wg39070 03.11.2018 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Odświeżę bo zaczyna być wilgotno czas na małe popalanko. Dziś też rozjarałem w kominku. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 03.11.2018 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Witam Panowie ,, chce mieć kominek w domu , taki rekreacyjny , na długie wieczory z vinkiem w dłoni ,, chce taki raczej wąski a wysoki ,, ma ktoś z was taki wynalazek ? jak się sprawuje ? Kupić gotowy czy może zamówić dokładnie taki jaki chce , jak myślicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emmik 11.11.2018 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2018 Namówiliście mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danton676 11.11.2018 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2018 Witam Panowie ,, chce mieć kominek w domu , taki rekreacyjny , na długie wieczory z vinkiem w dłoni ,, chce taki raczej wąski a wysoki ,, ma ktoś z was taki wynalazek ? jak się sprawuje ? Kupić gotowy czy może zamówić dokładnie taki jaki chce , jak myślicie To może polskie kratki ? coś takiego jak w linku, wysoka, wąska, co prawda 8kw ale wystarczy do wieczora z winkiem:rolleyes: https://naszekominki.pl/pl/p/Wklad-kominkowy-BLANKA-8/686 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 11.11.2018 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2018 Cena lekko wysoka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 19.11.2018 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Ciekawa sprawa, jakiś czas temu zauważyliśmy z żonką, że największą ochotę rozpalić w piecokominku mamy nie wtedy kiedy jest zimno, ale kiedy dni są krótkie i ponure, czyli jak dzisiaj. Wtedy też instynktownie pchamy się w bezpośredni zasięg gorąca z paleniska i widoku ognia, mimo, że w domu jest ciepło. Z kolei w mroźne, ale słoneczne dni spokojnie mogli byśmy się obejść bez palenia i grzać np. jakąś podłogówką. Czyżby ogień stanowił jakiś substytut światła słonecznego? Zwierzaki domowe nawet te zimnolubne też pchają się przed palenisko. Niedawno gościliśmy znajomych. Ich pies, który nie cierpi grzejników i u nich najczęściej kładzie pod samymi drzwiami wejściowymi (bo tam podłoga jest najchłodniejsza) u nas chciał wejść do kominka, wszyscy się o niego potykali Właściciele byli w szoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 15.12.2018 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 Na wiosnę ruszam z budową domu na przedmieściach Warszawy. Obszar objęty przepisami "Ekoprojektu". Szukam porad, wskazówek, sugestii w kwestii wyboru kominka. Chcemy klasyczny wkład powietrzny do zabudowy (nie kozę, nie piecokominek wolnostojący), do palenia w okresach przejściowych, bardziej okazjonalnego, niż regularnego. Chciałbym również, żeby był alternatywnym, niezależnym od innych mediów źródłem ogrzewania, stąd pomysł na grawitacyjną DGP (mam doświadczenie z dystrybucją grawitacyjną, która sprawdzała się w domu rodzinnym). Chciałbym również, żeby wkład nie przegrzewał salonu (30 m2) stąd pomysł na wkłady wyłożone szamotem, lub dodanie pierścieni akumulacyjnych, itp. W domu będzie WM z rekuperacją. Czy możecie doradzić jakie rozwiązanie spełni moje oczekiwania? Jakiej klasy, parametrów wkładu poszukiwać? Może jesteście w stanie zaproponować producenta? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 15.12.2018 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 Odświeżę bo zaczyna być wilgotno czas na małe popalanko. Napraw wentylację, a nie pudruj syfa smrodem z kominka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 15.12.2018 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 Czyżby ogień stanowił jakiś substytut światła słonecznego? Cóż, medycyna uznaje światłoterapię, ale barwa powinna wynosić min. 4000K (zimno-biała barwa - a słońce w południe jest jeszcze zimniejsze i ma ok. 5500K) a natężenie min. 10 000 luksów. Przy takich parametrach jest udowodnione, że działa i faktycznie jest substytutem światła słonecznego. [qute]kładzie pod samymi drzwiami wejściowymi (bo tam podłoga jest najchłodniejsza) To trzeba zapytać psa co u was mu tam nie odpowiadało, że wybrał kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.12.2018 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 Cena lekko wysoka . 3000 PLN za wkład to wysoka cena? A jaka nie będzie wysoka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 15.12.2018 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 Na wiosnę ruszam z budową domu na przedmieściach Warszawy. Obszar objęty przepisami "Ekoprojektu". Szukam porad, wskazówek, sugestii w kwestii wyboru kominka. Chcemy klasyczny wkład powietrzny do zabudowy (nie kozę, nie piecokominek wolnostojący), do palenia w okresach przejściowych, bardziej okazjonalnego, niż regularnego. Chciałbym również, żeby był alternatywnym, niezależnym od innych mediów źródłem ogrzewania, stąd pomysł na grawitacyjną DGP (mam doświadczenie z dystrybucją grawitacyjną, która sprawdzała się w domu rodzinnym). Chciałbym również, żeby wkład nie przegrzewał salonu (30 m2) stąd pomysł na wkłady wyłożone szamotem, lub dodanie pierścieni akumulacyjnych, itp. W domu będzie WM z rekuperacją. Czy możecie doradzić jakie rozwiązanie spełni moje oczekiwania? Jakiej klasy, parametrów wkładu poszukiwać? Może jesteście w stanie zaproponować producenta? Pozdrawiam. Ekoprojekt na przedmieściach Warszawy? Dobre. Ja mieszkam na pojezierzu gnieźnieńskim, objętym programem "Natura 2000" i co z tego? I nic! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 15.12.2018 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 3000 PLN za wkład to wysoka cena? A jaka nie będzie wysoka ? wysoka , wysoka , właśnie kończy się produkcja/wykonanie mojego wkładu i dokładnie wyszedł 1700 zł . mniej/ taniej ??? ....i na pewno lepiej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.12.2018 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 wysoka , wysoka , właśnie kończy się produkcja/wykonanie mojego wkładu i dokładnie wyszedł 1700 zł . mniej/ taniej ??? ....i na pewno lepiej . Trudno skomentować skoro nic nie wiadomo o tym wkładzie który ma kosztować 1700 zł. Sam go wykonujesz czy zleciłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 15.12.2018 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 Ekoprojekt na przedmieściach Warszawy? Dobre. Ja mieszkam na pojezierzu gnieźnieńskim, objętym programem "Natura 2000" i co z tego? I nic! Raczej Natura 2000 nie definiuje źródeł ogrzewania, w przeciwieństwie do Ekoprojektu, więc może coś w temacie napiszesz? Poza tym teren mojej działki objętym jest MPZP, który wyklucza nieekologiczne źródła ogrzewania - świadomie kupiłem taką działkę i chcę mieć kominek spalający czysto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 15.12.2018 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 (edytowane) Trudno skomentować skoro nic nie wiadomo o tym wkładzie który ma kosztować 1700 zł. Sam go wykonujesz czy zleciłeś ? nie , nie sam bo nie mam takich narzędzi , za to mam dostęp do materiałów i po prostu " transakcja wiązana" . Wkład oczywiście stalowy , wylot fi 200 , wlot 110 , bez popielnika , powietrze pierwotne - wokoło szyby i po bokach u dołu , powietrze wtórne - z tyłu 1 cm pod deflektorem na całej szerokości , obydwa sterowane oddzielnie , wyłożony szamotem ale nie standardowymi cegiełkami tylko wylewany z formy , tak samo deflektor , wymiary szyby : wysoki 60cm , szeroki 40 cm , początek szyby od podłogi 80 cm , blacha 6 mm S355JR+N , sztuce na wlot/wylot rury b/sz przewodowe S355 , Dopływy powietrza w profilach S355 100 x 20 x1,5 opasanych wokoło wkładu tak aby maxymalnie były podgrzane . Wkład jak i czopuch opspawany paskami blachy g.w 2 mm x 7 cm oczywiście ten wkład został ( bo jest już w 80 %) wykonany jednorazowo i tak zostanie - firma produkuje zupełnie inne takie normalne jak z krat..k jest w 100% mojego projektu i czy się będzie sprawował ? - nie wiem ma mi służyć jak zechce do klimatu przy vinku a nie jaranie na maxa jak co niektórzy pompiarze ... Edytowane 15 Grudnia 2018 przez toommm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.12.2018 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 Jeżeli jest to " transakcja wiązana" to podana przez ciebie cena nie jest obiektywna.Drzwiczki też są handmade ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 16.12.2018 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Jeżeli jest to " transakcja wiązana" to podana przez ciebie cena nie jest obiektywna. Drzwiczki też są handmade ? A kto powiedział , że ma być obiektywna ? Drzwiczki - nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 10.01.2019 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 Na wiosnę ruszam z budową domu na przedmieściach Warszawy. Obszar objęty przepisami "Ekoprojektu". Szukam porad, wskazówek, sugestii w kwestii wyboru kominka. (...) Chciałbym również, żeby wkład nie przegrzewał salonu (30 m2) stąd pomysł na wkłady wyłożone szamotem, lub dodanie pierścieni akumulacyjnych, itp. W domu będzie WM z rekuperacją. Czy możecie doradzić jakie rozwiązanie spełni moje oczekiwania? Jakiej klasy, parametrów wkładu poszukiwać? Może jesteście w stanie zaproponować producenta? Pozdrawiam. Przeszukałem trochę sieć, w zasadzie skupiłem się na jak najniższej mocy wkładu i "wpadł" mi w oko model Romotop HEAT 2G 59.44.13 (https://www.romotop.pl/wklady-kominkowe-heat/heat-2g-59-44-13-wklad-kominkowy) Moc mi odpowiada, wizualnie również, ale nie znalazłem nigdzie informacji, czy spełnia on warunki Ekoprojektu (być może źle szukałem). Czy ktoś coś wie w tym temacie? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 10.01.2019 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 Też ten wybrałem wszystkie romotopy chyba spełniają te do domów energooszczędnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 10.01.2019 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 Też ten wybrałem wszystkie romotopy chyba spełniają te do domów energooszczędnych. Podejrzewam, że tak, ale chcę się upewnić, bo na popularnych wyszukiwarkach nie znalazłem oznaczenia, że ten wkład spełnia normy Ekoprojektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts