Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

prośba o ocene uszczelnienia okna (zdjęcia)

Recommended Posts

Pomiarowcem była osoba "x" będąca właścicielem firmy od okien. Kiedy przyszedł czas montażu nie było go jednak na miejscu tylko przysłał jakąś ekipę z łapanki. Nie byli przygotowani i dogadani jak to ma wyglądać- takie odniosłam wrażenie.

Jeżeli chodzi o mocowanie to pamiętam, że po bokach są po 3 kotwy z każdej strony, na dole nic, a górę okna obejrze jutro jak będę na terenie bo nie kojarzę czy tam są kotwy mocujące.

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z łapanki to pewnie nie. Przysłał najlepszą jaką miał "na stanie", przecież nikt nie zakłada, że jego montażyści jadą po to by coś schrzanić. Ja przynajmniej nie słyszałem, by ktoś mówił że ma słabych monterów;) Po prostu masz taki sobie standard operujący na rynku: szef ma "salon" a robotę wykonują "montery" które na budowie wcześniej nie były.

A tak do sedna, jak zabrać się do poprawek? Jak powiesz, że na forum napisali, to usłyszysz zaraz że tu jest banda nieudaczników którzy nic nie potrafią, tylko pisać głupoty.

Najlepiej jakbyś zdobyła instrukcję montażu okien z fabryki i porównała z tym co masz. Ja bym zadzwonił do firmy i powiedział spokojnie o obiekcjach (ten styropian pod oknami, brak listew, podparcia). Może nawet email dałby większą szansę na zachowanie spokojnego tonu.. Jeśli wyczujesz że jest pod górkę, to zadzwoń do fabryki i poproś o rozmowę serwis. Jeśli w pierwszej chwili wyczujesz ze serwis spycha sprawę od razu w stronę winnego (czyli wykonawcy) to odpuść, a uderz do działu handlowego i poproś o namiar na przedstawiciela na swój region. On - żywo zainteresowany dobrym wizerunkiem - powinien od razu chcieć pomóc i negocjować pomiędzy Tobą a sprzedawcą.

Oczywiście możesz też skrócić drogę i ostro stawiać sprawę i pisać reklamację, ale to raczej bardziej nerwowa droga.

Zostawia sie. Piane obcina sie tuz przed wykonywaniem ocieplenia czy tynkow i robia to kolejni wykonawcy

Zostawia się *jeśli już nie są zastosowane folie. ale dlatego ze nam ,wykonawcom tak wygodniej. Jestem w stanie sobie wyobrazić standard, w którym ekipy monterskie będą zabezpieczały folie (bo raczej przy niższym standardzie - tylko z pianą - to nie zaistnieje.

Tylko że - wszystko jest kwestią umowy, zwyczaju, A to już bardzo daleki zakres i w naszym odczuciu takie oczekiwania są nadużyciem:)

Nie bylo mowy o foliach Fin tylko o pianie wystającej poza płaszczyznę okna po montazu

Nadmiar odcina sie przed kolejnym etapem prac przy budowie w tym wypadku przed ociepleniem.

Zakres prac Fin uzgadnia sie na etapie umowy i odpowiednio wycenia.

To ze Inwestorzy ani wykonawcy tego nie pilnuja a pozniej "wydawalo mi sie" to jakby ciagle standard

Pozniej problem bo kazda ze stron widzi zakres prac inaczej

To ze Inwestorzy ani wykonawcy tego nie pilnuja a pozniej "wydawalo mi sie" to jakby ciagle standard

Pozniej problem bo kazda ze stron widzi zakres prac inaczej

Własnie to miałem na myśli. Ja nie widzę większego poroblemu w zaciągnięciu piany/folii taśmą. Nie stosuję tego, bo nie wiem / nie chcę wiedzieć/ czy to bedzie potrzbne - czy może za chwilę przyjdzie ekipa od ociepleń i zrobi swoje...

dziś sprawdziłam górne kotwy w oknach i sprawa wygląda następująco:

- w oknach dużych (150x150) jest u góry na środku 1 kotwa.

- w oknach mniejszych (150x100) u góry nie ma kotew.

Czy takie mocowanie jest wystarczające czy należałoby to poprawić bo okno zacznie siadać na dół ?(jak napisalam wczesniej okna mają 3 szyby, a na dole nie ma kotew, klockow, podporek- tylko piana i styropian)

A co na to to instrukcja montazu producenta ? Powinna byc dołączona do okien

Beatrix.

Jest tragicznie !!! Przy kotwach zasada jest nastepujaca.

Na kazdej krawedzi okna czy to bocznej czy gornej czy dolnej..

10-20 cm od naroznika liczac po zewnetrznym wymiarze oscieznicy (rozbieznosc w tej odleglosci bierze sie od roznych wartosci podawqnych przez roznych producentow okien)

60-70 cm odleglosc miedzy kotwami

Wiec

Duze i.male na gorze i dole ma miec po 3 kotwu

Duze po bokach 3 kotwy

Male po bokach 2 kotwy

Witam

A co na to to instrukcja montazu producenta ? Powinna byc dołączona do okien

Beatrix.

Jest tragicznie !!! Przy kotwach zasada jest nastepujaca.

Na kazdej krawedzi okna czy to bocznej czy gornej czy dolnej..

10-20 cm od naroznika liczac po zewnetrznym wymiarze oscieznicy (rozbieznosc w tej odleglosci bierze sie od roznych wartosci podawqnych przez roznych producentow okien)

60-70 cm odleglosc miedzy kotwami

Wiec

Duze i.male na gorze i dole ma miec po 3 kotwu

Duze po bokach 3 kotwy

Male po bokach 2 kotwy

Na czerwono błąd - liczy się WEWNĘTRZNY narożnik to po pierwsze, po drugie te wytyczne mówią TYLKO o mocowaniach, które przenoszą siły wynikające z parcia i ssania wiatru, elementy podpierające przenoszące ciężar to druga część całego planu montażu :D

Pozdrawiam

Co bylo powodem wybrania akurat tego dostawcy ?

Wsrod ilu ofert go wybralas i dlaczego ?

Oczywiście dostawcy i oferty były porównywane -nie tylko co do ceny. Wszystko zapowiadało się dobrze- facet robi wiele lat w montażu, siedziba w centrum miasta, rekomenduje go producent okien, posiada bardzo dobre narzędzia, dobrze obeznany w technicznych kwestiach, podczas pomiarów zauważył to czego inni wcześniej nie widzieli by podnieść okna (rzeczywiście miał rację)- nawet przestrzegał jakie to inni błędy i fuszerki popełniają :).

Niestety - w dniu montażu go nie było (co mnie zaskoczyło). Przysłał jakąś swoją ekipę, która była "zielona" i zrobiła to co zrobiła.

Czy jeżeli okna trzeba przemontować i wkładac je ponownie to ich jakość potem na tym traci czy nie ma to wiekszego znaczenia?

Domyslam się, że np. muszą wszystko dokładnie wyczyścić ze starej pianki zanim nową położą?

Dziś zauważyłam jeszcze jedno.

Wszystkie kotwy jakie mają okna (czyli głównie tylko boczne bo innych prawie nie montowano) są przytwierdzone do muru za pomocą jednego wkręta rozporowego.

Przecież taka kotwa nie może być sztywna i może się ruszać we wszystkie strony. To zwykły błąd czy już poważny?

Pytam bo pisze pismo ponieważ sprzedawca-montażysta jak na razie się nie odzywa i poczuwa się tylko do tego aby mu zapłacić za wcześniej opisaną fuszerkę.

Mam jeszcze pytania o montaż 2 drzwi (tak niestety też je zakładali). Myślałem, że jest ok, ale dokładnie obejrzałam i mam wątpliwości czy mam im tutaj też coś zarzucić poważniejszego czy to tylko drobne, nieznaczne wady.

1 drzwi otwierają się na wysokości 1,7 cm nad betonowymi schodami

IMG_20161021_140116.jpg

drugie drzwi po drugiej stronie domu są 4,5 cm nad betonem od schodów wejściowych

IMG_20161021_140209.jpg

Na schodach może kiedyś będzie kładzione terakota, a może nie (jeszcze tego nie wiem). Czy któreś drzwi są za nisko/za wysoko i trzeba je podnieść/opuścić?

Próg drugich drzwi wygląda tak jak poniżej. Poza tym z jednej strony ościeżnica została trochę wydęta przez piankę- jak przykładam poziomicę to odstaje na dole

Czy może to tak pozostać? Drzwi otwierają się i działają normalnie

IMG_20161021_140253.jpgIMG_20161021_142856.jpg