Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbrojenie stropu pret fi 14

Recommended Posts

Witam

mam mały dylemat projektant zlecił aby strop zazbroić prętem fi 14 co 15 cm a w druga stronę co 30cm fi 6 grubosć betonu 15 cm pomieszczenia 1) 5mx9,5m

2) 4.30 x 11m i 3) 4.10m x 10m 4) 6m x6m . Majster twierdzi że 14 jest za gruba i wystarczy spokojnie fi12 a w poprzek fi 6 lub 8

moglibyście coś poradzić z góry dzięki

Grubość płyty stropu i wymiary pomieszczeń to za mało żeby ocenić.

Potrzebna jest też informacje m.in. o:

- klasie betonu i gatunku stali zbrojeniowej.

- obciążenie stałych i zmiennych

- schematu statycznego płyt (wolnopodparte, wieloprzęsłowe) i powiązania między płytami nr 1 do nr 4

- dopuszczalne ugięcia stropu.

Pręty #14 są mniej popularne niż #12 lub #16.

Poprawną odpowiedź może dać Projektant a nie Majster.

Zapytaj Projektanta.

Stal ma tu drugorzędne znacznie! oczywiście B500 / B500SP więcej stali nie pamiętam i stal musi być klasy C.

Ale to nie ma znaczenia ... bo beton jest na pierwszym miejscu i jego zachowanie.

Projektant chciał majstrowi oszczędzić wiązania. Majster się myli i nie może sobie dać 12 co 15cm ..

Z prostego rachunku powierzchni zbrojenia wynika tak .. 12 fi 10 co 8,3cm , 9 fi 12 co 11 cm

Najlepsza opcja jest oczywiście 12 fi 10mm tylko że "wiązania dużo"

dopuszczalne ugięcia stropu.
L 250 ;) chyba że coś się zmieniło...

obciążenie stałych i zmiennych
dużych różnic nie będzie - wybór płytki / lub panele.. reszta normowa.

dzięki za informacje,

Projektant powiedział że dać fi 14 i tyle pytałem czy mogę dać fi 12 powiedział że nie dlatego że trzeba by gęsto dawać do tego mówi że dach ciężki bo pokryty dachówka ceramiczną i musi być 14. majster twierdzi że praktycznie wcale nie daje sie 14 na stropy tylko 12 i radzi żebym ją kupił i teraz nie wiem kogo słuchać doświadczenia na budowie czy książkowych obliczeń :bash:

jeszcze jedno pytanie jeśli dam fi 14 to strop będzie mocniejszy lepszy?

beton B 20 oczywiście, aha i projektant dodał że co 12 cm odległości prętów a nie co 15 jak napisałem wyżej.

Edytowane przez kriskros86

Stal ma tu drugorzędne znacznie! oczywiście B500 / B500SP więcej stali nie pamiętam i stal musi być klasy C.

Ale to nie ma znaczenia ... bo beton jest na pierwszym miejscu i jego zachowanie.

Projektant chciał majstrowi oszczędzić wiązania. Majster się myli i nie może sobie dać 12 co 15cm ..

Z prostego rachunku powierzchni zbrojenia wynika tak .. 12 fi 10 co 8,3cm , 9 fi 12 co 11 cm

Najlepsza opcja jest oczywiście 12 fi 10mm tylko że "wiązania dużo"

L 250 ;) chyba że coś się zmieniło...

dużych różnic nie będzie - wybór płytki / lub panele.. reszta normowa.

Może konstrukcja dach stoi na stropie,

cofnięta ściana nośna

Lub siła skupiona jakiś słup itp ..:)

do tego mówi że dach ciężki bo pokryty dachówka ceramiczną i musi być 14.
to nie jest żaden argument ..

ogo słuchać doświadczenia na budowie
jakie tam ma doświadczenie - a to nie są książkowe obliczenia .. tylko oparte na empiryce.

http://www.cpjs.pl/wp-content/uploads/2014/06/Prezentacja-CPJS-Toru%C5%84-Bydgoszcz-27-28.01.2014.pdf widzisz ? tak to się robi.. aby później można było przeliczać...

projektant dodał że co 12 cm odległości prętów a nie co 15 jak napisałem wyżej.
to fi 12 było by co 8,3cm..

B20 .. to nie beton .. to mieszanka wodą urabiana .. dla konsystencji K5

tylko i aż 0,62 - W/C... i tylko 260 kg cementu tak przykładowa mieszanka - beton zupy

pół kruszywa w litrze wody..

A z mojej betoniarki będą się nabijać .. ;)

Edytowane przez מרכבה