kimmm 13.10.2016 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 Mam nietypowy problem.Chcemy zainstalować kozę w domku jednorodzinnym, ale problem jest w tym, że doprowadzenie powietrza z zewnątrz jest za kominem. Trudno to opisać, ale wygląda to mniej więcej tak, że wewnątrz budynku, od strony ściany zewnętrznej budynku znajdują się kolejno: doprowadzenia powietrza z zew. (w podłodze), kanał dymowy, kanał wentylacyjny. Koza miała by stanąć przed tym kanałem wentylacyjnym, czyli "po niewłaściwej stronie komina". Komina oczywiście obrócić się już nie da, kozy po właściwej stronie stawiać nie ma sensu, bo w ogóle jej nie będzie widać z salonu (zasłoni komin). Kucie posadzki, ściąganie paneli nie wchodzi w grę (ogrzewanie podłogowe i inne względy). Wymyśliliśmy dwie opcje: 1. przebić doprowadzenie powietrza przez oba kanały komina przy samej podłodze i doprowadzić tak powietrze do kozy 2. poprowadzić doprowadzenie powietrza dookoła komina, nad podłogą (albo jakoś od góry?) Rurą spalinową przebić się przez kanał wentylacyjny na wys. ok 120 cm do przewodu spalinowego, zaślepić przewód wentylacyjny na wys. ok 150 cm. Kratka wentylacyjna i tak jest na wysokości dobrze ponad 200 cm. Czy to sie może udać? Będę wdzięczna za odpowiedź, bo pomysł jest raczej nietypowy... Załączam rysunek z usytuowaniem tego co opisuję.[ATTACH=CONFIG]370055[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.10.2016 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 Odpisałem w komentarzach...http://blog.kominki-batura.pl/doprowadzenie-powietrza-raz-jeszcze/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kimmm 13.10.2016 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 Dziękuję. Coś mi słabo chodzą te komentarze na blogu - pewnie jakiś problem z przeglądarką, bo mam tylko Safari. Koza to Koza AB S z firmy kratki. Ma króciec dolotu powietrza zew. z tyłu, 20-kilka cm nad ziemią, skierowany ku dołowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts