cob_ra 24.11.2017 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 Plus koszt pompy ciepła z cała instalacją.... Zwróci się za 20 lat ? "Tanie grzanie".... A wydatek w klimatyczny ogień w kotłowni salonowej kiedy sie zwróci? Wywalić 10-20k w mebel to dopiero inwestycja. PC z jaką instalacją? Przy każdym źródle ogrzewania masz instalacje, śmieciuch, pellet, ekosyf. PC to tylko urządzenie grzewcze. Do pieca, kominka doliczasz pomieszczenie na składowanie, kominy pracę własną, niektórzy dowalają solary itp. Normalnie szczyt oszczędności i zwrotu. Mistrzostwo świata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 24.11.2017 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 A wydatek w klimatyczny ogień w kotłowni salonowej kiedy sie zwróci? Wywalić 10-20k w mebel to dopiero inwestycja. PC z jaką instalacją? Przy każdym źródle ogrzewania masz instalacje, śmieciuch, pellet, ekosyf. PC to tylko urządzenie grzewcze. Do pieca, kominka doliczasz pomieszczenie na składowanie, kominy pracę własną, niektórzy dowalają solary itp. Normalnie szczyt oszczędności i zwrotu. Mistrzostwo świata. A od kiedy to dom ma się zwrócić? Dom ma służyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.11.2017 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 A odwal ty się ode mnie! Ale dlaczego, skoro jesteś sztandarowym przykładem spalania brykietu dzień, po dniu, mimo podpiętego do sieci gazowej kotła ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.11.2017 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Ale dlaczego, skoro jesteś sztandarowym przykładem spalania brykietu dzień, po dniu, mimo podpiętego do sieci gazowej kotła ?? Po pierwsze.Temat to zachwalanie tego coby nie było urządzenia przynoszącego zyski cieplne.Po wtóre.Wypowiadający się tu mają świadomość palenia w nim oczywiście cały czas mowa o tych którzy posiedli tajemną wiedzę z zakresu odpowiedniego podejścia do tak odpowiedzialnego procederu jakim jest palenie w kominku czyli : 1.sezonowane drewno 2.odpowiedni wkład do zapotrzebowania na ciepło 3.odpowiednie wykorzystanie kominka pod względem naszych wymagań 4.instalacja zgodna z normami 5.ciągi kominowe,przekroje,filtry itp. zgodne z normami 6.niepoddawanie się emocjom gdy adwersarz - stały przeciwnik nie rozumie ,że w/w punkty spełniają normy obowiązujące w naszym kraju ,a jakiekolwiek przeróbki by dać im satysfakcję nie przyniosą żądanego efektu.Nieopłacalna inwestycja,droga,rozpierducha na miarę 21 wieku by dostosować się do "przecudownych rozwiązań" miłościwie panującym nam przeciwnikom. Mowa o tych co mają duży staż po podjęciu decyzji w okresie początków budowy , po wybudowaniu i eksploatacji w/w przedsięwzięcia. Niech pompiarze i inni inaczej , dadzą wreszcie spokój ludziom którzy zrozumieli na czym polega ich wieloletnie piętno wywołane przeszłością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 25.11.2017 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Niech pompiarze i inni inaczej , dadzą wreszcie spokój ludziom którzy zrozumieli na czym polega ich wieloletnie piętno wywołane przeszłością. Nadal podtrzymuje swoje zdanie poparte kominkiem w domu rodzinnym, w którym mieszkałem 32lata a przygodę z kotłownią w salonie miałem przez 15lat. Więc moje doswiadczenie z kominkiem jak i rodziców jest oparte na faktach. Pisz sobie co chcesz ale zdania nie zmienie i zawsze będę przeciwnikiem tak wydanych pieniędzy a potem nieużywanym meblem drogim meblem w domu. Dodatkowo niewolnikiem na sprzątacza i palacza w kotłowni salonowej. Te pieniądze wydane na składowanie, kominki, kominy można wydać na wygodne i czyste ogrzewanie bez obsługowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 25.11.2017 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 U mnie wczoraj wieczorem 25*... niby tylko 3* różnicy ale zimne piwko smakuje o niebo lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.11.2017 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Nadal podtrzymuje swoje zdanie poparte kominkiem w domu rodzinnym, w którym mieszkałem 32lata a przygodę z kotłownią w salonie miałem przez 15lat. Więc moje doswiadczenie z kominkiem jak i rodziców jest oparte na faktach. Pisz sobie co chcesz ale zdania nie zmienie i zawsze będę przeciwnikiem tak wydanych pieniędzy a potem nieużywanym meblem drogim meblem w domu. Dodatkowo niewolnikiem na sprzątacza i palacza w kotłowni salonowej. Te pieniądze wydane na składowanie, kominki, kominy można wydać na wygodne i czyste ogrzewanie bez obsługowe. Staż 15 letni w paleniu kominkiem znamienity i nic mi do niego.Chylę czoła.Reszta to wierutna nieprawda .Dlaczego ???. ponieważ ja tak nie mam i nadal czuje przyjemność w obcowaniu z tym urządzeniem.No tego mi nigdy nie zabierzesz bo mam przyjemność z: 1.patrzenia na żywy ogień co mnie uspokaja , bez względu na pogodę z niewątpliwą domieszka czasu jaki zawsze mogę kominkowi poświęcić 2.jestem biernym sprzątaczem co sprawia mi satysfakcje gdy przygotowuję się do kolejnego palenia 3.picia kawy,oglądania TV-filmów,konsumpcji przeróżnych specjałów kulinarnych , driniuńciów w kotłowni w towarzystwie przyjaciół rodziny od czasu do czasu wpatrującej się w trzaskające polana . Kotłownia jest duża.Mam tam jeszcze wykusz i duży stół ,Wiszący zegar odmierzający mój czas na Ziemi. 4.z drewutni gospodarczej w której sezonuję graba i buka. 5.uwielbiam fiskarsowi dać satysfakcję w celu podniesienia tężyzny fizycznej choć przyjeżdża mi gotowe polano , to lubię rąbać je Tak wydałem te pieniądze i gdy to robiłem byłem tego świadomy.Jestem zadowolony i fajnie ,że go mam.To w kwestii podtrzymywania zdanie ,którego także mi nie odbierzesz ,a usiłujesz to robić.Nieładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 25.11.2017 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 E fiskarsem to nie sztuka to dziadkowym kijaszkiem tężyznę byś podniósł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 25.11.2017 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Ale dlaczego, skoro jesteś sztandarowym przykładem spalania brykietu dzień, po dniu, mimo podpiętego do sieci gazowej kotła ?? I to jest bardzo mądre oszczędniejsze wyjście jest przeważnie lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.11.2017 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 E fiskarsem to nie sztuka to dziadkowym kijaszkiem tężyznę byś podniósł Napisałem to co napisałem i się z tego nie wycofuję i także nie twierdzę ,że w przeszłości gdy stanąłem przed dylematem............czym grzać , zaczynając wtedy przygodę z budowaniem gniazda rodzinnego nie miałem zbytniego wyboru.Teraz usiłuje mi się to odebrać,przekreślić,zniesmaczyć. Tego nie rozumiecie i nigdy nie będzie konsensusu między nami , a tak niewiele trzeba.To się nazywa zrozumienie.My was rozumiemy.Macie cudowny wachlarz rozwiązań czego nam było nie dane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 25.11.2017 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Ale ja tylko napisem że fiskars jest za dobry. Sam ogrodowe klamoty kupuję tylko fiskarsa. A co do kominka to dzisiaj popołudniu trujemy sąsiada oko za oko ząb za ząb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.11.2017 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Nie chcę kogoś oceniać bo miał kominek i teraz nie ma.Ja mam i jest to fajne urządzenie na miarę 21 wieku pod warunkiem ,że kupiła go odpowiedzialna osoba.Będę tak z pełną odpowiedzialnością będę zachwalał i będę się doświadczał w tym zagadnieniu.Branża niech tonie w zysku w pieniądzach.Lotto mi to.Z punktu mojej persony tego urządzenia zwanego kominkiem skreślać nie należy.Choć pięknie na dworze i w chałupce ciepło to na wieczór rozpalimy by sąsiedzi po niuchali drzewnego smrodku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 25.11.2017 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 W chałupie obecnie 22,9 C, czas napalić w kominku. Brykietem, oczywiście. Pozdrowienia dla NS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 25.11.2017 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Sory, 21,9 C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.11.2017 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 W chałupie obecnie 22,9 C, czas napalić w kominku. Brykietem, oczywiście. Pozdrowienia dla NS. W chatce teraz 23,0 stC .Jaramy???. No to z pozdrowionkami dla wg39070 idę napalić suchymi polanami.Mamy już dwa w jednym.Ty brykietem ,a ja sezonowanym grabem. .Fajnie się tak pozdrawiać w topiku o kominkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 25.11.2017 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 W chatce teraz 23,0 stC .Jaramy???. No to z pozdrowionkami dla wg39070 idę napalić suchymi polanami.Mamy już dwa w jednym.Ty brykietem ,a ja sezonowanym grabem. .Fajnie się tak pozdrawiać w topiku o kominkach. I tak trzymać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 25.11.2017 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Sory, 21,9 C. Dopuszczasz do aż takiego spadku temperatury ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 25.11.2017 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Dopuszczasz do aż takiego spadku temperatury ?? Tak wyszło. Nie dokładałem dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.11.2017 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 I to jest bardzo mądre oszczędniejsze wyjście jest przeważnie lepsze. Jest tańsze, a nie lepsze Jeśli dla Ciebie to, co tańsze oznacza przewaznie lepsze, to nie mamy o czym gadać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.11.2017 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Tak wyszło. Nie dokładałem dużo. Trzeba pokrętło na sterowniku kotla na bałwanka i 22C ustawić, to nie spadnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts