Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja stropu poddasza nieużytkowego

Recommended Posts

Witam,

zabieram się za izolację poddasza nieużytkowego. Dach mam dwuspadowy zrobiony z wiązarów.

Proszę o ocenę czy dobrze sobie wszystko zaplanowałem.

Patrząc od dołu planuję:

-sufit podwieszany

-10cm przerwy na przewody WM kable elektryczne itp

-folię paroszczelną

-płytę OSB przybitą do spodu wiązarów

-izolację (granulat wełny lub celulozy)

Teraz pytania:

-czy potrzebuję jeszcze jakąś folię na izolację?

-mam dostęp do ścinków wełny mineralnej, czy mogę je ułożyć i wymieszać z granulatem wełny lub celulozy?

-co z wentylacją poddasza? Mam szczelinę w kalenicy i szparę przy rynnie, lecz ta szpara zostanie raczej zasypana izolacją. Starczy szczelina w kalenicy czy robić dodatkowe otwory np w szczytach?

-szczyty mam drewniane (po dodatkowym wiązarze nad ścianami) i planuję je obić płytą MFP i obłożyć styropianem jak resztę elewacji. Czy muszę coś jeszcze tam zastosować czy sama płyta wystarczy?

Wiem ze sporo pytań jak na raz, ale bardzo mi zależy żeby niczego nie spartolić;)

Pozdrawiam,

mayek

Proponuję:

- Nie przykrywać ocieplenia bo przy dachowych wiązarach kratowych jest problem z zachowaniem jej szczelności. Jeżeli chcesz aby zbierający się kurz na poddaszu nie leżał na ociepleniu to można zastosować membranę paroprzepuszczalną.

- A jakiej wielkości jest "ścinek wełny" ? Lepiej jest je ułożyć w pierwszej kolejności na płycie OSB i nasypać od góry granulat. Oferujemy granulat ze skalnej wełny mineralnej GRANROCK .

- Otwory wentylacyjne w ścianach szczytowych to bardzo dobry pomysł ale rzadko wykonywany bo "szpecą" elewację. Teoria mówi, że minimalny przekrój wentylacyjny przy okapach to 2 ‰ przynależnej połaci, co najmniej 200 cm2/m.

mayek - jestem wlasnie na etapie zamykania poddasza, wiec jak wsadzisz 4 litery szybko do samochodu i podjedziesz do Ozarowa, to swoje dylematy rozstrzygniesz na żywo ... :)

bogatszy o doświadczenia, przed odpowiedzią na Twoje pytania, zadał bym jedno proste pytanie - a jakie oświetlenie planujesz? Bo jak się okazuje oświetlenie w dużej mierze definiuje całą układankę