butynski 18.10.2022 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2022 Nikt ci nie każe dzielić się tą energią z nikim. Zatrzymuj całą u siebie. Tak właśnie robię , magazynuję ją w drewutni . Dzięki za radę :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 21.10.2022 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2022 Potrzebuje porady. Ile może ważyć mieszanka drewna dąb, brzoza, grab ułożona ciasno na przyczepie 270x140x35 - standardowa średnia przyczepka. Jest szansa, że takie drewno może ważyć ponad 500kg, czy śmiało ładować i się nie martwic na zapas ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 21.10.2022 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2022 Musisz znaleźć gęstość drewna i potem to już górki Ale świeży dąb i grab są dosyć ciężkie. Więc jak świeże to niemal napewno ponad 500kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 21.10.2022 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2022 Dąb jest sezonowany co najmniej od zeszłej jesieni jak dobrze pamiętam i trochę brzozy z wiosny. Nie chcę mieć niespodzianki w trasie, a trochę kilometrów mam do przejechania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.10.2022 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2022 Przecież możesz to sobie sam sprawdzićhttp://zuhgrzegrzolka.pl/strefa-klienta/opal-drzewny/gestosc/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.10.2022 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2022 Może ważyć 2,70 x 1,40x 0,35 x 550 kG/m3 x 0,80 = 580 kG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 21.10.2022 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2022 550kg/m3 to nie waży nawet suchy dąb czy grab. A co dopiero mokry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 21.10.2022 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2022 masz około 1,3 mp drewna co daje przy suchym około tony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 24.10.2022 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2022 Tona przy suchym? To mnie zaskoczyłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 24.10.2022 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2022 Tona to nie, ale 700-800kg będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 26.10.2022 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2022 To w praktyce, chcąc jechać zgodnie z przepisami należałby taką przyczepę drewnem wypełniać maksymalnie do połowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 27.10.2022 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2022 550kg/m3 to nie waży nawet suchy dąb czy grab. A co dopiero mokry. Tutaj https://dobredokominka.pl/porownanie-gestosci-roznych-gatunkow-drewna-kominkowego-suchego-oraz-swiezego/ podają np. dąb w. 25% - 475 kG / mpu brzoza w. 25% - 440 kG / mpu @kemot_p chce transportować drewno sezonowane od zeszłej jesieni a nie mokre. 550 kG x 0,80 = 440 kG czyli tyle co brzoza i trochę mniej niż dąb Mówimy o mpu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 05.02.2023 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2023 Po drugiej zimie w nowym domu przymierzam się do wykonania DGP. Jakoś ten temat mi zupełnie umknął na etapie budowy. Nie sądziłem też wtedy, że z powodu pandemii/pracy zdalnej będę korzystał z kominka tak często jak obecnie.Zastanawiam się nad dwiema sprawami. 1. Czy wymuszona DGP i WM z rekuperacją mogą bezproblemowo współistnieć?2. Czy kanały doprowadzające powietrze do pomieszczeń na poddaszu lepiej wykonać w zabudowę k-g pod sufitem na poddaszu czy lepiej puścić po podłodze strychu?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 05.02.2023 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2023 A nie lepiej wkład wodny, mniej kombinacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 05.02.2023 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2023 No nie, bo wkład już mam i całą obudowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 05.02.2023 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2023 No to kicha. Też rozważałem DGP a stanęło na wodniaku i nie żałuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 06.02.2023 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 Żadna kicha. Mam doświadczenie z kominkiem z DGP w domu rodzinnym, brat ma i chwali, ja na jesień zrobiłem sobie grawitacyjną dystrybucję powietrza do gabinetu wykorzystując wolny kanał WG który mam w salonie. Teraz chcę zrobić profesjonalną instalację dystrybucji wymuszonej. Zastanawiam się tylko jak to będzie współgrać z wentylacją mechaniczną. Próbuję też sobie wyobrazić co zrobić z rurkami ogrzewania podłogowego jak je odkuję i przebiję się przez strop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 06.02.2023 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 Żadna kicha. Mam doświadczenie z kominkiem z DGP w domu rodzinnym, brat ma i chwali, ja na jesień zrobiłem sobie grawitacyjną dystrybucję powietrza do gabinetu wykorzystując wolny kanał WG który mam w salonie. Teraz chcę zrobić profesjonalną instalację dystrybucji wymuszonej. Zastanawiam się tylko jak to będzie współgrać z wentylacją mechaniczną. Próbuję też sobie wyobrazić co zrobić z rurkami ogrzewania podłogowego jak je odkuję i przebiję się przez strop Profesjonalne dla mnie to grawitacyjne....Turbina to kicha....w letniaku może.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 06.02.2023 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 Może i tak, nie znam się, pisząc o turbinie, mam na myśli skuteczne dostarczenie ciepłego powietrza do pomieszczeń najdalej oddalonych od kominka. Jeśli grawitacyjnie da się zrobić to równie efektywnie to czemu nie - bedę miał zupełnie niezależne źródło ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 06.02.2023 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 U mnie z turbiną śmiga jak złoto . Mam wyprowadzone na strych (turbina na strychu ) i po podłodze strychu puszczone do pomieszczeń na poddaszu ale anemostaty mam w suficie poddasza . Tak jest podobno lepiej bo ogrzane powietrze jest wtłaczane od góry i nie brudzą się sciany . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts