Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Róbcie kominki w domu !

butynski

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

550kg/m3 to nie waży nawet suchy dąb czy grab. A co dopiero mokry.

Tutaj

https://dobredokominka.pl/porownanie-gestosci-roznych-gatunkow-drewna-kominkowego-suchego-oraz-swiezego/

podają np.

dąb w. 25% - 475 kG / mpu

brzoza w. 25% - 440 kG / mpu

@kemot_p chce transportować drewno sezonowane od zeszłej jesieni a nie mokre.

550 kG x 0,80 = 440 kG czyli tyle co brzoza i trochę mniej niż dąb

Mówimy o mpu.

• 3 months później...

Po drugiej zimie w nowym domu przymierzam się do wykonania DGP. Jakoś ten temat mi zupełnie umknął na etapie budowy. Nie sądziłem też wtedy, że z powodu pandemii/pracy zdalnej będę korzystał z kominka tak często jak obecnie.

Zastanawiam się nad dwiema sprawami.

1. Czy wymuszona DGP i WM z rekuperacją mogą bezproblemowo współistnieć?

2. Czy kanały doprowadzające powietrze do pomieszczeń na poddaszu lepiej wykonać w zabudowę k-g pod sufitem na poddaszu czy lepiej puścić po podłodze strychu?

Pozdrawiam.

Żadna kicha. Mam doświadczenie z kominkiem z DGP w domu rodzinnym, brat ma i chwali, ja na jesień zrobiłem sobie grawitacyjną dystrybucję powietrza do gabinetu wykorzystując wolny kanał WG który mam w salonie. Teraz chcę zrobić profesjonalną instalację dystrybucji wymuszonej. Zastanawiam się tylko jak to będzie współgrać z wentylacją mechaniczną. Próbuję też sobie wyobrazić co zrobić z rurkami ogrzewania podłogowego jak je odkuję i przebiję się przez strop :D

Żadna kicha. Mam doświadczenie z kominkiem z DGP w domu rodzinnym, brat ma i chwali, ja na jesień zrobiłem sobie grawitacyjną dystrybucję powietrza do gabinetu wykorzystując wolny kanał WG który mam w salonie. Teraz chcę zrobić profesjonalną instalację dystrybucji wymuszonej. Zastanawiam się tylko jak to będzie współgrać z wentylacją mechaniczną. Próbuję też sobie wyobrazić co zrobić z rurkami ogrzewania podłogowego jak je odkuję i przebiję się przez strop :D
Profesjonalne dla mnie to grawitacyjne....Turbina to kicha....w letniaku może....

Może i tak, nie znam się, pisząc o turbinie, mam na myśli skuteczne dostarczenie ciepłego powietrza do pomieszczeń najdalej oddalonych od kominka. Jeśli grawitacyjnie da się zrobić to równie efektywnie to czemu nie - bedę miał zupełnie niezależne źródło ogrzewania.