Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja mechaniczna ustawienia

mucha50

Recommended Posts

witam

Parę tygodni temu zrobiłem wentylację mechaniczną ,rekuperator Wanas 350 mam w piwnicy oddalony od czerpni jakieś 3metry ,na noc trochę teraz go wyłączam bo jednak wychładza mieszkanie o kilka stopni w nocy ,a w dzień chodzi cały czas .Mam pytanie czy przy mrozach jak będzie trochę pracował i trochę był wyłączany to mam ustawione w algorytmie antyzamarzania tem.aktywacj -3 stopnie C i obniżenie mocy wentylatora i czy te ustawienia są dobre bo można jeszcze je zmienić na :1.nagrzewnica pierwotna lub 2 nagrzewnica plus wentylator. I jest jeszcze w ustawieniach funkcja grzania do czego ona służy i kiedy ją załączyć i czy to pobiera dużo prądu.Dodam jeszcze że rury i skrzynki mam na strychu w otulinie piankowej 0,9mm. i owinięte wełną 10cm. czy to starczy by nie było dużych strat ciepła po drodze .

dzięki

Wentylacja powinna pracować cały czas. W nocy nie oddychacie ?

Co to znaczy - "wychładza mieszkanie" ?

Jaką masz temperaturę nawiewu, skoro obniża temperaturę aż o tyle ?

Jaka wydajność jest ustawiona ?

W mrozy, to już bezwzględnie nie powinien być wyłączany.

witam

Na programatorze mam tem.zewnętrzna +5 stopni (na termometrze na zewnątrz +2),pomieszczenia na programatorze 20,8 stopni ,a nawiewna na programatorze 19,1(zmierzyłem w anemostacie i nawiewa tem.16 stopni) .Ustawiona wydajność nawiewu pierwszego biegu na 10% mocy rekuperatora i na nim tylko chodzi,co prawda na noc wyłączałem ale teraz zmieniłem na pracę ciągłą zobaczę rano ile będzie na termometrze .A właśnie co jest z tymi mrozami że nie wolno wyłączać na noc ,bo planowałem żeby chodził tylko w dzień ,a na noc włączać tylko na 2,3 godziny bo faktyczna różnica między nawiewem,a tem. pomieszczenia wychodzi z pomiarów około 5 stopni.Chyba że coś tu jeszcze można poprawić tylko co.

pozdrawiam