muchenz 08.12.2017 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 . Muszę też otworzyć okna bo w domu 22 st . Na zewnątrz ciepło ;4 na plusie . Dokładnie jak piszesz. Kominki i kotły na paliwo stałe są kompletnie niesterowalne i jak koś nie ma porządnego bufora, to ich eksploatacja przypomina parowóz na postoju, gdzie energia idzie w gwizdek lub w komin pod postacią kłębów toksycznego, rakotwórczego dymu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 08.12.2017 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Dokładnie jak piszesz. Kominki i kotły na paliwo stałe są kompletnie niesterowalne i jak koś nie ma porządnego bufora, to ich eksploatacja przypomina parowóz na postoju, gdzie energia idzie w gwizdek lub w komin pod postacią kłębów toksycznego, rakotwórczego dymu . Ależ oczywiście ,że są sterowalne ! Uchylasz okno jak jest zbyt ciepło , dorzucasz polan jak jest zbyt zimno . A dym ? Jaki dym ? Przy rozpalaniu coś tam leci - na pewno miej niż z Twojego dizla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 08.12.2017 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Przecież nie będzie "zakazu palenia w kominkach" tylko wymóg posiadania wkładów gwarantujących odpowiednią klasę emisji , analogicznie jak przy samochodach euro-3 czy euro-6 , szkoda tylko że w Polsce tak późno się za to wzięto (...) Wiesz, gdy podjęto uchwałę antysmogową dla Krakowa różni ekonawiedzeni straszyli tu na forum, że zakażą kominków więc miałem mętlik w głowie i obawy. Ale zainteresowałem się tematem Ekoprojektu, jego założeń, norm, podzwonilem po producentach wkładów i jestem spokojny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 08.12.2017 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Dokładnie tak. Najciekawsze że szum medialny cytował, nadal jest to "niechcący" powielane np na FM , tylko początek zdania "zakaz palenia w kominkach.." i koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 08.12.2017 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Butynski jak teraz 10kw starczy na 800m2 przy -22 stopni mrozu to ja się nie dziwie,że ci tak mało drewna idzie. Zduna Darek B Gdzie ty widisz nowoczesne paleniska na drewno (nowoczense kominiki)? Ja widzę tylko górne kopciuchy,trochę zmodernizowane szamotem.:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 08.12.2017 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Przecież nie będzie "zakazu palenia w kominkach" tylko wymóg posiadania wkładów gwarantujących odpowiednią klasę emisji , analogicznie jak przy samochodach euro-3 czy euro-6 , szkoda tylko że w Polsce tak późno się za to wzięto .... Szkoda zmarnowanego drewna i pieniędzy inwestorów , którzy nieświadomie dali się nabić w butelkę kupując byle jakie paleniska , po roki 2022 wielu posiadaczy starych konstrukcyjnie kominków będzie miało bezużyteczne mebelki .. Trzy lata temu kupiłem wkład Spartherm-a o mocy 7KW, swoje kosztował. Ciekawi mnie czy aby ceny wkładów spełniające rygorystyczne normy, przez kolegę wspomniane nie poszybują w górę? Może właśnie one poprzez odpowiednio dobraną konstrukcję już od jakiegoś czasu wyróżniają się wysoką ceną? Chyba, że mój wspomniany wkład takie normy już spełniał w momencie zakupu, stąd spory koszt zakupu? Od jak dawna wkłady niemieckiej produkcji spełniają rygorystyczne normy emisji spalin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 08.12.2017 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Trzy lata temu kupiłem wkład Spartherm-a o mocy 7KW, swoje kosztował. Ciekawi mnie czy aby ceny wkładów spełniające rygorystyczne normy, przez kolegę wspomniane nie poszybują w górę? Może właśnie one poprzez odpowiednio dobraną konstrukcję już od jakiegoś czasu wyróżniają się wysoką ceną? Chyba, że mój wspomniany wkład takie normy już spełniał w momencie zakupu, stąd spory koszt zakupu? Od jak dawna wkłady niemieckiej produkcji spełniają rygorystyczne normy emisji spalin? Niemcy słyną z rygorystycznych norm emisji spalin. Najlepszym tego przykładem jest Volkswagen! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 08.12.2017 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 A moj jest z kratek i tez jest zajebisty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 08.12.2017 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Niemcy słyną z rygorystycznych norm emisji spalin. Najlepszym tego przykładem jest Volkswagen! Dzięki za odpowiedź, odpowiedź w temacie wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 08.12.2017 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Dzięki za odpowiedź, odpowiedź w temacie wątku. Dobra, dobra, wiesz, o co kaman (kasowniku moich postów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 08.12.2017 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 O kolejny post w temacie, przed Tobą życiówka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 08.12.2017 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Trzy lata temu kupiłem wkład Spartherm-a o mocy 7KW, swoje kosztował. Ciekawi mnie czy aby ceny wkładów spełniające rygorystyczne normy, przez kolegę wspomniane nie poszybują w górę? Może właśnie one poprzez odpowiednio dobraną konstrukcję już od jakiegoś czasu wyróżniają się wysoką ceną? Z tego co się orientowałem to ceny wkładów z kratek spełniające wymagania Ekoprojektu zaqczynają się od 2,5k. Za 3,5 - 5k jest duży wybór. Więc nie jest tak źle z cenami. Kto wie, może popyt na wkłady z "papierami" spowoduje, że ceny jeszcze spadną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 08.12.2017 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 (edytowane) Z tego co się orientowałem to ceny wkładów z kratek spełniające wymagania Ekoprojektu zaqczynają się od 2,5k. Za 3,5 - 5k jest duży wybór. Więc nie jest tak źle z cenami. Kto wie, może popyt na wkłady z "papierami" spowoduje, że ceny jeszcze spadną. Oby, Interesuje mnie fakt od kiedy niemccy producenci kominków stosują się do wymagań Ekoprojektu? Może się w końcu dowiemy? Edytowane 8 Grudnia 2017 przez Tomaszs131 Literówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 08.12.2017 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Oby, Interesuje mnie fakt od kiedy niemccy producenci kominków stosują się wymagań Ekoprojektu? Może się w końcu dowiemy? A masz w dokumentach tego wkładu opisane parametry takie jak sprawność, emisja CO, emisja pyłków? Jest coś o normie BlmSchV 2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 08.12.2017 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Przyznam się szczerze, że nigdy tego nie sprawdzałem. Szukałem kominka o jak najniższej mocy, wybrałem wkład do domów pasywnych.Sprawdzę przy najbliższej okazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 08.12.2017 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Ja kupowalem wklad koncem 2014... o ekoprojekcie wtedy nie bylo zadnego info. Dla mnie priorytetem byla szczelnosc. Czy spełnia kryteria - nie wiem i się nie martwie... najwyzej wymienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 08.12.2017 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Ja kupowalem wklad koncem 2014... o ekoprojekcie wtedy nie bylo zadnego info. Dla mnie priorytetem byla szczelnosc. Czy spełnia kryteria - nie wiem i się nie martwie... najwyzej wymienie Podobnie było w moim przypadku, choć moc wkładu była również ważna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 09.12.2017 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Z tego co się orientowałem to ceny wkładów z kratek spełniające wymagania Ekoprojektu zaqczynają się od 2,5k. Za 3,5 - 5k jest duży wybór. Więc nie jest tak źle z cenami. Kto wie, może popyt na wkłady z "papierami" spowoduje, że ceny jeszcze spadną. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że cena samego wkładu to mały % ceny kominka na "gotowo" To dlatego prosiłem o wycenę na całość.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 09.12.2017 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 (edytowane) Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że cena samego wkładu to mały % ceny kominka na "gotowo" To dlatego prosiłem o wycenę na całość.... Wiem, że kominki to nie są tanie rzeczy, średni koszt inwestycji na podstawie kominka brata, siostry ciotecznej i kilku znajomych to kilkanaście tyś. Ale gdybym wychodził założenia, że tego nie robie bo drogie, to w ogóle nie brałbym się za budowę. Kominek, ogród - dla mnie to nieodzowny atrybut domu. Edytowane 9 Grudnia 2017 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 09.12.2017 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 (edytowane) Kominki spełnjają rygorystyczne normy spalin.:lol2: Edytowane 9 Grudnia 2017 przez mtdeusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts