tomekdpl 12.10.2016 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Mam parterówkę murowaną z drewnianym stropem. Budowlaniec dał belki 220x70 co 660mm. Projektant mówił co 800mm 270x90 (człowiek głupi bo posłuchał budowlanca na co takie grube damy gęściej a cieńsze). Na stropie są podpory pod dach jak na zdjeciu na czerwono, 2 podpory(na zdj kropki) są oparte na ścianie nośnej, reszta na belkach 14x14 długość 3m. Niestety strop nad salonym sie ugina rozpietość salonu 5,4m Mam 3 sposoby żeby to poprawić. 1 sposób każdy słup opierający się na płatew łapany jest belkami drewnianymi 250x100 dł 5,8m opartymi o wieniec jak na rysunku poniżej. 2 sposób uchwyty na kominie druga strona oparta o wieniec belki również 250x100 dł 6,6m 3 sposób 3x2 belki 250x100 długość 5,8 dodadtkowo na to nowa płatew 160x140 dł 5m Oczywiście w każdym przypadku podlewarować 20-30mm. Niestety od dołu już jest położony kg, i wiem że jak podlewaruje będe sufit robił od nowa. Co Wy proponujecie ? Z góry dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtusp 13.10.2016 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 Według mnie najlepsze jest 1 rozwiązanie. 2 odradzam. Komina nie powinno się dociążać. ps. jeszcze ktoś sporządza ręcznie rysunki ? niespotykane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.10.2016 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 (edytowane) Nr 1 jest bardzo dobry ale wymaga jakiegoś przeliczenia i oszacowania belek. Mogą też być belki stalowe typu IPE lub HEA.Nr 2 bardzo zły - komin wygląda na systemowy i do tego masz większą rozpiętość dodatkowych belek - też ugną się.Nr 3 jest odmiana nr 1 ale dwie środkowe belki nie będą specjalnie obciążone.Jakiej wartości są te ugięcia?Zmiana wymiarów belek na mniejsze przy rozstawie 0,66m zamiast 0,80m spowodowała (obliczeniowo) ugięcia większe o 100%, czyli zamiast np. 2,0cm masz ok. 4,0cm.Te ugięcia są jeszcze bez obciążenia śniegiem. Nośność belek też masz prawie 2x mniejszą (o ~40% mniejszą) Edytowane 13 Października 2016 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekdpl 14.10.2016 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 CześćDziękuje za odpowiedzi.Komin mam murowany.Ugięcia około 4cmd7d dlaczego twierdzisz że w sposobie 3 środkowe belki nie będą obciążone ?Na tych belkach będzie belka podwalinowa a na to 3 podpory pod górną płatew.Ugięcia sa już po śniegu ponieważ budynek stoi 1,5 roku.Uznałem z kierownikiem że demontujemy k-g i stelaż od dołu i podlewarujemy.Dzięki sposobowi nr 3 pozbędziemy się obecnych bali które lezą na stropie oznaczone kolorem czerwonym.Czy przy demontażu k-g i stelazu posiadacie jeszcze jakis inny sposób.Każde porady sa dla mnie bardzo cenne.Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 14.10.2016 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 wariat 3 - dwie środkowe belki nie są obciążone bezpośrednio przez słupy konstrukcji dachu, są obciążone pośrednio poprzez płatew 160x140 długości ok. 5m,oszacuję że odległość między słupami konstrukcji dachu to ok. 3,50m (rozstaw słupów) ,na tej rozpiętości dodatkowa płatew ugina się i niewiele pomoże w rozkładzie obciążeń ze słupów na te dwie środkowe belki,lepiej jest dać dodatkowo te dwie środkowe belki bezpośrednio pod słup (np. po jednej do tych dwóch które tam planujesz).Dla podparcia słupów konstrukcji dachu najlepsze są belki stalowe np. 1x typu HEA ( po jednej na każdy słup) lub 2 x dwuteownik IPE (po dwie pod każdy słup).Profil należy dobrać po konstrukcyjnych obliczeniach statycznych.Pozbędziesz się "tych bali" jak dach po jednym dwuteowniku typu HEA pod każdy słup. Także przy wejściu - między wiatrołapem a kuchnią.Tam są dwa słupy? Chyba też strop jest nadmiernie ugięty ?? Pokaż skan konstrukcji dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekdpl 14.10.2016 23:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 D7d własnie między kuchnią a wiatrołapem nie jest nadmiernie wygięty ( tu na krótkim odcinku są 2 słupy podpierające się)i ugięcie jest w normie. Człowiek który robił k-g mówi że tylko salon.Co do belek chodzi o to że kładąc nową płatew na nowe belki. zrobiłbym 3 słupy opierające się na belkach. tutaj rozpiętośc miedzy 3 słupami wynosiłaby około 4m.Skan wyślę jak odbiorę projekt od projektanta bo jestem w trakcie załatwiania dokumentów do oczyszczalni ścieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.10.2016 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 tomekdplDokładasz trzeci słup - tak też może być, tego słupa nie widzę w opisie i na rysunku sposób 3.Przy kuchni mniejsze ugięcia bo mniejsze obciążenia z dachu - tak też może być.Ślij skan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts