Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Róbcie kominki w domu !

butynski

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Panowie ,, chce mieć kominek w domu , taki rekreacyjny , na długie wieczory z vinkiem w dłoni ,, chce taki raczej wąski a wysoki ,, ma ktoś z was taki wynalazek ? jak się sprawuje ? Kupić gotowy czy może zamówić dokładnie taki jaki chce , jak myślicie

To może polskie kratki ? coś takiego jak w linku, wysoka, wąska, co prawda 8kw ale wystarczy do wieczora z winkiem:rolleyes:

https://naszekominki.pl/pl/p/Wklad-kominkowy-BLANKA-8/686

Ciekawa sprawa, jakiś czas temu zauważyliśmy z żonką, że największą ochotę rozpalić w piecokominku mamy nie wtedy kiedy jest zimno, ale kiedy dni są krótkie i ponure, czyli jak dzisiaj. Wtedy też instynktownie pchamy się w bezpośredni zasięg gorąca z paleniska i widoku ognia, mimo, że w domu jest ciepło. Z kolei w mroźne, ale słoneczne dni spokojnie mogli byśmy się obejść bez palenia i grzać np. jakąś podłogówką. Czyżby ogień stanowił jakiś substytut światła słonecznego? Zwierzaki domowe nawet te zimnolubne też pchają się przed palenisko. Niedawno gościliśmy znajomych. Ich pies, który nie cierpi grzejników i u nich najczęściej kładzie pod samymi drzwiami wejściowymi (bo tam podłoga jest najchłodniejsza) u nas chciał wejść do kominka, wszyscy się o niego potykali :) Właściciele byli w szoku.

• 4 weeks później...
Na wiosnę ruszam z budową domu na przedmieściach Warszawy. Obszar objęty przepisami "Ekoprojektu". Szukam porad, wskazówek, sugestii w kwestii wyboru kominka. Chcemy klasyczny wkład powietrzny do zabudowy (nie kozę, nie piecokominek wolnostojący), do palenia w okresach przejściowych, bardziej okazjonalnego, niż regularnego. Chciałbym również, żeby był alternatywnym, niezależnym od innych mediów źródłem ogrzewania, stąd pomysł na grawitacyjną DGP (mam doświadczenie z dystrybucją grawitacyjną, która sprawdzała się w domu rodzinnym). Chciałbym również, żeby wkład nie przegrzewał salonu (30 m2) stąd pomysł na wkłady wyłożone szamotem, lub dodanie pierścieni akumulacyjnych, itp. W domu będzie WM z rekuperacją. Czy możecie doradzić jakie rozwiązanie spełni moje oczekiwania? Jakiej klasy, parametrów wkładu poszukiwać? Może jesteście w stanie zaproponować producenta? Pozdrawiam.

Czyżby ogień stanowił jakiś substytut światła słonecznego?

Cóż, medycyna uznaje światłoterapię, ale barwa powinna wynosić min. 4000K (zimno-biała barwa - a słońce w południe jest jeszcze zimniejsze i ma ok. 5500K) a natężenie min. 10 000 luksów. Przy takich parametrach jest udowodnione, że działa i faktycznie jest substytutem światła słonecznego.

[qute]kładzie pod samymi drzwiami wejściowymi (bo tam podłoga jest najchłodniejsza)

To trzeba zapytać psa co u was mu tam nie odpowiadało, że wybrał kominek. :)

Na wiosnę ruszam z budową domu na przedmieściach Warszawy. Obszar objęty przepisami "Ekoprojektu". Szukam porad, wskazówek, sugestii w kwestii wyboru kominka. Chcemy klasyczny wkład powietrzny do zabudowy (nie kozę, nie piecokominek wolnostojący), do palenia w okresach przejściowych, bardziej okazjonalnego, niż regularnego. Chciałbym również, żeby był alternatywnym, niezależnym od innych mediów źródłem ogrzewania, stąd pomysł na grawitacyjną DGP (mam doświadczenie z dystrybucją grawitacyjną, która sprawdzała się w domu rodzinnym). Chciałbym również, żeby wkład nie przegrzewał salonu (30 m2) stąd pomysł na wkłady wyłożone szamotem, lub dodanie pierścieni akumulacyjnych, itp. W domu będzie WM z rekuperacją. Czy możecie doradzić jakie rozwiązanie spełni moje oczekiwania? Jakiej klasy, parametrów wkładu poszukiwać? Może jesteście w stanie zaproponować producenta? Pozdrawiam.

Ekoprojekt na przedmieściach Warszawy? Dobre. Ja mieszkam na pojezierzu gnieźnieńskim, objętym programem "Natura 2000" i co z tego? I nic!

wysoka , wysoka , właśnie kończy się produkcja/wykonanie mojego wkładu i dokładnie wyszedł 1700 zł . mniej/ taniej ??? ....i na pewno lepiej .

Trudno skomentować skoro nic nie wiadomo o tym wkładzie który ma kosztować 1700 zł.

Sam go wykonujesz czy zleciłeś ?

Ekoprojekt na przedmieściach Warszawy? Dobre. Ja mieszkam na pojezierzu gnieźnieńskim, objętym programem "Natura 2000" i co z tego? I nic!

Raczej Natura 2000 nie definiuje źródeł ogrzewania, w przeciwieństwie do Ekoprojektu, więc może coś w temacie napiszesz?

Poza tym teren mojej działki objętym jest MPZP, który wyklucza nieekologiczne źródła ogrzewania - świadomie kupiłem taką działkę i chcę mieć kominek spalający czysto.

Trudno skomentować skoro nic nie wiadomo o tym wkładzie który ma kosztować 1700 zł.

Sam go wykonujesz czy zleciłeś ?

nie , nie sam bo nie mam takich narzędzi , za to mam dostęp do materiałów i po prostu " transakcja wiązana" . Wkład oczywiście stalowy , wylot fi 200 , wlot 110 , bez popielnika , powietrze pierwotne - wokoło szyby i po bokach u dołu , powietrze wtórne - z tyłu 1 cm pod deflektorem na całej szerokości , obydwa sterowane oddzielnie , wyłożony szamotem ale nie standardowymi cegiełkami tylko wylewany z formy , tak samo deflektor , wymiary szyby : wysoki 60cm , szeroki 40 cm , początek szyby od podłogi 80 cm , blacha 6 mm S355JR+N , sztuce na wlot/wylot rury b/sz przewodowe S355 , Dopływy powietrza w profilach S355 100 x 20 x1,5 opasanych wokoło wkładu tak aby maxymalnie były podgrzane . Wkład jak i czopuch opspawany paskami blachy g.w 2 mm x 7 cm

oczywiście ten wkład został ( bo jest już w 80 %) wykonany jednorazowo i tak zostanie - firma produkuje zupełnie inne takie normalne jak z krat..k

jest w 100% mojego projektu i czy się będzie sprawował ? - nie wiem :)

ma mi służyć jak zechce do klimatu przy vinku a nie jaranie na maxa jak co niektórzy pompiarze ...

Edytowane przez toommm

• 4 weeks później...
Na wiosnę ruszam z budową domu na przedmieściach Warszawy. Obszar objęty przepisami "Ekoprojektu". Szukam porad, wskazówek, sugestii w kwestii wyboru kominka. (...)

Chciałbym również, żeby wkład nie przegrzewał salonu (30 m2) stąd pomysł na wkłady wyłożone szamotem, lub dodanie pierścieni akumulacyjnych, itp. W domu będzie WM z rekuperacją. Czy możecie doradzić jakie rozwiązanie spełni moje oczekiwania? Jakiej klasy, parametrów wkładu poszukiwać? Może jesteście w stanie zaproponować producenta? Pozdrawiam.

Przeszukałem trochę sieć, w zasadzie skupiłem się na jak najniższej mocy wkładu i "wpadł" mi w oko model

Romotop HEAT 2G 59.44.13 (https://www.romotop.pl/wklady-kominkowe-heat/heat-2g-59-44-13-wklad-kominkowy)

Moc mi odpowiada, wizualnie również, ale nie znalazłem nigdzie informacji, czy spełnia on warunki Ekoprojektu (być może źle szukałem). Czy ktoś coś wie w tym temacie?

Pozdrawiam.