogrzewanie gazowe) ... dziś najbardziej efektywnym i najmniej szkodzącym i efektywnym jest pełna klimatyzacja oparta o zasilanie elektryczne z siłowni jądrowych ... co będzie następnym etapem, czas pokaże

ps - spalanie drewna , w jakikolwiek sposób, zatruwa środowisko i wiążebsię ze zmianami klimatycznymi

Edytowane przez Chef Paul
ps

Do tej pory tak myślę :) ... pod warunkiem, że jest to to kominek ekologiczny, spalający eko paliwo i przysparzjący nastrój dla określonych grup odbiorców ... i

w przypadku takich' słowo myślę jawi się jako oksymoron, a ich określone' poczucie wyjątkowości to, cóż......po co drążyć temat.

Edytowane przez dbx

Do tej pory tak myślę :) ... pod warunkiem, że jest to to kominek ekologiczny, spalający eko paliwo (a nie drewno),i przysparzjący nastrój dla określonych grup odbiorców ...

... jako źródło ogrzewania ( jedyne lub wtórne) kominek jest trucicielem środowiska (w większym stopniu niż ogrzewanie gazowe) ... dziś najbardziej efektywnym i najmniej szkodzącym i efektywnym jest pełna klimatyzacja oparta o zasilanie elektryczne z siłowni jądrowych ... co będzie następnym etapem, czas pokaże

ps - spalanie drewna , w jakikolwiek sposób, zatruwa środowisko i wiążebsię ze zmianami klimatycznymi

Skąd taka teoria? Może jakieś źródła. Z tego co wiem, drewno jest paliwem odnawialnym. Czym się różni spalanie dobrze wysuszonego drewna i pelletu?

w przypadku takich' słowo myślę jawi się jako oksymoron, a ich określone' poczucie wyjątkowości to, cóż......po co drążyć temat.

Skąd taka teoria? Może jakieś źródła. Z tego co wiem, drewno jest paliwem odnawialnym. Czym się różni spalanie dobrze wysuszonego drewna i pelletu?

Problem polega na tym, że większość "kominkowców", ogrzewa tym sposobem swe domy, ze względu na oszczędności (mając albo tani dostęp do drewna, lub spalając śmieci), ... opowieści o patrzeniu "w ogień" (spalając drewno) można między bajki włożyć :) różnice płomienia pomiędzy spalaniem alkoholu metylowego a spalaniem drewna są prawie niezauważalne (a koneserów w tych różnicach na forum tym nie widzę) ... widzę natomiast ludzi dbających przedewszystkim tylko o własną dupę kosztem innych (wyłączając nawet zdrowie i samopoczucie sąsiadów) ... czyli " po nas choćby potop" :(

Reasumując: Ogrzewając swe domy głównie za pomocą kominków, pieców węglowych, "piecokominków" i tym podobnych "urządzeń", przyczyniają się w znacznym stopniu do zmian klimatycznych oraz wpływu na zdrowie współobywateli ... i podawane źródła dotyczących tych zależności, były tutaj (w tym temacie) przedsawiane wielokrotnie.

Gość mtdeusz
Sugerujesz, że kominek jest złym urządzeniem do spalania drewna? Nawet jeśli ma dolot powietrza z zewnątrz, a drewno palone jest od góry?

Porównaj sobie kominek do kotła HG (zgazowywującego).

ps - spalanie drewna , w jakikolwiek sposób, zatruwa środowisko i wiąże się ze zmianami klimatycznymi

Skąd taka teoria? Może jakieś źródła. Z tego co wiem, drewno jest paliwem odnawialnym.

Czym się różni spalanie dobrze wysuszonego drewna i pelletu?

Pytanie Twoje "skąd taka teoria" dotyczy stwierdzenia:

"kominek jest trucicielem środowiska (w większym stopniu niż ogrzewanie gazowe)"

i

"spalanie drewna , w jakikolwiek sposób, zatruwa środowisko i wiąże się ze zmianami klimatycznymi" ?

Odpowiedź

ad.1 - Tak jest, to nie jest teoria, to są fakty.

Przeprowadzone badania to potwierdzają. Spalanie drewna truje wielokrotnie bardziej niż spalanie gazu ziemnego w gazowych kotłach kondensacyjnych klasy 5.

ad.2 Czy z określenia drewna jako OZE ma wynikać czystość spalin ze spalania tegoż drewna?

Sam fakt odnawiania zasobów drewna nie powoduje czystości spalania.

To są brednie kominkowców (niektórych użytkowników, sprzedawców i branży kominkowej).

Dla nich liczy się własna przyjemność (co można zrozumieć), taniość ogrzewania i kasa (branża kominkowa).

Alkohol też bywa (lub jest) szkodliwy. Zwłaszcza w nadmiarze i często spożywany.

Czy producenci alkoholu martwią się spożyciem alkoholu?

Martwią się ewentualnie malejącym spożyciem i wzrostem akcyzy.

Podobnie producenci papierosów.

W jakim czasie spalisz drewno z jednego drzewa w porównaniu do czasu przyrostu tego drzewa przeznaczonego do wycinki i do spalenia?

Drewno jest bardzo naciąganym OZE w sensie ekologii.

Odnawia się ale nie jest bezemisyjne.

Produkuje spaliny o składzie podobnym do spalin ze spalania węgla. Nie ma tylko tlenków siarki.

Pozostałe trujące substancje są na podobnym poziomie.

Poczytaj może to

https://dziennikpolski24.pl/spaliny-z-kominka-sa-gorsze-niz-z-pieca/ar/9250492