muchenz 03.12.2017 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Gdy zaczęli w mediach informować, że w celu eliminacji smogu będą walczyć z kominkami dzwoniłem do jednego z największych polskich producentów kominów, firmy na literę K. Poinformowano mnie wtedy, że już większość produkowanych przez nich wkładów spełnia wymagania Ekoprojektu, niektóre nawet na wyrost. Więc jestem spokojny i popieram to co piszesz - dobry wkład i do przodu! A co takiego jest w tych kominkach takiego nowoczesnego, że aż tak dużo mniej emitują syfu? Kilka wygiętych blaszek - LOL? W samochodzie masz MAP, MAF czujniki temperatury, fazy rozrządu, przynajmniej dwie lambdy, kilka układów wykonawczych, EGR itd. A wszystko to po to, żeby precyzyjnie i optymalnie sterować dawką paliwa, następnie spaliny idą na katalizator i dalej na filtr cząstek stałych. W tym kominku spełniającym tak 'wysoką' klasę czystości to co jest? Jest coś podobnego:). Bo nawet nowoczesne kotły automatyczne mają sondę lambda do optymalizacji spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 03.12.2017 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 A co takiego jest w tych kominkach takiego nowoczesnego, że aż tak dużo mniej emitują syfu? Kilka wygiętych blaszek - LOL? W samochodzie masz MAP, MAF czujniki temperatury, fazy rozrządu, przynajmniej dwie lambdy, kilka układów wykonawczych, EGR itd. A wszystko to po to, żeby precyzyjnie i optymalnie sterować dawką paliwa, następnie spaliny idą na katalizator i dalej na filtr cząstek stałych. W tym kominku spełniającym tak 'wysoką' klasę czystości to co jest? Jest coś podobnego:). Bo nawet nowoczesne kotły automatyczne mają sondę lambda do optymalizacji spalania. Zapomniałeś o DPF mistrzu. Te wszystkie pseudo eko rozwiązania napędzają samochodową finansierę! Osobiście wolałem zapach spalin z dużego Fiata niż z tych super eko jeździdeł. W dzisiejszym świecie chodzi tylko o kasę!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 03.12.2017 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 A po twojemu co co to jest filtr cząstek stałych?DPF to filtr cząstek stałych.Te nowe wozidła,mniej kopcą ,mniej smrodzą ,nie są takie głośne,większa kultura pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 03.12.2017 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Bo teraz mają kominki na zgazowanie drewna tylko ładowanie drewna odbywa się za ścianą :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 03.12.2017 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 A co takiego jest w tych kominkach takiego nowoczesnego, że aż tak dużo mniej emitują syfu? Kilka wygiętych blaszek - LOL? W samochodzie masz MAP, MAF czujniki temperatury, fazy rozrządu, przynajmniej dwie lambdy, kilka układów wykonawczych, EGR itd. A wszystko to po to, żeby precyzyjnie i optymalnie sterować dawką paliwa, następnie spaliny idą na katalizator i dalej na filtr cząstek stałych. W tym kominku spełniającym tak 'wysoką' klasę czystości to co jest? Jest coś podobnego:). Bo nawet nowoczesne kotły automatyczne mają sondę lambda do optymalizacji spalania. Nie wiem co jest w kominku ani samochodzie, nie jestem ich konstruktorem tylko konsumentem. Mnie interesuje efekt końcowy - wkład ma mieć "papiery" dzięki którym będę mógł w nim palić po 2022 roku będąc zgodnym z prawem unijnym i uchwałą antysmogowa marszałka województwa. Wkłady o których rozmawiałem ze sprzedawcą takie papiery mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 03.12.2017 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 A po twojemu co co to jest filtr cząstek stałych? DPF to filtr cząstek stałych. Te nowe wozidła,mniej kopcą ,mniej smrodzą ,nie są takie głośne,większa kultura pracy. Wiem co to dpf, wiem też, że jak kupię następny nowy samochód to wywalę tego syfiastego dpf-a po pierwszym jego padnięciu. Preferuję benzyniaki ale zafajdana unia i do nich juź ładuje te zakalce. Zrobié jak napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 03.12.2017 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Bo teraz mają kominki na zgazowanie drewna tylko ładowanie drewna odbywa się za ścianą :lol2: Używaj przecinków. Ciężko czytać Twoje wypociny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 03.12.2017 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 No nie powiem ten DPF trochę źle skonstrowany ale jak nie umiesz jeździć DPF się wypala a ty gasisz silnik to się nie dziw,że się psuje.Mój kolega jęździ już 2lata z DPF i nic się nie dziej.To bierz gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nass 03.12.2017 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 No nie powiem ten DPF trochę źle skonstrowany ale jak nie umiesz jeździć DPF się wypala a ty gasisz silnik to się nie dziw,że się psuje. Mój kolega jęździ już 2lata z DPF i nic się nie dziej. To bierz gaz. Masz sposób na to, żeby wiedzieć kiedy dpf sie wypala? Podziel się, chętnie będę stosował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 03.12.2017 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Komunikat na desce rozdzielczej,wzrost obrotów silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nass 03.12.2017 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Komunikat na desce rozdzielczej,wzrost obrotów silnika. Chyba że ktoś jeździ vw albo inna skodą tdi - tu nie ma komunikatu ani kontrolki. A wyższe obroty powoduje np.klima... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 03.12.2017 22:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 U mnie na wsi jeden kretyn ostatnio jeździł w kółko swoim busem z którego lecioł czorny dym z sadzą ! Cało wieś przez 5 minut jego jazdy była zadymiono tak że nic nie było widać . Jeden ze wsi go zaczymoł i pyto sie go : co ty chopie robisz ? A on mu godo ,że wypolo DPF-a . On przez te pare minut wiency zasmrodził niż jo przez cało zime z kominka . I nie mówcie mi , że kominki wiency smrodzą niż dizle bo nie uwierze ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 04.12.2017 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Klima powoduje lekki spadek obrotów silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 04.12.2017 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Za oknem w końcu biało... dopiero teraz czuje się klimat kominka Szczególnie po godzinie odśnieżania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 04.12.2017 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Za oknem w końcu biało... dopiero teraz czuje się klimat kominka Szczególnie po godzinie odśnieżania. W styczniu mieliście w Rzeszowie ponad 18 razy większe stężenie rakotwórczego BaP niż przewiduje norma. Mówisz, że lecicie na kolejny rekord . Porównując dane z poprzednich lat, to z roku na rok macie więcej syfu w powietrzu - kominki widać ciągle w modzie - na szczęście nie wszędzie. . . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 04.12.2017 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Obawiam się, że nie wiesz o czym piszesz... w Rzeszowie na rekord to pracuja eko... grochy. Na mojej ulicy zaledwie 3 kominki (2 w domach z gazem, 1 aktywny caly rok) reszta to ekogrochy i stare parowozy. Juz pisałem taki mamy klimat... i wieszanie psów na nas w tym wątku raczej tego nie zmieni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 04.12.2017 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Samym drewnem to chyba rekordu nie pobiją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 07.12.2017 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Róbcie kominki ! Z dwóch kawałków buka suchego i dwóch kawałeczków sosny i paru szczapek ogrzałem chałupę i podgrzałem wodę ( 500 l ) w zasobnikach do kąpieli .Zaraz włączam wannę z bąbelkami i saunę aby pozbyć się energii nagromadzonej z eko buka i eko kominka . Muszę też otworzyć okna bo w domu 22 st . Na zewnątrz ciepło ;4 na plusie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 08.12.2017 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 (edytowane) Obawiam się, że nie wiesz o czym piszesz... w Rzeszowie na rekord to pracuja eko... grochy. Na mojej ulicy zaledwie 3 kominki (2 w domach z gazem, 1 aktywny caly rok) reszta to ekogrochy i stare parowozy. Juz pisałem taki mamy klimat... i wieszanie psów na nas w tym wątku raczej tego nie zmieni... Tylko że obecnie "węgiel jest nasz narodowy" czyli poprawny politycznie a kominki.... Ciekawe że UE dotuje spalanie drewna... i opracowywanie nowoczesnych palenisk na drewno Edytowane 8 Grudnia 2017 przez Zdun Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 08.12.2017 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 (edytowane) Nie wiem co jest w kominku ani samochodzie, nie jestem ich konstruktorem tylko konsumentem. Mnie interesuje efekt końcowy - wkład ma mieć "papiery" dzięki którym będę mógł w nim palić po 2022 roku będąc zgodnym z prawem unijnym i uchwałą antysmogowa marszałka województwa. Wkłady o których rozmawiałem ze sprzedawcą takie papiery mają. Przecież nie będzie "zakazu palenia w kominkach" tylko wymóg posiadania wkładów gwarantujących odpowiednią klasę emisji , analogicznie jak przy samochodach euro-3 czy euro-6 , szkoda tylko że w Polsce tak późno się za to wzięto .... Szkoda zmarnowanego drewna i pieniędzy inwestorów , którzy nieświadomie dali się nabić w butelkę kupując byle jakie paleniska , po roki 2022 wielu posiadaczy starych konstrukcyjnie kominków będzie miało bezużyteczne mebelki .. Edytowane 8 Grudnia 2017 przez Zdun Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts