Lubek_KL 13.10.2016 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 Witam, Wiem, że podobnych tematów jest już trochę na forum i z częścią się zapoznałem, ale chciałbym rozważyć konkretny przypadek. Na działce sezonowo występuje wysoki poziom wód gruntowych (10cm pod obecnym zerem działki). Przyczyną tego jest struktura podłoża. 1m do 1,5m to piaski, następnie 2,5-3m warstwy gliny i znów piaski. Budynek jest bez piwnic. Posadowienie na głębokości 1m poniżej obecnego zera działki. Ławy i ścianki fundamentowe wykonane z betonu wodoszczelnego i zastosowana ciężka izolacja. Pytanie czym obsypać fundamenty za zewnątrz i czy przy takich warunkach jest sens robienia drenażu? Czy obsypać piaskiem i zrobić drenaż? Czy drenaż znajdujący się w wodzie będzie spełniał swoją funkcję? Czy obsypać gliną i nie robić już drenażu? Jakaś inna opcja? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtusp 13.10.2016 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 Można się zastanowić nad drenażem i poprowadzić go do studni chlonnej która przechodzi 2.5 - 3m do tej warstwy niższej piaskowej. Bardzo prawdopodobne, że jest sucha. I wtedy teren wokół domu będzie troszkę suchszy. Zasypuje się pospółką albo żwirem albo piaskiem gruboziarnistym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lubek_KL 14.10.2016 04:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Dzięki Rozważam opcje ze studnią chłonną tylko zastanawiałem się co jeśli warstwa pod gliną nie będzie sucha... Czy ten drenaż będzie odprowadzał wodę, jeżeli na wiosnę będzie w niej zanurzony 30-40cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtusp 15.10.2016 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 Tak powinien się obniżyć, ale może też podwyższyć w szczególnym przypadku:P:P:P W Polsce gdzieniegdzie też są wody artezyjskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts