Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kredyt mieszkaniowy

Gość

Recommended Posts

Jakie macie doświadczenia w braniu kredytów hipotecznych? Nie chodzi mi o ulgę, bo korzystam z "dużej", ale o:

- oprocentowanie

- wszelkie opłaty manipulacyjne

- jak długo się czeka na kredyt

- czy płaci się karę za szybszą spłatę

- jakie dokumenty trzeba złożyć i jak się rozliczac z kredytu

Jestem w tym temacie zupełnym laikiem a potrzebuję sporo kasy na wykończenie domu i wiem, że spłacę kredyt szybko (sprzedam mieszkanie)

Z góry dzięki za pomoc

Ja wziołem w PKO B.P. S.A.

W EURO na 6.56 % w sakli roku.

Można spłacać wcześniej bez żadnych odsetek karnych.

Czeka się około 2 tygodnie. (zależy od kwoty). Przy większych kwotach zbiera się komisja.

Papiery to:

-Projekt to wglądu,

-Akt własności,

-Harmonogram prac budowlnaych podpisany prze człowieka z uprawnieniami budowlanymi,

-Wyciiąg z ewidencji gruntów.

Przedzwoń do dowolnego banku i podadzą ci wszystki info przez telefon.

Ja mam kredyt w PKO BP w $. Obecne oprocentowanie 5,3%. Podobnie jak przedmówca musiałem złożyć wniosek, pozwolenie na budowę, poświadczenie ze starostwa że decyzja jest prawomocna, projekt domu, kosztorys projektanta, wyciąg z księgi wieczystej, zestawienie dochodów i wydatków. Oczekiwanie ok. tygodnia. Nie pobierają prowizji za rozpatrzenia wniosku. Po przyznaniu kredytu wpłacasz 2% opłaty za przyznanie kredytu, ubezpieczasz dom w budowie ok. 100-300 zł. To chyba tyle. Najwiecej czasu straciłem w księgach wieczystych. Acha, w moim przypadku panie od kredytów bardzo niemiłe. W Elblągu w dziale kredytów PKO BP komuna jeszcze tańczy i spiewa.

Proponuję kredyt hipoteczny w Banku GE Mieszkaniowym

Warunki lepsze od banku państwowego, Milenium,Bink Banku,PEKAO SA.Podstawowa zasada to, stale dochody bez zbytnich obciążeń , praca na czas nieokreślony lub 3 lata,wiarygodny pracodawca znany na rynku pracy.

- 20 % udział własny, wpłacasz zbywającemu w momencie sporządzenia aktu notarialnego, nie tracisz zadatku w momencie spisania umowy przedwstępnej,

- bank sprawda we własnym zakresie Twoje dane u pracodawcy

- zamiast wyceny mieszkania przez rzecoznawcę,wystarczą zdjęcia foto,

- spisujesz umowę przedwstępną ze zbywcą -bank dokonuje oględzin mieszkania(domu)

- bank w ciągu max.7 dni roboczych przekazuje zbywającemu pozostałą należność do wysokości kupna lokalu wynikającego z umowy przedwstępnej

- bank zwraca koszty opłaty sądowej za wpis hipoteki do kW

- bank przygotowuje wniosek o wpis hipoteki do kW i sam załatwiasz w SR Wydział Ksiąg Wieczystych, co zmniejsza Twoje koszty gdyby to zrobił notariusz w Twoim imieniu.

_po popraniu przez notariusza podatku od czynnosci cywilno-prawnych, należy bezwzględnie upewnić sie w Urzędzie Skarbowym, czy wysokość podatku jest wg US zgodna, bo może być tak, że po 5 latach zostanie doręczne wezwanie o dodatkowe należności wraz z odsetkami. Życzę pomyślności.