d7d 29.08.2019 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2019 Masz do tego wkładu zamontowane fabryczne zestawy akumulacyjne Mammoth - boczne i górny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajnytoster 29.08.2019 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2019 Hmm, to nie jest piecokominek, ale zwykły kominek konwekcyjny do którego producent w ramach marketingowej ściemy dopisał, że "może działać w trybie akumulacyjnym" ale... pod warunkiem zastosowania kratek konwekcyjnych w obudowie Do tego macie tzw. ciepłą obudowę z szamotu, która będzie zimna, bo została obłożona izolatorem. Czyli jednak chyba Pan coś Wam pochrzanił (chociaż nadal nie mówię tego na 100%, bo nie wiem jak wygląda całość). Piecokominki można zrobić tak, by ogrzewały również konwekcyjnie, ale jedną z ich największych zalet jest właśnie to, że mogą grzać przez promieniowanie całą swoją obudową bez wzbudzania ruchu konwekcyjnego powietrza. Drugą, jeszcze większą ich zaletą jest zastosowanie specjalnych kanałów dla spalin odzyskujących ciepło ze spalania - a tych, jak można przewidzieć, u was też nie ma. Z drugiej strony, mogę was pocieszyć, że wkład jest raczej dobrej jakości i dość tani, więc zapewne aż tak nie wtopiliście finansowo. Tyle tylko, że komfort palenia i ogrzewania po prostu nie będzie ten sam, co przy dobrze wykonanym piecokominku. *disclaimer - to co tu piszę (piszemy) to jest troszkę wróżenie z fusów, bo widzieliśmy tylko zdjęcia obudowy z daleka i jedno kratki rewizyjnej z bliska, resztę informacji musimy na razie sobie sami dopowiedzieć - ale na podstawie tych skąpych informacji na razie to wygląda właśnie tak jak wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 30.08.2019 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2019 Akumulacji jest na 800kg, ale gdzie ona jest pod obudową, to nie wiem . Tam jest 5,5 m wysokości a komora z płyt KW zrobiona na 2m.Kratki są, ale nie pamiętam ile, dziś jadę obcykam.... Wiem tylko, że plłyta GK ma być po to, by można do niej przytwierdzić kamień, który ma być tylko od czoła i to po środku jak tu: https://www.extradom.pl/projekt-domu-murator-m210-jasna-przestrzen-WAJ3695 a po bokach ma być obudowa malowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 30.08.2019 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2019 A u mnie właśnie dzisiaj została zakończona budowa piecokominka z szybą narożną. Podłączyłem do niego dodatkowo rozprowadzanie ciepłego powietrza do dwóch, najdalej oddalonych pokoji. Całość wykonał Pan Piotr Batura, obecny na tym forum. Na razie jestem bardzo zadowolony i szczerze polecam! Jak będzie w przyszłości podczas użytkowania napewno dam znać Zastanawiam się tylko czym tą ścianę upiększyć i jak narazie chyba padnie na naturalny tynk mineralny. Poniżej poglądowe zdjęcia z mojej budowy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 31.08.2019 04:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2019 A u mnie właśnie dzisiaj została zakończona budowa piecokominka z szybą narożną. Podłączyłem do niego dodatkowo rozprowadzanie ciepłego powietrza do dwóch, najdalej oddalonych pokoji. Całość wykonał Pan Piotr Batura, obecny na tym forum. Na razie jestem bardzo zadowolony i szczerze polecam! Jak będzie w przyszłości podczas użytkowania napewno dam znać Zastanawiam się tylko czym tą ścianę upiększyć i jak narazie chyba padnie na naturalny tynk mineralny. Poniżej poglądowe zdjęcia z mojej budowy: [ATTACH=CONFIG]434110[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]434111[/ATTACH] Witam. Patrząc na to dzieło Piotra np. ja chciałbym znać koszt takiego przedsięwzięcia czy jest tajemnicą byś o tym powiedział?. Masz jak czytam DGP do najdalszych pomieszczeń czy myślisz ,że spełni to Twoje oczekiwania? Masz już kominek to powiedz jak zamierzasz go wykorzystywać w okresie przejściowym - zimowym? Jako alternatywne źródło pozyskiwania energii cieplnej czy od czasu do czasu np. rekreacyjnie? Jakiego paliwa będziesz używał ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 31.08.2019 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2019 Witam. Patrząc na to dzieło Piotra np. ja chciałbym znać koszt takiego przedsięwzięcia czy jest tajemnicą byś o tym powiedział?. Masz jak czytam DGP do najdalszych pomieszczeń czy myślisz ,że spełni to Twoje oczekiwania? Masz już kominek to powiedz jak zamierzasz go wykorzystywać w okresie przejściowym - zimowym? Jako alternatywne źródło pozyskiwania energii cieplnej czy od czasu do czasu np. rekreacyjnie? Jakiego paliwa będziesz używał ?. Kosz wykonania całości wg mnie jest konkurencyjny. Trochę drożej od ofert, które miałem w swoim mieście na montaż zwykłego kominka, a porównywalnie do ofert, na kominek z płaszczem wodnym. Każdy przypadek jest inny, dlatego nie podam konkretnych kwot. Co do użytkowania w praktyce to teraz ciężko mi powiedzieć. Wiadomo, że skoro się na niego zdecydowałem to myślę, że spełni moje oczekiwania. Jak będzie dokładnie opiszę- jak zdrowie dopisze - w przyszlym roku. Ja w życiu większość rzeczy robię dla przyjemności. Zrobiłem kominek bo lubię takie klimaty. A jak już mam w nim palić, to pomyślałem, żeby tego ciepła trochę w domu zostawało. Jeżeli chodzi stricte o ogrzewanie, to chodziło mi o okresy przejściowe. Zimą będzie służył mi on głównie rekreacyjnie I mam nadzieję dodatkowo wspomagał ogrzewanie budynku. Na ile skutecznie, ocenię dopiero w kolejnym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 31.08.2019 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2019 Kosz wykonania całości wg mnie jest konkurencyjny. Trochę drożej od ofert, które miałem w swoim mieście na montaż zwykłego kominka, a porównywalnie do ofert, na kominek z płaszczem wodnym. Każdy przypadek jest inny, dlatego nie podam konkretnych kwot. Co do użytkowania w praktyce to teraz ciężko mi powiedzieć. Wiadomo, że skoro się na niego zdecydowałem to myślę, że spełni moje oczekiwania. Jak będzie dokładnie opiszę- jak zdrowie dopisze - w przyszlym roku. Ja w życiu większość rzeczy robię dla przyjemności. Zrobiłem kominek bo lubię takie klimaty. A jak już mam w nim palić, to pomyślałem, żeby tego ciepła trochę w domu zostawało. Jeżeli chodzi stricte o ogrzewanie, to chodziło mi o okresy przejściowe. Zimą będzie służył mi on głównie rekreacyjnie I mam nadzieję dodatkowo wspomagał ogrzewanie budynku. Na ile skutecznie, ocenię dopiero w kolejnym roku. No to powodzonka. Z wielką przyjemnością poczekam na wieści z użytkowania nowego sprzętu.Klimaty są bardzo ważne w naszym życiu. Pamiętaj aby pochwalić się zakończeniem prac przy tej inwestycji. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 31.08.2019 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2019 (edytowane) nooo piękny kawał pieca ! Pan Piotr widać wie co robi ( wazelinka:yes: ) . Na pewno będzie z tego masa ciepełka . Pozdrawiam i życzę wieczorów pełnych radości i szczelajacych ogników przy lampeczce czerwonego trunku Edytowane 31 Sierpnia 2019 przez butynski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 02.09.2019 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2019 nooo piękny kawał pieca ! Pan Piotr widać wie co robi ( wazelinka:yes: ) . Na pewno będzie z tego masa ciepełka . Pozdrawiam i życzę wieczorów pełnych radości i szczelajacych ogników przy lampeczce czerwonego trunku Piękny będzie, jak go Donvito po swojemu pokoloruje...Za wazelinkę dziękuję . Donvitobandito za miłą współpracę również! Kolejne dobrej jakości strategiczne źródło ciepła gotowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 02.09.2019 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2019 I to jest sedno sprawy, że zamiast piecokominka mamy zwykły kominek...z kosztami piecokominka. Może warto to jeszcze zmienić... Podejrzewam, że mój mąż tu trochę namieszał, bo troszkę się dochodziliśmy w tym temacie. Ja mówiłam, że piecokominek oddaje ciepło całym sobą, czyli ścianami też a mąż, że przez otwory .... Żałuję, że nie dopilnowałam i wcześniej nie dopytywałam a niestety nie mogłam być wtedy przy budowie. Dopiero przyjechałam jak obudowa była, trochę za duża .... Też uważam, że piecokominek powinien grzać radiacyjnie (ciepła obudowa), inaczej już nie będzie piecokominkiem. Twój zdun chyba lubi ogrzewanie konwekcyjne, bo postawił na nie w 100%. 800 kg masy akumulacyjnej zamkniętej w termosie z możliwością wentylacji to nie jest to złe rozwiązanie, zwłaszcza gdyby w otworach wentylacyjnych zrobić żaluzje. Ma swoje wady i zalety. Kombinując w tym kierunku można fajnie modulować oddawanie ciepła. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 02.09.2019 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2019 W Krakowie już jest pierwsza ofiara palenia paliwem stałym. Nie wiem czy gość wiedział że od września weszła ustawa antysmogowa ale mandatu nie przyjął i sprawa do sądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.09.2019 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2019 Pierwsza "ofiara" działania niezgodnego z prawem.Pytanie: czy świadoma i czy mogła uniknąć palenia paliwem stałym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.09.2019 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2019 W Krakowie już jest pierwsza ofiara palenia paliwem stałym. Nie wiem czy gość wiedział że od września weszła ustawa antysmogowa ale mandatu nie przyjął i sprawa do sądu. Weź z łaski swojej i podlinkuj ten temat bo nigdzie go znaleźć nie mogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 02.09.2019 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2019 (edytowane) Weź z łaski swojej i podlinkuj ten temat bo nigdzie go znaleźć nie mogę. Jeszcze nie ma artykułu o tym, pewnie będą mówić w tv by nagłośnić sprawę ale ręki nie dam urwać. Edytowane 2 Września 2019 przez tkaczor123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 02.09.2019 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2019 (edytowane) Uchwała w Krakowie moim zdaniem nie ma mocy prawnej, gdyż jest zaskarżona do Trybunału Konstytucyjnego. Potem będzie Strasburg.... Edytowane 3 Września 2019 przez Kominki Piotr Batura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 02.09.2019 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2019 Jeszcze nie ma artykułu o tym, pewnie będą mówić w tv by nagłośnić sprawę ale ręki nie dam urwać. http://krakow.wyborcza.pl/krakow/7,44425,25143513,zakaz-palenia-weglem-i-drewnem-w-krakowie-pierwsze-zgloszenie.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.09.2019 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2019 Pan tłumaczył, że rozpalił kominek jeszcze przed północą, ale dymiło się dłużej. Nie przyjął mandatu, więc skierowaliśmy wniosek o ukaranie do sądu musiał mieć straszne parcie na "klimat". Wczoraj o tej godzinie mialem 25C w domu Chyba, ze coś trzeba bylo spalić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.09.2019 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2019 Uchwała w Krakowie moim zdaniem nie ma mocy prawnej, gdyż jest zaskarżona do Trybunału Stanu. Potem będzie Strasburg.... Przez kogo została zaskarżona ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.09.2019 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2019 http://krakow.wyborcza.pl/krakow/7,44425,25143513,zakaz-palenia-weglem-i-drewnem-w-krakowie-pierwsze-zgloszenie.html Ale nocne zgłoszenie od mieszkańca to nie było jedyne łamanie nowego zakazu. Straż miejska interweniowała też w nocy u właściciela grilla stacjonarnego w Nowej Hucie, który nie przedstawił pozwolenia na jego stosowanie. – Sprawę również skierowaliśmy do sądu – mówi Adam Młot. Pozostaje grill elektryczny lub gazowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 02.09.2019 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2019 Uchwała w Krakowie moim zdaniem nie ma mocy prawnej, gdyż jest zaskarżona do Trybunału Stanu. Potem będzie Strasburg.... Trybunału Stanu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts