Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Róbcie kominki w domu !

butynski

Recommended Posts

A mnie któś tu ganiał,że czysto spalałem papę.

A co poniektórzy w kominakach utylizują,zdymiają i wykopcają mokre ręczniki (worki foliowe?),gazety i drewno.

Pomijająć fakt,że na tym drugim zdjęciu są sladowe ilości żaru a on pisze o tu cytat ,,eksperyment z mokrym ręcznikiem na żar itd.,,

Ciekawe co w tych płomieniach takiego fajnego,takie płomienie to każdy umie zrobić.

Zrób jasne białe przezroczyste płomienie ,z których nie wylatuje sadza.

Na jakiej podstawie twierdzisz,że to dym z opon?

To najzwyklejszy dym z węgla albo drewno iglastego.

Nie chcę cie jakoś nazywać ponieważ nazwa twej osoby sama się ciśnie w usta.Pisząc eksperyment trzeba było wysilić swoje szarości komórkowe i poczytać komu/czemu i po co było to dedykowane.Dym po tym niedozwolonym eksperymencie był mglisty -biały ,to samo tyczyło się niedozwolonego spalania kolorowych czasopism po których kolor dymu był j/w -podobny.Na moich fotkach nie ma takiego syf..... czarnego dymu ze złego spalania ,doboru odpowiedniej ilości powietrza, dobrze zrobionej instalacji i wkomponowanie w dom odpowiedniego wkładu .To węgiel i odpady.Masz wątek dla ciebie by tam utylizować się.Po co tu przyłazisz???W mojej pięknej miejscowości jest może ze 20-30 popalających w kominkach.Są przeróżnej maści :) ,kozy,z PW,pieco -kom.itp.Niestety największą zmorą mego regionu jest taki syfi....y , obraz który niewątpliwie ukochał sobie u siebie w/w adwersarz.

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Coś odpowiedniego.

W ostatnim czasie bombardowani jesteśmy wiadomościami w mediach o SMOGU, którego powstanie zawdzięczamy między innymi paląc drewno w kominku. Nie możemy pozostać obojętni – zarzuty dotyczą przecież naszej branży! Zamiast w publikowanych artykułach, oraz w wypowiedziach w telewizji – krytykować tych co palą i „trują” korzystniej dla obu stron byłoby zdecydowanie edukować jak palić w kominku!

[h=2]SMOG a kominek

Obalamy mity przedstawicieli Polskiego Alarmu Smogowego![/h]Odpowiednio przygotowane drewno, które prawidłowe spalamy w kominku nie musi emitować szkodliwych związków do atmosfery a tym bardziej do salonu, w którym znajduje się kominek! Oprócz odpowiedniego paliwa, ważny jest przede wszystkim sposób rozpalania ognia w kominku. Pokazywany w naszym poradniku proces rozpalania od góry pozwala efektywnie i czysto rozpalać ogień w kominku bez obawy o zanieczyszczenie środowiska!....................

[h=2]PODSUMOWANIE dobrych praktyk[/h]

• stosuj wyłącznie drewno rozłupane i suche, minimum 2-3 lata sezonowane pod zadaszeniem
  • drobne szczapy uzyskają szybko temperaturę spalin, które wzmocnią ciąg w przewodzie dymowym.
  • rozpalaj zawsze „od góry” bez dymu!
  • nie ograniczaj dopływu powietrza potrzebnego do spalania, kiedy drewno się jeszcze nie spaliło

Tego typu wytłuszczone nagłówki w artykułach sponsorowanych, są dziś na porządku dziennym!

My jednak mamy zdecydowanie inne zdanie:

[h=4]Stosując się do naszych zaleceń nie wytworzysz z kominka toksycznych związków (benzopirenów, lotnych pyłów, itp.), które uwalniają się wraz z dymem, szkodząc nie tylko Tobie, ale i całej okolicy.[/h] [h=4]Spalanie drewna jest proekologiczne. Drewno to jedna z wielu form biomasy i uznane jest jako odnawialne źródło energii.[/h] [h=4]Dobry kominek, właściwa obsługa i odpowiednio przygotowane drewno nie ma wpływu na wysokie stężenie rakotwórczych benzopirenów!

[/h]http://www.kominki-godzic.pl/blog/palenie-kominek-ekologiczne-spalanie-bez-smogu/

Gość mtdeusz

Odapdów nie spalam.

Mój wątek jest skończony.

Splam drewno,węgiel,biomasę (trociny,zrembki,tuje).

Osiągam w palniku szamotowym wyższą temperaturę niż u ciebie w kominku.

Mglisty dym=surowa odparowana nie spalona smoła.

Odapdów nie spalam.

Mój wątek jest skończony.

Splam drewno,węgiel,biomasę (trociny,zrembki,tuje).

Osiągam w palniku szamotowym wyższą temperaturę niż u ciebie w kominku.

Mglisty dym=surowa odparowana nie spalona smoła.

Udowodnij to (jeśli tego nie zrobisz dodam cię do grupy teoretyków czyli trolli).Pokaż.Nie przelewaj tych kłamstw z pustego w próżne.Nadal nie rozumiesz idei palenia w KZPŁW na wspomaganiu KG.Nie dla uzyskiwania wysokich temperatur ale utrzymania stabilności domowej i atmosfery w nim panującej.U ciebie ani tego ani tego.O tym skończeni to czysta prawda skończyła się twoja era.:p

.......

Nadal nie rozumiesz idei palenia w KZPŁW na wspomaganiu KG.Nie dla uzyskiwania wysokich temperatur ale utrzymania stabilności domowej i atmosfery w nim panującej.U ciebie ani tego ani tego.O tym skończeni to czysta prawda skończyła się twoja era.:p

Udowodnij to (jeśli tego nie zrobisz dodam cię do grupy teoretyków czyli trolli).Pokaż.Nie przelewaj tych kłamstw z pustego w próżne.

Udowodnij to (jeśli tego nie zrobisz dodam cię do grupy teoretyków czyli trolli).Pokaż.Nie przelewaj tych kłamstw z pustego w próżne.

Niedługo to same trolle będą pisać:).Ty już bez tej ironii i w małpowaniu postów nabyłeś pełnych praw do zostania nim.:p.Idę biegać z taczką pełna drewna sezonowanego 5 letniego graba tym razem.Potem złożę go w salonie-kotłowni (czeka do piątku wieczorem) i w tej kotłowni obejrzę w TV na YouTube rózności.

W czasie tego pobytu w chatcie wszystko się kręciło wokół ognia. Rozpalić, utrzymać ogień i żar, ogrzać izbę, pogapić się, pofocić, ugotować, upiec, upiłować kawałki z zapasów gałęzi pod tarasem, donieść z lasu nowe konary, posortować ..... Przyjemności i obowiązki w równowadze. Ale ponieważ przyjemności były we wnętrzu a "zmagania" widoczne, wywołały odruchy empatii i dostałam trochę porąbanych bierwion, polan, szczap, za co publicznie, serdecznie, dziękuję Wojtkowi i Jasiowi.

Więc nie żałowałam drewna, bo jak głosi dobra nowina Mt 6.34 "Nie troszczcie się więc zbytnio o jutro, bo jutrzejszy dzień sam o siebie troszczyć się będzie. Dosyć ma dzień swojej biedy".

Pomna tego, w dzień podkładałam i pichciłam a także eksperymentowałam z różnymi opcjami aparatu, a gdy już szyba mocno się okopciła, otwierałam drzwi i fociłam, fociłam. Nawet nakręciłam kilka filmików, by do nich sięgać w długie, zimowe wieczory. A raz rankiem, przetarłam szybko szybkę, z grubsza, gazetą, w najbardziej okopconym miejscu i wyszły z tego niespodziewanie śliczne efekty.

Do tej pory gotowałam i smażyłam na płytce, w naczyniach, ale rozmowa z Krystyną uświadomiła mi, że mogę piec jak na ognisku, w żarze i popiele, na patyku i w alufolii. Więc na obiad bywały pieczone ziemniaczki, grillowane kotlety i jarzyny, raz ryba pieczona z porem.

http://2.bp.blogspot.com/-gAkkzJOrW8E/UtfHZwx2ugI/AAAAAAAACxc/FpqRNkubyBs/s1600/DSCF4482b.JPG

Gość mtdeusz

Ja mam 25stopni w domu a mogę mieć i więcej.

Dysza palnika oblepiła się żużelm.To musi tam być powyżej 1200stopni.

To zdjęcie co wstawiłeś pochodzi z http://kopianieba.blogspot.com/2014/01/woko-ognia.html?m=1

I nic po za niepoprawnym splaniem gazów czyli zadymą i kopcącymi zimnymi płomieniami oraz drewna tam nie widzę.

Ja mam 25stopni w domu a mogę mieć i więcej.

Dysza palnika oblepiła się żużelm.To musi tam być powyżej 1200stopni.

To zdjęcie co wstawiłeś pochodzi z http://kopianieba.blogspot.com/2014/01/woko-ognia.html?m=1

I nic po za niepoprawnym splaniem gazów czyli zadymą i kopcącymi zimnymi płomieniami oraz drewna tam nie widzę.

Znowu nie rozumiesz.Przeczytałeś artykuł kobiety która w fajansie źle ocieplonym domku letniskowym , dziurawym jak durszlak ma tyle przyjemności i frajdy to powinieneś zauważyć.Kominek to nie to samo co PC , nie KG, nie kolektory słoneczne,nie fotowoltaika, nie kopciuch na wszystko, nie bio-kominek itp.To kominek z żywym ogniem zza szyby.Ta kobieta cudownie o tym pisze.Zostaw te nieprawidłowości sezonowego spierniczonego urządzenia.Poczuj klimat tamtej sytuacji.KLI MAT !!!.Poniał???

http://kopianieba.blogspot.com/2014/01/woko-ognia.html

.

