wg39070 23.02.2018 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Nie musi. Jeden może kopcić węglem i drewnem. A drugi może spalić opone bez dymu i smrodu,oraz sadzy. Nie kara za rodzaj używanego opału ale kara za to co wylatuje z komina. Nooo, u Ciebie to pewnie czysty tlen i perfumy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 23.02.2018 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 24.02.2018 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 Nikogo nie ma. Chyba kominkowcy i gazowcy poszli rozpalać w kominku i intesnywnie ładować opał do kominak bo zamarzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 24.02.2018 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 Znalazłam dzisiaj w Casto kozy Nordflam i kilka modeli mi się spodobało. Co o nich sądzicie? Myślimy nad modelem Toria, ma 78% sprawności spalania. To nie to samo co Jotul, ale też cena trochę niższa. Przy czym Nordflam ma znacznie wyższą moc- 13kW przy max. 9kW Jotula. Dodam, że nie planujemy palić intensywnie, ale raczej nastrojowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 24.02.2018 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 Jeśli zamierzacie palić okazjonalnie to na Twoim miejscu wybrałbym ten o mniejszej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 24.02.2018 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 Sprawność 78% to ten górny kopciuch ma na papierze albo na węglu drzewnym lub koksie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 24.02.2018 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 Jeśli zamierzacie palić okazjonalnie to na Twoim miejscu wybrałbym ten o mniejszej mocy. Tak właśnie myślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.02.2018 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 (edytowane) Sprawność 78% to ten górny kopciuch ma na papierze albo na węglu drzewnym lub koksie. Zrozum to wreszcie człowieku i zamilcz albo jak ktoś pyta to z kultury osobistej i to w wątku dedykowanym , podejmij próbę odpowiedzi.Ty jak zwykle pajacujesz z tym górnym spalaniem nie znając prostych zasad co dzieje się ze spalinami gdy trafiają do komina będąc przez to nie w porządku do zagadnień z dziedziny dobrego spalania dobrym paliwem w komorze paleniskowej w celu pozyskania jak największej ilości energii cieplnej z pełną świadomością. P.Tomaszs131 wpis był prawdziwy i zgodny z obowiązującą etykietą FM. Popatrzę jak P. przestrzega tego co P. edytował-moderował w stosunku do innych użytkowników.Stronniczość i obiektywizm w tym wątku i nie tylko. p.s Masz rację, nick skorygowałem, dzięki za zwrócenie uwagi. Czasami pisanie postów z komórki jest nad wyraz uciążliwe.... Przecież ja tego nie napisałem, a związek z tematem ma i to nawet nie wiesz jak duży. Edytowane 25 Lutego 2018 przez niktspecjalny Brak związku z tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.02.2018 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Jeśli zamierzacie palić okazjonalnie to na Twoim miejscu wybrałbym ten o mniejszej mocy. Nie uznaję nazewnictwa "palenie okazjonalne.Nie ma czegoś takiego zważywszy na fakt iż pracując takim urządzeniem nie możemy zapomnieć iż mamy do czynienia z żywym ogniem.Pełna świadomość ,że chcemy to mieć , odpowiednie wymiarowanie dopasowane do potrzeb warunków panujących w domu, na wypadek gdyby nam się coś odmieniło.Słuszne natomiast jest to co piszą moi poprzednicy , pomijając to co napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 25.02.2018 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Żadna koza nie ma 78% spawności na drewnie,bo pół drewna lub więcej wywali kominen.Mówiłem,pozamarzały i teraz przyszyli się wyżalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.02.2018 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 (edytowane) Żadna koza nie ma 78% spawności na drewnie,bo pół drewna lub więcej wywali kominen. Mówiłem,pozamarzały i teraz przyszyli się wyżalić. Masz kilka fotek z datą dzisiejszą byś nie podejrzewał manipulacji.Żal mi ciebie.Poza chałupą jesteś???. 1.Żywy ogień z komory paleniskowej.Troche popiołu z palenia od piątku 2.rzut z daleka na ogień w komorze paleniskowej 3.sterownik włączania pompy CO w obiegu kominka. 4. wymiennik płytowy i termometry zanurzeniowe .Popatrz na temperatury na wejściu i wyjściu. 5. temp. wewn. z sterownika w holu. 6. temp. zewn. 7.komin w ciągu KZPŁW. Jak widać , dym mały i to jasny. Popatrz uważnie zanim coś pierdniesz z u kratka. Taka sytuacja panuje w Lubelskiem .Pokaz ja w swoim regionie jak i ja. Jedziesz tu wszystkim ale byś był wiarygodny i nie był trollem , zrób tak jak i ja potwierdzając tym samym ,że masz tak samo.Inaczej z tobą nie można. Jeśli nie pokażesz to jesteś kłamcą i trollem.Dawaj fotki w takiej kolejności jak moje.Mówiono ci ,że nie wszystkich do jednego wora no chyba ,że ciebie. Edytowane 25 Lutego 2018 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 25.02.2018 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 (edytowane) A film ci pasuje? Na pierwszym zjdęciu to bardzo żywy ogień,taki hajcun,że aż:lol2: Tego samego to ja nie mam. Bo ja nie mam kominak. Ja mieszkam w Lubeslki i dlatego nie ma smogu. Edytowane 25 Lutego 2018 przez mtdeusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.02.2018 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 A film ci pasuje? Na pierwszym zjdęciu to bardzo żywy ogień,taki hajcun,że aż:lol2: Tego samego to ja nie mam. Bo ja nie mam kominak. Trollujesz ,trollu. Powiedziałem ,że jak pojedynek na fakty to pojedynek .Czyli ,aby poprawic nieco swoja juz dawno nadszarpnieta reputację musisz podołac i odpowiedziec na 7 pytań czyli: ad1........... ad2........... ad3........... ad4........... ad5........... ad6........... ad7........... inaczej wprowadzę EOT , a ty zostaniesz zwykłym trollem nie będą nadal merytorycznym.Czekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 25.02.2018 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Masz https://www.youtube.com/watch?v=vBHB04NErWE&feature=youtu.be :lol2: Poźniej nastąpiło rozpalenie się całej zawartości komory zasypowej a płomień był bez zmian. Tu masz spalanie węgla koksującego u mnie W rzeczywistoći płomień jest taki zółciótko niebieskawy. https://youtu.be/lkyvMQJtHGQ Ile mam w domu to ci nie powiem bo nie mam termometru. Na dworze rano było -16 teraz jest -7 Wymiennik Temperatura CO obecnie 75 stopni. Pompa nie używana,więc nie będę ci robił zdjęcia niuruchomionej pomkpi no chyba,że bardzo chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 25.02.2018 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 7.komin w ciągu KZPŁW. Jak widać , dym mały i to jasny. Jasny dym. Skoro to podkreślasz (rozumiem, że jest czyli dobry, mało toksyczny) to znaczy, że kompletnie nie znasz nie na paleniu i nie rozumiesz zjawisk tam zachodzących. Ten poniżej jasny dym pochodzi z odgazowywania węgla (pokaz strażników miejskich jak prawidłowo palić żeby nie dymić, a jak nie palić). Mimo że jest jasny zawiera kupę mega toksycznego, trującego syfu. Nawet jeżeli palisz prawidłowo i tylko 5% pirolizy drewna uchodzi ci kominem to przy 1 t spalonego drewna, będzie to 50 kg syfu zdolnego wytruć steki czy tysiące ludzi. Dlatego kotły na drewno, bardziej przypominają budową spalarnie śmieci niż kominki. Popatrz uważnie zanim coś pierdniesz z u kratka. Taka sytuacja panuje w Lubelskiem .Pokaz ja w swoim regionie jak i ja. Super. Zrób zadymę, zapal ze 3 opony tak żeby odczuli sąsiedzi, zobaczymy czy coś się ruszy. Po za tym typowo wsiowe myślenie, trzeba truć póki jest czysto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 25.02.2018 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Brak małych opon. 3 na raz nie wejdzie. Kurcze tylko coś u mnie te opony nie chcą dymić i co ja mam z tym zrobić? A emisja z kopcisz ognisk co bez sesnu dymuwe stawiają i kocpcą? Pożary nawet naturalne ,straż pożarna powina mieć dopalacz dymu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.02.2018 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Masz https://www.youtube.com/watch?v=vBHB04NErWE&feature=youtu.be :lol2: Poźniej nastąpiło rozpalenie się całej zawartości komory zasypowej a płomień był bez zmian. Tu masz spalanie węgla koksującego u mnie W rzeczywistoći płomień jest taki zółciótko niebieskawy. https://youtu.be/lkyvMQJtHGQ Ile mam w domu to ci nie powiem bo nie mam termometru. Na dworze rano było -16 teraz jest -7 Wymiennik [ATTACH=CONFIG]408106[/ATTACH] Temperatura CO obecnie 75 stopni. Pompa nie używana,więc nie będę ci robił zdjęcia niuruchomionej pomkpi no chyba,że bardzo chcesz. Nie zrozumiałeś tak jak disco polo , które tam wkomponowałeś.Oglądałeś to co wkleiłeś???.Ty jesteś rozumną istotą???.Powiedziałem.7 punktów z fotkami nie z jakimś syfia...tym filmem.Trollu.Zrozum będąc nim dajesz tylko świadectwo ,że nie rozumiesz o co się ciebie prosi.EOT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.02.2018 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Brak małych opon. 3 na raz nie wejdzie. Kurcze tylko coś u mnie te opony nie chcą dymić i co ja mam z tym zrobić? A emisja z kopcisz ognisk co bez sesnu dymuwe stawiają i kocpcą? Pożary nawet naturalne ,straż pożarna powinna mieć dopalacz dymu. Przepraszam za chory łamiąc EOT.......jesteś chory musisz szybko się hospitalizować. EOT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 25.02.2018 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 (edytowane) Widze,że ktoś tu zazdrosny. Bo w jego kominku to nawet drewno kopci.Drewno mu kopci. Może po południu będziesz miał fotki. Teraz to raczej ich mieć nie będzie bo mnie nie ma w domu. Edytowane 25 Lutego 2018 przez mtdeusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 25.02.2018 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Masz Biały żar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts