butynski 22.03.2021 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2021 A u mnie dziś fajne ciepełko za 3 zł z kominka . Dwa kawałki buka i trochę szczapek na podpałkę . Na zewnątrz 1 na plusie a w domku 21 i czego chcieć więcej ? A ruski gaz mam głęboko w ....... ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.03.2021 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2021 U mnie z gazu za jakieś 4, może 5 - ale to już z ciepłą wodą. W domku 21.8C - czego chcieć więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.03.2021 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 U mnie z gazu za jakieś 4, może 5 - ale to już z ciepłą wodą. W domku 21.8C - czego chcieć więcej Pomiarów bym chciał pomiarów ze stacji własnej -twojej pomiarowej co wypuszczasz z tego ruskiego gazu ? To co wypuszcza kolega butynski to wiem od dawna .Po ile ty masz ten gaz jak zapłaciłeś 5 zyla za podgrzanie i podłogówki i CWU .? I jeszcze odpowiedziałeś w temacie zachęcającym do robienia kominków ."róbcie kominki w domu ". Czasami mnie to śmieszy ale jak tak dłużej cię czytam to wiem ,że śmiech to zdrowie .:lol2:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 23.03.2021 07:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 (edytowane) U mnie z gazu za jakieś 4, może 5 - ale to już z ciepłą wodą. W domku 21.8C - czego chcieć więcej Noo to gratuluję , masz prawie tak fajnie jak ja . Brakuje Ci tylko widoku ognia i tego klimatu jaki daje ogień . Edytowane 23 Marca 2021 przez butynski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.03.2021 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 Noo to gratuluję , masz prawie tak fajnie jaj ja . Brakuje Ci tylko widoku ognia i tego klimatu jaki daje ogień . Nie przesadzaj przecież ma ogień trochę mały ale ma kocioł kondensacyjny Immergas Victrix 12kW Przecież może sobie tam stanąć z drinkiem i się delektować jak to sobie fajnie obmyślił . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.03.2021 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 . Brakuje Ci tylko widoku ognia i tego klimatu jaki daje ogień . Ha, ha , ha... Ty niby wiesz, czego mi brakuje? Kulą w płot... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.03.2021 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 P To co wypuszcza kolega butynski to wiem od dawna . kabarerciarz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefmat 24.03.2021 04:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 Trzymanie suchego drzewa w garażu uważam za nienajlepszy pomysł. Chyba, że ogrzewany, ale to dodatkowo kosztuje.Z książki o paleniu drewnem(Norwegia) jasno wynika, że na otwartej przestrzeni zawsze lepiej bo cały czas wieje. Więc lepiej suszy z wilgoci.Jasne, że pod przykryciem, żeby nie zaciekało do środka. Z boków wywieje.Jak ktoś ambitny, to zbuduje drewutnię (wiatę) i uskłada drewna na 2-3 lata.Jak wilgotność drzewa spadnie z 50% do 20%, to mamy kominek bardziej czysty; a ciepełko -że ho, ho.Czyli trzeba trochę gotówki zamrozić, aby wysoko efektywnym paliwem dysponować.Zakup drewna tylko na bieżący sezon - to się kupy.Miłego, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefmat 24.03.2021 04:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 To się kupy nie trzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 24.03.2021 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 Witam .Jaki jest piękny .Z graba sezonowanego ładnych kilka lat i robale go nie jedzą .Złego licho nie bierze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.03.2021 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Fotohobby pisze w innym wątku ,że ma kominek i go od czasu do czasu użytkuje jak rozplanował kratki i jak dysponuje ciepłem może wreszcie pokaże listę Mendelejewa jaką puszcza w komin przy użyciu swojej stacji pomiarowej (musi mieć nie wierzę ,on ma wszystko ) o gazie nie wspomnę co tam mu stacja pokazuje bo musi to monitorować jak zabiera głos w tak poważnych tematach .Poczekam może się zreflektuje i pokaże jak użytkownik w/w . To moi Państwo musi być udowodnione bo jeśli nie to będzie to tylko kłamliwą farsą ( w znaczeniu kpina ) kogoś kto chce naginać rzeczywistość . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 25.03.2021 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Frustratów nie brakuje , skrzywdzeni przez niedoświadczonych fachowców od pseudo urządzeń wyżywają się za swoje porażki . Szkoda czasu na dyskusje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 30.03.2021 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2021 Ktoś nie potrzebuje sauny ? To jej nie robi.... Ktoś nie potrzebuje trzeciej łazienki ? To jej nie robi .... Ktoś nie potrzebuje kominka ? To niech go nie robi ... Tylko czy ktoś na Forum Muratora zakłada wątek " Nie róbcie sauny " lub "Nie róbcie otwieranych okien" ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 31.03.2021 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2021 Ktoś nie potrzebuje sauny ? To jej nie robi.... Ktoś nie potrzebuje trzeciej łazienki ? To jej nie robi .... Ktoś nie potrzebuje kominka ? To niech go nie robi ... Tylko czy ktoś na Forum Muratora zakłada wątek " Nie róbcie sauny " lub "Nie róbcie otwieranych okien" ?? Dariusz komu to to tłumaczycie .Załatwiajcie swoje sprawy i olejcie tych anty kominkowych obywateli . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 31.03.2021 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2021 Trzymanie suchego drzewa w garażu uważam za nienajlepszy pomysł. Chyba, że ogrzewany, ale to dodatkowo kosztuje. Z książki o paleniu drewnem(Norwegia) jasno wynika, że na otwartej przestrzeni zawsze lepiej bo cały czas wieje. Więc lepiej suszy z wilgoci. Suchego w garażu nie, bo na zewnątrz lepiej schnie? Ja rozumiem, żeby nie suszyć w garażu, ale już wysuszonego to czemu nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefmat 11.04.2021 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Dziękuję za doprecyzowanie.Ale nadal mam wątpliwości.Jak do garażu wjeżdża w zimie samochód, który jechał po chlapie albo po śniegu , to rozpuszczony śnieg podwyższa wilgotność w garażu i przesuszone drzewo z powrotem tę wilgoć wchłania.Oczywiście lepiej chronić opał przed opadami. Ale czy w ten sposób?Ja bym go nie polecał. Miłego, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 11.04.2021 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Dziękuję za doprecyzowanie. Ale nadal mam wątpliwości. Jak do garażu wjeżdża w zimie samochód, który jechał po chlapie albo po śniegu , to rozpuszczony śnieg podwyższa wilgotność w garażu i przesuszone drzewo z powrotem tę wilgoć wchłania. Oczywiście lepiej chronić opał przed opadami. Ale czy w ten sposób? Ja bym go nie polecał. Miłego,Suche drewno to nie gąbka. Jego wilgotność będzie migrować na poziomie kilku %, nawet jakbyś woził na dachu wannę z wodą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 11.04.2021 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Drzewo niech rośnie w ogrodzie. Drewno do drewutni jak najbardziej.W garażu to tylko zapas tygodniowy, żeby zimą nie latać do drewutni co chwilę (to miałem na myśli). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefmat 12.04.2021 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 Oczywiście , mistrz ma rację. Giman teżDziękuję za te uwagi.Dodam tylko, że tam gdzie wilgoć to więcej robactwa. A jak garaż w domu albo razem, to droga dla robactwa gotowa.Miłego, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 22.05.2021 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2021 (edytowane) Jedzenie kartofli, to czyste marnotrawstwo. Należy przerobić je na spirytus. Producent palnika deklarował moc na poziomie 1,7 kW, a z moich testów wynika że jest około 1,5 kW. 0,25 l alkoholu etylowego o mocy 96,5% spaliło się w godzinę. Następne testy będą z aromatyzowaniem etanolu odrostami sosny. Całość wystroju DIY Edytowane 22 Maja 2021 przez cezary.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts