Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe a unoszenie sierści kota.

rafstr

Recommended Posts

Moje cialo ma 36,6 i tez nie zauwazylem aby mi z rak siersc kota uciekała :-)

Boki zrywać.

Wracając do tematu, najłatwiej sprawdzić świecąc w zaciemnionym pomieszczeniu latarką. W strumieniu światła będzie widoczny kurz i drobne frakcje sierści.

Obecnie mam konwencjonalne grzejniki panelowe i unoszenie przez nie to jakaś masakra.

Chciałbym zainwestować w całkowite ogrzewanie podłogowe, stąd takie pytanie

Bardzo dobra decyzja - działaj śmiało, nic Ci nie będzie latać (o ile, za przeproszeniem, posprzątasz :) ).

Nie zapomnę, u mnie jest codziennie odkurzane, oraz pracuje iRobot.

Wiele się słyszy ''legend'' o ogrzewaniu podłogowym i dlatego dziękuję za wypowiedzi, uspokoiliście mnie.

Mam jeszcze jedno pytanie: w łazience robiliście grzejniki drabinki?

Witajcie

Czy istnieje możliwość powstania zjawiska konwekcyjnego unoszenia najdrobniejszej sierści kota, jeżeli OP jest zasilane na parametrze 28 stopni?

Pozdrawiam

Odpowiedz już otrzymałeś, niezależnie od tego kocia sierść to nie tylko włos ale i talk więc najmniejszy ruch powietrza spowodowany działaniem wentylacji powoduje unoszenie więc jeśli chodzi Ci o alergeny to sama obecność kota jest dla kogoś uczulonego bardzo męcząca.

Podłogówka nie powoduje unoszenia (konwekcji)kurzu czy innych drobinek zanieczyszczeń, jednak je nagrzewa przez co stają się bardziej lekkie, suche i skłonne do ruchu podczas nadania im minimalnej siły nośnej..

Mam jeszcze jedno pytanie: w łazience robiliście grzejniki drabinki?

U mnie jest 100% podłogówki ale brak jest drabinki. Planuję ale elektryczną, tylko dlatego że w zasilaniu podłogowym temp czynnika jest prawie taka sama jak otoczenia a więc drabinka w odczuciu - dotyk ręką - była by zimna.

Pozdrawiam

U mnie jest 100% podłogówki ale brak jest drabinki. Planuję ale elektryczną, tylko dlatego że w zasilaniu podłogowym temp czynnika jest prawie taka sama jak otoczenia a więc drabinka w odczuciu - dotyk ręką - była by zimna.

Pozdrawiam

Czy taka sama to raczej nie, jezeli Tz=28 oc a temp wewn, 22 oC to jest 6 oC róznicy oczywiscie w okresach przejsciowych, przy temp. ujemnych ta Tz wzrasta i ma swoj udział (czasami wcale nie mały nawet i 40%)

Odpowiedz już otrzymałeś, niezależnie od tego kocia sierść to nie tylko włos ale i talk więc najmniejszy ruch powietrza spowodowany działaniem wentylacji powoduje unoszenie więc jeśli chodzi Ci o alergeny to sama obecność kota jest dla kogoś uczulonego bardzo męcząca.

Podłogówka nie powoduje unoszenia (konwekcji)kurzu czy innych drobinek zanieczyszczeń, jednak je nagrzewa przez co stają się bardziej lekkie, suche i skłonne do ruchu podczas nadania im minimalnej siły nośnej..

I to właśnie również mnie zastanawia, ponieważ w domu ma być zastosowana wentylacja mechaniczna.

Pozdrawiam

Rozsądne stwierdzenie. Ciekaw jestem jakie będą koszty użytkowania takiego dobrodziejstwa.

I to właśnie również mnie zastanawia, ponieważ w domu ma być zastosowana wentylacja mechaniczna.

Rozsądne stwierdzenie. Ciekaw jestem jakie będą koszty użytkowania takiego dobrodziejstwa.

????? odpowiednio - jak u siebie włączyłem rekuperator 4 lata temu to pracuje do dzisiaj - a zapewniam nie jest on na energię słoneczną :) Chcesz mieć - płać, cokolwiek i czymkolwiek zasilane kosztuje.

????? odpowiednio - jak u siebie włączyłem rekuperator 4 lata temu to pracuje do dzisiaj - a zapewniam nie jest on na energię słoneczną :) Chcesz mieć - płać, cokolwiek i czymkolwiek zasilane kosztuje.

Ok, a przełączasz rekuperator lato - zima? U mnie z energią nie będzie problemu, ponieważ będzie zastosowana fotowoltanika w systemie off grid. Tylko zastanawia mnie zużycie energii przez grzejnik elektryczny, ponieważ nie miałem z tym styczności.

Ok, a przełączasz rekuperator lato - zima? U mnie z energią nie będzie problemu, ponieważ będzie zastosowana fotowoltanika w systemie off grid. Tylko zastanawia mnie zużycie energii przez grzejnik elektryczny, ponieważ nie miałem z tym styczności.

Nie z Bay-pasem lub bez, lato zima nie ma :)

Tylko zastanawia mnie zużycie energii przez grzejnik elektryczny, ponieważ nie miałem z tym styczności.

500 W - duża drabinka z regulatorem - 4 kW na wysuszenie i zagrzanie w przybliżeniu ok 2 zł (chyba, że będzie pracował ciągle wtedy więcej(tylko po co?)