Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie róbcie kominków w domu:)

Adam626

Czy zrobiłbyś ponownie kominek w domu  

294 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zrobiłbyś ponownie kominek w domu

• Nie róbcie kominków w domu!
      86
    • Oczywiście zrobiłbym. Róbcie kominki!
      166
    • Mam mieszane uczucia
      42

Recommended Posts

Zadzwoń, zapytaj, poszerz sswoje horyzonty. Ja tylko prostuję Twoje głupoty, jakoby drzewek iglastych nie kompostowało sie.

A moźna wystarczy tylkoprzeczytać zeczrozumieniem:

I już wiesz, po co na kompostowni zrębki.

Do robienia przez ciebie idiotów z ludzi przywykłem.Do wyolbrzymiania rzeczy prostych także.Staram się nie czytać ciebie bo większych głupot nie słyszałem.Mam rozumieć co oczywiście potwierdzasz ,że tam gdzie oddałeś trociny ze swojej choinki robią w/w kompost.No odleciałem.

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jesteś człowiekiem, którego nic nie przekona, że "białe jest białe, a czarne, jest czarne"

Ty odleciałeś już dość dawno, więc brak zrozumienia najprostszych tematów mnie nie dziwi.

Zarząd Zieleni Miejskiej Rybnik, +32 424 88 38

W poniedziałek zaczynają od 7.00

Zadzwoń, dopytaj, po co im zrębki z choinek na kompostowniku i przestań się kompromitować.

Jesteś człowiekiem, którego nic nie przekona, że "białe jest białe, a czarne, jest czarne"

Ty odleciałeś już dość dawno, więc brak zrozumienia najprostszych tematów mnie nie dziwi.

Zarząd Zieleni Miejskiej Rybnik, +32 424 88 38

W poniedziałek zaczynają od 7.00

Zadzwoń, dopytaj, po co im zrębki z choinek na kompostowniku i przestań się kompromitować.

Człowieku śmieszy mnie ta cała sytuacja z tą twoją jedną choinką. Piszą ci ,że spalają suchą choinkę , a ty głupkowato naciągasz temat do rangi problemu z utylizacją swojej i sąsiada choinki jakby zaraz miała nastąpić katastrofa choinkowa.To cie przerasta.Zrób coś z tym.Choinka to nie koniec świata jak ja utylizujemy w kominku.

trociny nie powinny być zasadniczym składnikiem kompostu, ich rozkład jest kilkuletni, skład mają za mało pożądany proporcją węgla do azotu [C:N] i wymagają - aby być wartościowym kompostem - wzbogacania w ten drugi. Sposobów na to jest wiele, ale żaden z nich nie obejdzie się bez aromatu tak ostrego, że nie czyniłbym tego na osiedlach.

Trociny same w sobie są objętościową zasypką, to chyba zwiększyłoby klopoty kwaterunkowe u {W.}, po co sobie kłopot czynić.

Jeśli już, to zasypka z trocin niedębowych liściastych [najszybciej się rozkładają]. Iglaste są zaś posądzane o zwiększanie kwasowości ziemi, do której jako już kompost trafiłyby - wymagają jeszcze w komorze kompostownika przesypywania odkwaszającą kredą, dolomitem lub wapnem. A to wcale nie przyspiesza szybkości ich rozkładu, wręcz przeciwnie, bo należy wielomiesięcznym staraniem - zwilżaniem - chemizm sterty zmieniać tak, by wróciły tam mikroorganizmy specjalizujące się w rozkładzie.

Sterta kompostu najlepsza, jeśli jest o zrównoważonych proporcjach składników.

I takie mam dodawać trociny z choinki jak radzisz. Boże Boże.

Edytowane przez niktspecjalny

Pamietam, ja zamieściłeś zdjęcie wygasłego ogniska, które paliłeś z resztka butelki PET, rozumiem więc, że spalenie drewna, które jeszcze dwa miesiące wcześniej rosło w szkółce Tobie nie przeszkadza.

Ja wolę oddać ją do miejskiej kompostowni, gdzie zrobią z niej lepszy pożytek.

Pamietam, ja zamieściłeś zdjęcie wygasłego ogniska, które paliłeś z resztka butelki PET, rozumiem więc, że spalenie drewna, które jeszcze dwa miesiące wcześniej rosło w szkółce Tobie nie przeszkadza.

Przykro EOT będę przestrzegał inwestorów przed tobą bo argumenty masz bardzo prymitywne.To notoryczne przypominanie niezrozumienia tematu jest grubiańskie.. EOT i daleko od ciebie. do ignorowanych bo nie rozumiesz co to walka na argumenty tematyczne. Co ma ten pomawiający wpis z choinką i kompostownikiem na własnym podwórku.

e spalenie drewna, które jeszcze dwa miesiące wcześniej rosło w szkółce Tobie nie przeszkadza.

Zrobią, podwyższając ci opłatę/podatek za śmiecie.

Zresztą i bez tego podwyższają - ułatwiasz im tylko tzw. uzasadnienie.

Secundo:

Nie ma takiej opcji, żeby trzymana w domu jakieś dwa tygodnie choinka nie wyschła poniżej 15% w najbardziej wilgotnym miejscu.

Tym bardziej że Polacy w swych domach utrzymują temperaturę bardziej zbliżoną do tej panującej w komorowej suszarni do drewna,

a mniej do temperatury panującej w szopie na drewno opałowe.

Wniosek:

Kulibob miał rację.

Człowieku śmieszy mnie ta cała sytuacja z tą twoją jedną choinką. Piszą ci ,że spalają suchą choinkę , a ty głupkowato naciągasz temat do rangi problemu z utylizacją swojej i sąsiada choinki jakby zaraz miała nastąpić katastrofa choinkowa.To cie przerasta.Zrób coś z tym.Choinka to nie koniec świata jak ja utylizujemy w kominku.

I takie mam dodawać trociny z choinki jak radzisz. Boże Boże.

Masz rację. Tak to jest z tą wiedzą internetową, a życie życiem Nie mam, nie używałem, ale się wypowiem. Niektórzy nawet nie mają kompostowników, ale experty. Pisać łatwo. Ja ma dwa osobne kompostowniki. Jedne właśnie do takich celów. Lądują tam np. trociny, z tartaku. Potem podsypuje nim np. maliny owocujące na pędach dwuletnich przez to dużo mniej plewienia. Lubią lekko kwaśną glebę. Super, że prostujesz bzdury.

Masz rację. Tak to jest z tą wiedzą internetową, a życie życiem Nie mam, nie używałem, ale się wypowiem. Niektórzy nawet nie mają kompostowników, ale experty. Pisać łatwo. Ja ma dwa osobne kompostowniki. Jedne właśnie do takich celów. Lądują tam np. trociny, z tartaku. Potem podsypuje nim np. maliny owocujące na pędach dwuletnich przez to dużo mniej plewienia. Lubią lekko kwaśną glebę. Super, że prostujesz bzdury.

Ale co jest bzdurą ?

Że Zieleń Miejska odbiera choinki, ścina na zrębki i wysypuje na swoj kompostownik ?

To jest niby bzdura ?

Zrobią, podwyższając ci opłatę/podatek za śmiecie.

Zresztą i bez tego podwyższają - ułatwiasz im tylko tzw. uzasadnienie.

.

Niektóre gminy mają niższą opłatę jak nie odbierają zielonych. Ci co się nie chcą mieć kompostownika niech płacą. Owiec do strzyżenia nie brakuje.

:

Nie ma takiej opcji, żeby trzymana w domu jakieś dwa tygodnie choinka nie wyschła poniżej 15% w najbardziej wilgotnym miejscu.

.

Jeden, jedyny raz spaliłem choinkę w kominku - jeszcze zanim wybudowwłem swój dom.

Służby miejskie jeszcze ich wtedy nie odbierały.

Po tym, jak zobaczyłem, ile dymu wyprodukowała, jak przysmoliła pryskajacą żywicą szybe powiedziałem sobie - nigdy więcej.

Rok później sam zawiozłem.

Ale co jest bzdurą ?

Że Zieleń Miejska odbiera choinki, ścina na zrębki i wysypuje na swoj kompostownik ?

To jest niby bzdura ?

No odbiera oczywiście.

Masz kompostownik w domu? Miałeś kiedyś?

Przeczytaj uważnie jeszcze raz.

Edytowane przez vvvv

Nie mam, ale to nie ma znaczenia - służby miejskie maja, więc oddaje.

A ponieważ pryzmy leżą tam po kilkanaście miesięcy (czasem dwa sezony) to zrębki sà tam wykorzystywane.

Lepiej tam, niż w kominku.

Edytowane przez fotohobby

Jeden, jedyny raz spaliłem choinkę w kominku - jeszcze zanim wybudowwłem swój dom.

Służby miejskie jeszcze ich wtedy nie odbierały.

Po tym, jak zobaczyłem, ile dymu wyprodukowała, jak przysmoliła pryskajacą żywicą szybe powiedziałem sobie - nigdy więcej.

Rok później sam zawiozłem.

No to wszystko wyjaśnia jakie masz temp. w domu.

Secundo:

Tym bardziej że Polacy w swych domach utrzymują temperaturę bardziej zbliżoną do tej panującej w komorowej suszarni do drewna,

a mniej do temperatury panującej w szopie na drewno opałowe.

Superior wiec co pisze. Dzięki Superior . Pozdrawiam serdecznie.

Nie mam, ale to nie ma znaczenia - służby miejskie maja, więc oddaje.

A ponieważ pryzmy leżą tam po kilkanaście miesięcy (czasem dwa sezony) to zrębki sà tam wykorzystywane.

No tak oni mają. Przyjęci całą choinkę? Musiałeś ciąć i rąbać? Czym to robiłeś? Orobiłeś się i jeszcze za to zapłaciłeś. Brawo.

Lepiej tam, niż w kominku.

Nie koniecznie.

.Utylizuje wysuszoną jako szczapki.

lub na swój kompost, ale nie tak jak cytujesz, ale wiadomo. .

Przecialem na pół piłą łańcuchowa (5 minut roboty), ale można było po prostu wystawić, tak jak w cytowanym artykule z,Legnicy. Przecież na kompostowni mają maszynę scinajacą na zrębki.

Za rok teź tylko wystawie

No to wszystko wyjaśnia jakie masz temp. w domu.

Ja mam w domu 21.8C, superior 18

Nie koniecznie.

Nie wiem,,jaka jest przewaga w produkowaniua NOx, benzopirenów i PM, nad ścięcie na zrębki i skompostowwiem...

Wytłumacz.

Edytowane przez fotohobby

Przecialem na pół piłą łańcuchowa (5 minut roboty), ale można było po prostu wystawić, tak jak w cytowanym artykule z,Legnicy. Przecież na kompostowni mają maszynę scinajacą na zrębki.

Za rok teź tylko wystawie

No dziwne, bo wszędzie odbierając tylko takie. To jest cytat z Rybnika.

Bioodpady to liście, trawa, kwiaty, resztki kwiatów ciętych i doniczkowych, rozdrobnione gałęzie, pozostałości roślinne, odpady spożywcze takie jak obierki, przeterminowane owoce i warzywa, skorupki jaj, fusy po kawie i herbacie.

No ale może są wyjątki . ;)

Mają rozdrabniacz do gałęzi ale tam trzeba wywieść autem (NOx), no chyba, że jedziesz rowerem z choinką na ramie. :wiggle:

Piła miała katalizator? Jak elektryczna to wiesz prąd jest zły tak jak u kablarzy. No chyba, że gazowa to super.

I tak na jedno wyjdzie.

Ja mam w domu 21.8C, superior 18

No to dziwne, że nie wyschła, a @Superior wie co pisze. Na tym zna się bardzo dobrze. Dziwne. :rolleyes:

Nie wiem,,jaka jest przewaga w produkowaniua NOx, benzopirenów i PM, nad ścięcie na zrębki i skompostowwiem...

Wytłumacz.

Czytaj wyżej.