rafstr 13.10.2016 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 Witajcie Czy istnieje możliwość powstania zjawiska konwekcyjnego unoszenia najdrobniejszej sierści kota, jeżeli OP jest zasilane na parametrze 28 stopni? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 13.10.2016 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 (edytowane) U mnie nie zauważyłem, nawet przy 30 st zasilania sierść unosi się/przemieszcza tylko w komplecie z kotem Edytowane 13 Października 2016 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 13.10.2016 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 Moje cialo ma 36,6 i tez nie zauwazylem aby mi z rak siersc kota uciekała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafstr 13.10.2016 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 Moje cialo ma 36,6 i tez nie zauwazylem aby mi z rak siersc kota uciekała Boki zrywać. Wracając do tematu, najłatwiej sprawdzić świecąc w zaciemnionym pomieszczeniu latarką. W strumieniu światła będzie widoczny kurz i drobne frakcje sierści. Obecnie mam konwencjonalne grzejniki panelowe i unoszenie przez nie to jakaś masakra. Chciałbym zainwestować w całkowite ogrzewanie podłogowe, stąd takie pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 13.10.2016 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 Podłoga oddaje ciepło na drodze promieniowania ,a nie konwekcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 13.10.2016 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 Bardzo dobra decyzja - działaj śmiało, nic Ci nie będzie latać (o ile, za przeproszeniem, posprzątasz ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafstr 14.10.2016 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Bardzo dobra decyzja - działaj śmiało, nic Ci nie będzie latać (o ile, za przeproszeniem, posprzątasz ). Nie zapomnę, u mnie jest codziennie odkurzane, oraz pracuje iRobot. Wiele się słyszy ''legend'' o ogrzewaniu podłogowym i dlatego dziękuję za wypowiedzi, uspokoiliście mnie. Mam jeszcze jedno pytanie: w łazience robiliście grzejniki drabinki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.10.2016 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Witajcie Czy istnieje możliwość powstania zjawiska konwekcyjnego unoszenia najdrobniejszej sierści kota, jeżeli OP jest zasilane na parametrze 28 stopni? Pozdrawiam Odpowiedz już otrzymałeś, niezależnie od tego kocia sierść to nie tylko włos ale i talk więc najmniejszy ruch powietrza spowodowany działaniem wentylacji powoduje unoszenie więc jeśli chodzi Ci o alergeny to sama obecność kota jest dla kogoś uczulonego bardzo męcząca. Podłogówka nie powoduje unoszenia (konwekcji)kurzu czy innych drobinek zanieczyszczeń, jednak je nagrzewa przez co stają się bardziej lekkie, suche i skłonne do ruchu podczas nadania im minimalnej siły nośnej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.10.2016 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Mam jeszcze jedno pytanie: w łazience robiliście grzejniki drabinki? U mnie jest 100% podłogówki ale brak jest drabinki. Planuję ale elektryczną, tylko dlatego że w zasilaniu podłogowym temp czynnika jest prawie taka sama jak otoczenia a więc drabinka w odczuciu - dotyk ręką - była by zimna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 14.10.2016 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Będzie wyższa od temp powietrza o kilka stopni i to też pomoże w schnięciu ręczników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.10.2016 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 U mnie jest 100% podłogówki ale brak jest drabinki. Planuję ale elektryczną, tylko dlatego że w zasilaniu podłogowym temp czynnika jest prawie taka sama jak otoczenia a więc drabinka w odczuciu - dotyk ręką - była by zimna. Pozdrawiam Czy taka sama to raczej nie, jezeli Tz=28 oc a temp wewn, 22 oC to jest 6 oC róznicy oczywiscie w okresach przejsciowych, przy temp. ujemnych ta Tz wzrasta i ma swoj udział (czasami wcale nie mały nawet i 40%) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafstr 14.10.2016 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Odpowiedz już otrzymałeś, niezależnie od tego kocia sierść to nie tylko włos ale i talk więc najmniejszy ruch powietrza spowodowany działaniem wentylacji powoduje unoszenie więc jeśli chodzi Ci o alergeny to sama obecność kota jest dla kogoś uczulonego bardzo męcząca. Podłogówka nie powoduje unoszenia (konwekcji)kurzu czy innych drobinek zanieczyszczeń, jednak je nagrzewa przez co stają się bardziej lekkie, suche i skłonne do ruchu podczas nadania im minimalnej siły nośnej.. I to właśnie również mnie zastanawia, ponieważ w domu ma być zastosowana wentylacja mechaniczna. U mnie jest 100% podłogówki ale brak jest drabinki. Planuję ale elektryczną, tylko dlatego że w zasilaniu podłogowym temp czynnika jest prawie taka sama jak otoczenia a więc drabinka w odczuciu - dotyk ręką - była by zimna. Pozdrawiam Rozsądne stwierdzenie. Ciekaw jestem jakie będą koszty użytkowania takiego dobrodziejstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.10.2016 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Ok ale nie czuć ciepła na tyle, aby odczuwać wyjątkowe ciepło. Ręczniki , u mnie schną na suszarce i wieszaku - wentylacja sprawia, że są suche ale nie ciepłe.....jest zapewne tak samo jak na drabince zasilanej podłogówką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.10.2016 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 I to właśnie również mnie zastanawia, ponieważ w domu ma być zastosowana wentylacja mechaniczna. Rozsądne stwierdzenie. Ciekaw jestem jakie będą koszty użytkowania takiego dobrodziejstwa. ????? odpowiednio - jak u siebie włączyłem rekuperator 4 lata temu to pracuje do dzisiaj - a zapewniam nie jest on na energię słoneczną Chcesz mieć - płać, cokolwiek i czymkolwiek zasilane kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 14.10.2016 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Przy ogrzewaniu podlogowym jest takie unoszenie ze cale koty lewituja mniej wiecej 40cm nad podloga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.10.2016 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Ciekaw jestem jakie będą koszty użytkowania takiego dobrodziejstwa. Raczej mniejsze od zysków z rekuperacji. Moim zdaniem dom idealny dla alergika, to dom z 100% niskotemperaturowym ogrzewaniem i wentylacją mechaniczną z dobrymi filtrami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafstr 14.10.2016 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 ????? odpowiednio - jak u siebie włączyłem rekuperator 4 lata temu to pracuje do dzisiaj - a zapewniam nie jest on na energię słoneczną Chcesz mieć - płać, cokolwiek i czymkolwiek zasilane kosztuje. Ok, a przełączasz rekuperator lato - zima? U mnie z energią nie będzie problemu, ponieważ będzie zastosowana fotowoltanika w systemie off grid. Tylko zastanawia mnie zużycie energii przez grzejnik elektryczny, ponieważ nie miałem z tym styczności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafstr 14.10.2016 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Przy ogrzewaniu podlogowym jest takie unoszenie ze cale koty lewituja mniej wiecej 40cm nad podloga Następny śmieszek. Proszę o merytoryczne posty w celu poprawy przejrzystości wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.10.2016 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Ok, a przełączasz rekuperator lato - zima? U mnie z energią nie będzie problemu, ponieważ będzie zastosowana fotowoltanika w systemie off grid. Tylko zastanawia mnie zużycie energii przez grzejnik elektryczny, ponieważ nie miałem z tym styczności. Nie z Bay-pasem lub bez, lato zima nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.10.2016 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Tylko zastanawia mnie zużycie energii przez grzejnik elektryczny, ponieważ nie miałem z tym styczności. 500 W - duża drabinka z regulatorem - 4 kW na wysuszenie i zagrzanie w przybliżeniu ok 2 zł (chyba, że będzie pracował ciągle wtedy więcej(tylko po co?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts