Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dachówkę wybrać ? Pomocy

matsusse

Recommended Posts

Jeżeli chcesz mieć naprawdę stylowy dach to zainteresuj się dachówkami włoskimi i francuskimi np. z firm cotto possagno lub imerys. Takie dachówki wybierają tzw: "piękni i bogaci" na bogate rezydencje. Styl mnicha-mniszki, często w kolorze śródziemnomorskim. A przysłowiowy kowalski doktoryzuje się nad różnicami między budżetowymi produktami creatona i koramika - czy kolor pół tonu w tą czy w tamtą. Jest też szara mnich-mniszka, kolor ardesia. Teraz wszyscy podniecają się dachówką płaską w kolorze szarym - za 5 lat to będzie tak powszednie na dachach jak chleb ze smalcem. Zamiast stylowego wyjątkowego dachu, z którego mogłabyś być dumna będziesz miała ... chleb ze smalcem. Pamiętaj też że dachówka płaska jest płaska tylko na obrazku i w teorii ... a te które przyjadą do ciebie będą miej lub bardziej krzywe.

też mam zagwozdkę - planujemy dom parterowy, dach 2spadowy. Architekt namawia na płaską dachówkę, ja zupełnie tego nie czuję. Niby wiem, że nowoczesna itd. ale nie podoba mi się, nie chcę płaskiej, boję się wyraźnych nierówności itd. Chciałabym jakąś dachówkę lekko falowaną ale w miarę kanciastą i spłaszczoną :) Póki co w oko wpadła nam Koramic Cosmo 11. Ale może macie jeszcze jakieś typy? Najlepiej w jasnoszarym kolorze :)

A co powiecie o dachówce Koramic Mnich-Mniszka kolor Rustykalna angoba ??

Jak będzie wyglądała na tym dachu ? Nie ma koloru śródziemnomorskim :(

I do tego biała elewacja i szare okna drzwi i brama garażowa. Ma to nogi ? :D

Ta dachówka kosztuje 200zł za metr o.O

A może Romańska Karthago 14 ?

Są 3 kolory

-saharyjska angoba

-toskańska angoba

-śródziemno-morska angoba

Który będzie zbliżony do dachówek śródziemnomorskich (która będzie robiła szał :D )

Edytowane przez matsusse

Mnich mniszka z koramika jest kosmicznie droga bo produkują ją w krótkich seriach, ustawienie maszyn kosztuje. Z tymi kolorami na karthago jest taki problem, że te malowania "pseudo śródziemnomorskie" to jest podróba i to w dodatku nieumiejętna. Oni te zdobienia nanoszą jakby przy użyciu pistoletu do malowania samochodu tryskając centralnie od góry. Dach wygląda jak po maskowaniu siatką przeciwlotniczą. Zero klimatu śródziemnomorskiego. No może sharyjska angoba jeszcze się jako tako broni .. no ale nie ... to też nigdy nie będzie wyglądało jak oryginał. Włoskie i francuskie dachówki są często dekorowane natryskarkami z góry i z dołu dachówki grubszym ziarnem- efekt zupełnie inny.

Koszt dachówek włoskich to ok. 45-55za/m2, francuskie imerysy są droższe bo jest tylko jedna firma która zajmuje się dystrybucją tego w Polsce. Z dostępnością jednych i drugich nie ma problemu, dzwonisz lub e-maila wysyłasz, robią ci wycenę zamawiasz i przywożą ci na budowę.