Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec z podajnikiem tłokowym mg spaw 36kw, duże spalanie

jarogts

Recommended Posts

Witam,

Niedawno zakupiłem piec ,,cezar" z podajnikiem tłokowym i mam problemy z ustawieniem, choćby wstępnym sterownik titanic +

Dzwoniłem do producenta ale siedzą tam kompletni laicy.

Do ogrzania mam ok 300-350 m budynku średnio ocieplony, okna stare.

Póki co ustawiłem temperature na 40 stopni

podawanie co 6 minut

czas przedmuchu 25s

dmuchawa 6 z 12

przerwa w podtrzymaniu 5 m

krotność 5

Producent zalecił ustawić podawanie co 15 min, aczkolwiek z takim ustawieniem wogóle nie osiągał temperatury.

dmuchawe polecił na 9 ale widziałem że wtedy piec dużo nie dopalał ( takie szare węgliki się robiły)

ciąg mam super.

Piec pali mi z 25 kg na 5h..

proszę o pomoc.

pozdrawiam

Jarek

Edytowane przez jarogts

25 kg/5h czyli ok. 5 kg/h. Z 1 kg węgla dostaniesz ok. 5 kW. Czyli zapotrzebowanie domu w tej chwili to ok. 25 kW. Wyganiasz wilgoć, rozgrzewasz mury i to co w środku.

Nie rozumiem tylko tego, co piszesz o dmuchawie. Na 9 z 12 niedopalał, a na 6 z 12 dopala.

Pamiętaj, że tłokowiec, to właściwie kocioł jednomocowy i wielkich widełek na nim nie osiągniesz.

Pytanie: czy kocioł osiąga zadana temperaturę i sie okresowo odstawia, czy pracuje cały czas. jesli się odstawia, to dźwignij temp. zadaną o oczko dwa. A przede wszystkim odpowiedz sobie na pytanie: Jak mi?

Ciepło, za ciepło, zbyt chhłodno, bo to o komfort cieplny chodzi, a nie o jakąś cyfrową wartość temperatyry. Raz jak będzie 21, 3 to ci bedzie chłodno, a drugim razem przy 19,7 będziesz mówił, że zbyt ciepło.

Hej, temperatura jest ok, to jest akurat budynek produkcyjny to trzymam na hali ok 18-19.

co do mocy to dmuchawy to im wiecej dmuchałem to węgiel się tak jakby pokrywał takim nalotem szarym i potem wpadał do popielnika

Przy tym ustawieniu piec osiaga temperature i jakiś czas jest w stanie utrzymać temperature pozostając w trybie czuwania.