Kogo ty próbujesz oszukać tymi fotkami? Chyba nie innych użytkowników kominków :).

Kominek z płaszczem wodnym jest najbardziej prymitywnym urządzeniem i najbardziej smrodliwym. W 99% użytkowany jest bez bufora. Przy obecnych temperaturach większość userów zmniejsza dopływ powietrza w celu redukcji mocy kominka. Powoduje to niepełne spalanie i emisję tony toksycznego i rakotwórczego syfu do atmosfery. Dym z takiego spalania jest biały i wygląda niewinnie, ba niektórym może nawet ładnie pachnieć - ale np. migdałowy zapach Cyklonu B też może komuś przypaść do gustu.

W kominku o jakości spalania kotła DS czy kotła zagazowującego drewno może tylko pomarzyć - tam spalanie odbywa się w wysokiej temp. w dyszach ceramicznych poddane silnemu mieszaniu. Kominek to wielka zimna komora praktycznie zero mieszania i turbulencji, a zaraz za tym wymiennik - gorzej tego skonstruować się nie da - ale taka moda i ciemny lud za nią podąża.

Edytowane przez muchenz

Trzeba je pociąć kątówką i zmieszać 40% na 60% z drewnem iglastym. Wtedy sąsiedzi robią WTF, bo nie wiedzą co jest spalane i myślą, ze to żywica z drzewa tak kopci :).

Po za tym to jest działanie ekologiczne. Ile energii trzeba zużyć na utylizację opony, zwłaszcza transport. A tak, bach do kominka i matce ziemi jest nieco lżej - sąsiadom ciężej, ale to mniejsze zło.

Warto mieć kominek.

Warto mieć kominek.?

Kominek z płaszczem wodnym jest najbardziej prymitywnym urządzeniem i najbardziej smrodliwym. W 99% użytkowany jest bez bufora. Przy obecnych temperaturach większość userów zmniejsza dopływ powietrza w celu redukcji mocy kominka. Powoduje to niepełne spalanie i emisję tony toksycznego i rakotwórczego syfu do atmosfery. Dym z takiego spalania jest biały i wygląda niewinnie, ba niektórym może nawet ładnie pachnieć - ale np. migdałowy zapach Cyklonu B też może komuś przypaść do gustu.

Wytłuszczone - przykład z mojej ulicy...

Wytłuszczone - przykład z mojej ulicy...

Mówiłem ci pa.......e nie wrzucaj nas czyli tych co palą prawidłowo w swoich urządzeniach , do jednego wora.Pytam moderatora .......czy lecisz z nami i z tymi co palą prawidłowo!!!.Watek jest o "Róbcie kominki w domu" czyli wszystko za tym aby takie urządzenie mieć.Pa.....t wszechwiedzący nas i tu obraża.:cool::cool::cool:

Watek jest o "Róbcie kominki w domu" czyli wszystko za tym aby takie urządzenie mieć.

Wymieniłem już zalety w innym wątku, ale powtórzę i tu:

- nie trzeba wychodzić na zewnątrz na fajkę, tylko siadamy przy kominku otwieramy i cug załatwia problem dymu;

- jak mamy jakieś śmieci w salonie to nie trzeba iść do kuchni, tylko bliżej mamy do kominka - podnosi wygodę z korzystania z domu;

- jak nie lubimy sąsiadów, to włączamy tryb palenia z zadymianiem okolicy - a to wszystko zgodnie z literą prawa

- jak czujemy się mało męsko, to można dobie strzelić fotkę z siekierą na tle drewutni i od razu + 5 pkt do lansu na fejsie

Także ma kilka zalet - zatem warto :).

Zgodnie z wątkiem - zalety kominka:

- Można dymu z kominka używać do komunikacji. Np. przekazać odległemu sąsiadowi, że właśnie pieczemy banany w kominku :)

- Popiołu z kominka można użyć do sypania na lód na drodze (przykład z mojej ulicy), choć grozi za to kara 500 zł.

- Przez zimę ćwiczymy manewrowanie taczką na trasie drewutnia-salon (przyda się latem na ogrodzie).

Prawda. Dwa najlepsze przyklady, jeden właśnie wrócił z bana, drugi na nim przebywa .

A co ma piernik do wiatraka? Chyba jednak spartaczyłeś swój kominek, jak ktoś wcześniej napisał a teraz czepiasz się tych, którzy swoje salonowe parowozy dobrze zaprojektowali i wykonali. No i się nimi cieszą.