kliminho 12.10.2016 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Czesc Ostatnio znalazłem w internecie bardzo ladna altane. Chce cos takiego wykonac na wlasna reke, bo projekt kosztuje z 4000 zł. Interesuje mnie jak ona jest wykonana. Czy ktos jest w stanie powiedziec mi jak to jest wykonane? Wiem, ze ta czesc po prawej jest murowana, ale jak jest dach zrobiony? Bede wdzieczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm.yarec 12.10.2016 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 (edytowane) Z lewej to pergola a z prawej można to wykonać jako konstrukcję lekką lub ciężką.Notabene ładna altanka - chyba zrobię Edytowane 12 Października 2016 przez jm.yarec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kliminho 12.10.2016 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Tez mi sie spodobała Wlasnie chodzi mi o sama konstrukcje. Jak jest wykonany dach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 12.10.2016 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Czesc Ostatnio znalazłem w internecie bardzo ladna altane.[ATTACH=CONFIG]369986[/ATTACH] Chce cos takiego wykonac na wlasna reke, bo projekt kosztuje z 4000 zł. Interesuje mnie jak ona jest wykonana. Render na monitorze wiele przyjmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 12.10.2016 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Zrobiłem sobie coś podobnego jako składzik drewna kominkowego / domek narzędziowy, wieczorem wrzucę projekt i fotki z realizacji. Konstrukcja stalowa. Na dachu rozsypany keramzyt / ziemia/ żwir i posadzone rośliny sucholubne (rozchodniki). Nie najgorzej to nawet wyszło Dach z wizualizacji to oczywiście fikcja, no chyba że wylejemy betonowy ale to chyba przerost formy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kliminho 12.10.2016 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Wlasnie ten dach mnie tylko ciekawi, raczej na 100% nie jest to beton. Betonowe sa tylko sciany i filary, dach obstawim, ze jest z drewa, a pozniej styro i klej.Kwestia tylko jak to zrobic zeby wytrzymalo ciezar sniegu i czym pokryc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm.yarec 12.10.2016 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 kliminho - "..ry, dach obstawim, ze jest z drewa, a.." taki to przetrwa na Sardynii u nas nie wytrzyma zimy.dzabij napisał " Konstrukcja stalowa" ale można wylać cienką płytę żelbetonową.W takich wizualizacjach wszystko jest możliwe a w realu raczej nie (chyba że ma się skłonności samobójcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 12.10.2016 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 (edytowane) Mój projekt : wymiary: szerokość 250cm długość 350cm wysokość słupów 230cm + ceownik 16cm Słupy 100x100mm ścianka 3mm; od góry spięte ceownikiem 50(lub 60)x160mm ścianka 5mm. W środek ceownika są wsunięte deski 32x160mm (tzw. czołowe) na sztorc tworzące konstrukcję dachu. Łącznie jakieś 10 sztuk. Na to jest położone deskowanie. Izolacja to folia do oczek wodnych pcv 2mm (zgrzana w jednej płachcie). Izolacja jest z trzech stron wywinięta do góry i schowana pod obróbkę blacharską, z czwartej strony jest wywinięta w dół i trafia do rynny. Celowy brak spadku - rosną na tym rośliny; testy wykazały że przy ok 5mm woda zaczyna ona spływać pomimo braku spadku. Podstawa słupów wylana z betonu, wykop na metr. Słupy mocowane na szpilki fi 12mm wklejone w beton na kotwę chemiczną. Jako wykończenie na początku miał być ażur z kantówek, ale ostatecznie dałem deskę elewacyjną. Można też zastosować płyty włókno cementowe (np. cetris) i otynkować standardowym tynkiem cienkowarstwowym. Edytowane 12 Października 2016 przez dzabij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm.yarec 13.10.2016 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 (edytowane) dzabij Twój projekt ładnie wygląda, (jako wiata na taczki itp.) to z pierwszego postu (temat) jest większe i należałoby zrobić projekt większego obiektu (uwzględniając obciążenia i wymiary) i to ze spadkiem niewidocznym rzędu 3% Edytowane 13 Października 2016 przez jm.yarec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts