muchenz 09.12.2017 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Dla mnie priorytetem byla szczelnosc. Chyba tylko po to żeby stawiać większe zasłony dymne, bo im szczelniejszy tym bardziej można dusić opał prawie do wygaszenia emitując tony syfu i smoły z komina . A może produkujesz węgiel drzewny na gila ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 09.12.2017 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 (edytowane) Chyba tylko po to żeby stawiać większe zasłony dymne, bo im szczelniejszy tym bardziej można dusić opał prawie do wygaszenia emitując tony syfu i smoły z komina . A może produkujesz węgiel drzewny na gila ? Jakiś argument na poparcie tej tezy? Można...to i z mostu skoczyć... Ja jadę na pełnym dolocie i popiół sprzątam ok raz w miesiącu...no może dwa Edytowane 9 Grudnia 2017 przez m&m0123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 09.12.2017 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Od jak dawna wkłady niemieckiej produkcji spełniają rygorystyczne normy emisji spalin? Niemieckie wkłady od wielu lat spełniają rygorystyczne normy emisji. Na pewno dotyczy do spartherma i brunnera. Więc możesz być spokojny o ten aspekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 09.12.2017 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Niemieckie wkłady od wielu lat spełniają rygorystyczne normy emisji. Rygorystyczne -ha ha ha . Silnik spalinowy żeby spełniać normy musi mieć katalizator i filtr cząstek stałych + elektronika sterująca powietrzem i paliwem. Nawet co lepsze kotły automatyczne na drewno mają sondy lambda, dysze ceramiczne i ceramiczne komory spalania, w których gaz drzewny jest poddawany silnym zawirowaniom i dopalany. A co takiego mają te kominki, że ich spaliny spełniają RYGORYSTYCZNE normy emisji?? Ja myślę, ze nic nie mają, bo nie muszą, najwyżej jakieś dodatkowe blaszki - po prostu te normy są kiepskie, a nie rygorystyczne i takim kominkiem można truć sąsiadów jak zwykłym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 10.12.2017 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 (edytowane) Jak to co ceramik jest no jest:yes:. Jak sąsiad niegrzeczy to trzeba zadymić . Ekologiczny wymiennik ciepła,który skutecznie schładza płomień i zatrzymuje na sobie sadzie i smołę (bardziej smołe) aby nie leciała w atmosfere i palenie od góry. Edytowane 11 Grudnia 2017 przez mtdeusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 13.12.2017 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 (edytowane) Witam. Kominek z płaszczem wodnym posiada w standardzie funkcję sterowania BUFOREM CIEPŁA Gdy napalisz drewnem w kominku wieczorem - rano zobaczysz pellet palący się w kominku, a w domu będzie stała temperatura. Kominki posiadają rewelacyjną funkcję automatycznego przełączenia na pellet po wypaleniu drewna.Polecany do domów z rekuperacją ,Powierzchnia ogrzewanego pomieszczenia: do 170 m2 Zalety: Zamknięta komora spalania Automatyczne - podwójne czyszczenie paleniska Automatyczne rozpalanie PELLETU i DREWNA Automatyczna przepustnica dolotu powietrza do spalania Automatyczna modulacja mocy Fuzzy Logic 3 generacji Aktywny system czystej szyby Termostat pokojowy Programator tygodniowy Zbiornik pelletu wystarczający na 2 dni - 30 kg Otwieranie drzwiczek 1 raz w miesiącu Znikoma ilość popiołu Cicha praca Wężownica schładzająca Cudowny.Mojej Pani bardzo przypadł do gustu.O sobie już nie wspomnę.Ciekawe co mu zarzucą oponenci palenia w KZPŁW. http://www.iwonapellets.pl/o-firmie-5.html Edytowane 13 Grudnia 2017 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 13.12.2017 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 A jakie ma wady?Już wiem zadymianie okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 13.12.2017 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Witam. Ciekawe co mu zarzucą oponenci palenia w KZPŁW. Że mało osób taki ma. Paląc w nim pelletem jest na pewno wielokrotnie bardziej czysty niż zwykły kominek bez bufora. Ale do czystości gazu czy samochodów to mu dużo brakuje, bo nie ma żadnych urządzeń uzdatniających spaliny. Automatyczne sterowanie powietrzem przy paleniu drewnem to prosta droga do zadymiania okolicy. Znajomy coś takiego ma (nie wiem dokładnie jaki sterownik) i ładnie potrafi przywalić dymem z komina jak przymknie dolot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 13.12.2017 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Że mało osób taki ma. Paląc w nim pelletem jest na pewno wielokrotnie bardziej czysty niż zwykły kominek bez bufora. Ale do czystości gazu czy samochodów to mu dużo brakuje, bo nie ma żadnych urządzeń uzdatniających spaliny. Automatyczne sterowanie powietrzem przy paleniu drewnem to prosta droga do zadymiania okolicy. Znajomy coś takiego ma (nie wiem dokładnie jaki sterownik) i ładnie potrafi przywalić dymem z komina jak przymknie dolot. Ok wszystkiego najlepszego w Nowym Roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 13.12.2017 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 A jakie ma wady? Już wiem zadymianie okolicy. Ok wszystkiego najlepszego w Nowym Roku z dopiskiem, 2006 - 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 13.12.2017 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Dmuchawa i drewno=parówuz jak dmuchawa stanie.To jakie ma wady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 13.12.2017 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Dmuchawa i drewno=parówuz jak dmuchawa stanie. To jakie ma wady? Najpierw.Tak piszemy parowóz.Potem.Nie napisali o wadach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 13.12.2017 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 (edytowane) A co to za róznica czy u czy ó. Jakiś baran,osioł wymyślił dwa u,ó,dwa h,ch,dwa rz,ż totalny bezsens. Jak ty nie chcesz napisać o wadach to ja napiszę: Może być parowóz na pół okolicy, Najprawdopodobniej płomienie atakują wymiennik=smoła i lub sadza. Górny kopcióch=zadyma na pół lub cała okolicę po dołożeniu. Najpierw powinna być komora załadowcza,potem palnik,1metrowy szamotowy kanał dopalania a dopiero na końcu płaszcz wodny a nie drewno chcą utylizować w blaszanym kotle:bash::( NO ładuj sosne do tego cuda zobaczymy co będzie? Edytowane 13 Grudnia 2017 przez mtdeusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.12.2017 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Dobrze ,że Święta idą to ludziska zwierzęcym głosem zaczną gadać to będzie fajniej............Mówisz ,że EKO , ,że sezonowanym ,że brykietem, że pelletem , że spełniasz wymogi jeszcze takiego palenia , a ten włóż se sosne. Sorry no nie ma metody.Wypadałoby się zapytać o struganie.:yes:.Polak ,a nie Polak.Pisownia mu się nawet nie podoba.Wszystko już opada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 14.12.2017 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 To naładuj brzozy jak ci sosna nie pasuje.Dlaczego kominki do górne kopciuchy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.12.2017 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Niektóre zaczęły już wcześniej.Piszę ,że EKO,drewno sezonowane,pellet,brykiet a ten teraz żeby brzozą.Zaiste jak go znam wpadniemy w matnie i powie żeby palić wierzbą energetyczną albo chrustem z lasu.Szok.Jak zabezpieczeni są co niektórzy na wypadek "W".W sumie ich sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 14.12.2017 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 A czy brzoza nie jest drewnem?Brzoza nie może być sezonowana?Brykiet nie może być z brzozy?Dlaczgo kominki to górne kopcióchy?To do kominka aby nie kopci potrzeba błękitne drewno (węgiel drzewny)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.12.2017 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Zadaje sobie sam pytania ale spróbuję sprostać wyzwaniu choć z góry jestem przegrany. Wyklucza mnie już w praktyce, stażu na FM, już teraz wścibskiego pytka. Na dodatek roszczeniowy non stop. Przedstawiłem KZPŁW bo mi się spodobał.Fajny ma image. Ciekawy jak dla mnie praktyka w rozwiązania dla leniuchów.Nie.musi być brzoza sezonowana , sosna i błękitne drewno.Nie nadaje się nic z tych paliw choć sam sobie świetnie odpowiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 14.12.2017 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Na sosnie i brzozie by za bardzo kopcił i smolił? Błekitne drewno by się nadawało bo by zadymy nie było? Weż dwa garki,jeden duży drugi mały. Wstaw w duży garnek mały garnek i do dużego garnaka nalej wody,do małego garnka nakłać drewna i spal je tak aby się nie dymiło i kopciło. Rysunek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 14.12.2017 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Dłuższy już czas nie piszę w tym temacie i o dziwo, teraz wydaje mi się on wręcz ...śmieszny i żenujący. To wszystko przez słowne i niczym nie podparte naukowe wywody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts