wg 07.08.2004 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2004 WitamKoparka rozplantowała mi na działce ił z wykopu po szambie. Czy dobrze zrobiła i będzie ok jak to przysypię ziemią czy trzeba to zebrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 07.08.2004 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2004 Powiem ci tak...Glina to nie jest dobry materiał na powierzchni działki...Ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie czym się przykryje to szabmo...wiem tylko tyle że glina szybciej przemarza...ale czy szambo co ruszy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 08.08.2004 07:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2004 Ił jest rozprowadzony warstwą 20-30cm na powierzchni działki, tam gdzie chciałem działkę nieco podwyższyć. Chciałbym się dowiedzieć, czy jeśli zasypię ten ił warstwą chumusu, to czy nie będę miał problemów typu woda stojąca na działce, "wyłażenie" iłu na wierzch czy tym podobne. Jeśli ktoś zrobił podobnie i teraz żałuje proszę o info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 08.08.2004 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2004 Z tego powodu raczej będziesz miał korzyści bo ił/glina mniej będzie przepuszczać wodę i tym samym np trawa, krzewy, kwiatki czy nawet drzwewa będą miały dłużej wodę np. w okresach suszy. U mnie glina z wykopów jest przykryta 5cm warstwą humusa i jest ok trawa w tych miejscach jest chyba bardziej zielona. Napewno glina nie będzie wychodzić na wierzch! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 08.08.2004 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2004 Wg...stojąca woda to chyba i tak i tak tam będzie... Tak mi się wydaje bo jesteśmy w tej samej okolicy i ja mam gliny od cholery więc ty pewnie też nie mało... Nie wiem czy zwróciłeś uwagę, że po przeciwnej stronie, tak mniej więcej na wysokości twojego domu (po przeciwnej stronie asfaltu) wystaje zza lasu taki komin...To stara nieczynna już Cegielnia...chyba gliny nie dowozili z Piotrkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 08.08.2004 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2004 Oj... nie do końca jest tak jak pisze thalex 1- co prawda glina zatrzyma wodę w okresie suszy ale i zrobi podobnie w czasie zwiększonych opadów. tj. przez całą zimę, wiosnę, jesień jak i część lata.2- 5 cm humusu na warstwie 20-30-cm iłu to zbyt mało3- nie szkoda Tobie tego humusu który bezproduktywnie przykryłeś tymi 30 cm gliny?4- owszem, trawa wyrośnie ale już inne rośliny o bardziej rozbudowanym systemie korzeniowym będą miały problemy. Korzeń nie będzie odpowiednio "natleniony" i będzie gnił. Zaznaczam, że nie jestem „fachowcem od ogrodów” i są to tylko moje przemyślenia poparte jednak praktyką oraz doświadczeniem moich teściów i sąsiadów. Sami zbudowaliśmy dom na terenie ilastym. Humus zalega jedynie 30 –50 cm warstwą na zdecydowanie grubszych pokładach iłu lub piasku. (ale ten piasek to z zrzadka niestety). Iły z wykopu fundamentów i szamba udało nam się wywieźć do sąsiada który pilnie potrzebował jakiegokolwiek materiału na podwyższenie swojego gruntu na którym zamierzał i tak zrobić utwardzony plac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wprus 10.08.2004 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 w zeszłym roku było u nas kopane szambo, no i rzeczywiscie gline rozprowadzilismy po dzialce, wypelniając rozne nierównosci. Efekt. błoto przez calą jesień i zime. podobno po jakims czasie glina traci swoje własciwosci zatrzymywania wody, po prostu wietrzeje. ale na razie po roku jeszcze ich nie straciła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 10.08.2004 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 Ja planuję jak poniżej 1. Zdjąć humus2. Zdjąć wierzchnią warstwę żwiru - powstanie w ten sposób koryto.3. Nasypać w koryto glinę z wykopów fundamentowych4. Na to nasypać usunięty wcześniej żwir.5. Na to usunięty wcześniej humus + humus z wykopów fundamentowych W ten sposób powstanie niewielki pagórek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts