Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Róbcie kominki w domu !

butynski

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie z gazu za jakieś 4, może 5 - ale to już z ciepłą wodą.

W domku 21.8C - czego chcieć więcej :)

Pomiarów bym chciał pomiarów ze stacji własnej -twojej pomiarowej co wypuszczasz z tego ruskiego gazu ? To co wypuszcza kolega butynski to wiem od dawna .Po ile ty masz ten gaz jak zapłaciłeś 5 zyla za podgrzanie i podłogówki i CWU .? I jeszcze odpowiedziałeś w temacie zachęcającym do robienia kominków ."róbcie kominki w domu ". Czasami mnie to śmieszy ale jak tak dłużej cię czytam to wiem ,że śmiech to zdrowie .:lol2::lol2::lol2:.

Noo to gratuluję , masz prawie tak fajnie jaj ja . Brakuje Ci tylko widoku ognia i tego klimatu jaki daje ogień .

Nie przesadzaj przecież ma ogień trochę mały ale ma

kocioł kondensacyjny Immergas Victrix 12kW

Przecież może sobie tam stanąć z drinkiem i się delektować jak to sobie fajnie obmyślił .

Trzymanie suchego drzewa w garażu uważam za nienajlepszy pomysł. Chyba, że ogrzewany, ale to dodatkowo kosztuje.

Z książki o paleniu drewnem(Norwegia) jasno wynika, że na otwartej przestrzeni zawsze lepiej bo cały czas wieje. Więc lepiej suszy z wilgoci.

Jasne, że pod przykryciem, żeby nie zaciekało do środka. Z boków wywieje.

Jak ktoś ambitny, to zbuduje drewutnię (wiatę) i uskłada drewna na 2-3 lata.

Jak wilgotność drzewa spadnie z 50% do 20%, to mamy kominek bardziej czysty; a ciepełko -że ho, ho.

Czyli trzeba trochę gotówki zamrozić, aby wysoko efektywnym paliwem dysponować.

Zakup drewna tylko na bieżący sezon - to się kupy.

Miłego,

Fotohobby pisze w innym wątku ,że ma kominek i go od czasu do czasu użytkuje jak rozplanował kratki i jak dysponuje ciepłem może wreszcie pokaże listę Mendelejewa jaką puszcza w komin przy użyciu swojej stacji pomiarowej (musi mieć nie wierzę ,on ma wszystko ) o gazie nie wspomnę co tam mu stacja pokazuje bo musi to monitorować jak zabiera głos w tak poważnych tematach .Poczekam może się zreflektuje i pokaże jak użytkownik w/w . To moi Państwo musi być udowodnione bo jeśli nie to będzie to tylko kłamliwą farsą ( w znaczeniu kpina ) kogoś kto chce naginać rzeczywistość .

Ktoś nie potrzebuje sauny ? To jej nie robi.... Ktoś nie potrzebuje trzeciej łazienki ? To jej nie robi .... Ktoś nie potrzebuje kominka ? To niech go nie robi ... Tylko czy ktoś na Forum Muratora zakłada wątek " Nie róbcie sauny " lub "Nie róbcie otwieranych okien" ??

15259344_244315485987491_4841382076805701427_o.jpg

Ktoś nie potrzebuje sauny ? To jej nie robi.... Ktoś nie potrzebuje trzeciej łazienki ? To jej nie robi .... Ktoś nie potrzebuje kominka ? To niech go nie robi ... Tylko czy ktoś na Forum Muratora zakłada wątek " Nie róbcie sauny " lub "Nie róbcie otwieranych okien" ??

Dariusz komu to to tłumaczycie .Załatwiajcie swoje sprawy i olejcie tych anty kominkowych obywateli .

Trzymanie suchego drzewa w garażu uważam za nienajlepszy pomysł. Chyba, że ogrzewany, ale to dodatkowo kosztuje.

Z książki o paleniu drewnem(Norwegia) jasno wynika, że na otwartej przestrzeni zawsze lepiej bo cały czas wieje. Więc lepiej suszy z wilgoci.

Suchego w garażu nie, bo na zewnątrz lepiej schnie?

Ja rozumiem, żeby nie suszyć w garażu, ale już wysuszonego to czemu nie.

• 2 weeks później...

Dziękuję za doprecyzowanie.

Ale nadal mam wątpliwości.

Jak do garażu wjeżdża w zimie samochód, który jechał po chlapie albo po śniegu , to rozpuszczony śnieg podwyższa wilgotność w garażu i przesuszone drzewo z powrotem tę wilgoć wchłania.

Oczywiście lepiej chronić opał przed opadami. Ale czy w ten sposób?

Ja bym go nie polecał.

Miłego,

Dziękuję za doprecyzowanie.

Ale nadal mam wątpliwości.

Jak do garażu wjeżdża w zimie samochód, który jechał po chlapie albo po śniegu , to rozpuszczony śnieg podwyższa wilgotność w garażu i przesuszone drzewo z powrotem tę wilgoć wchłania.

Oczywiście lepiej chronić opał przed opadami. Ale czy w ten sposób?

Ja bym go nie polecał.

Miłego,

Suche drewno to nie gąbka. Jego wilgotność będzie migrować na poziomie kilku %, nawet jakbyś woził na dachu wannę z wodą....

• 1 month później...

Jedzenie kartofli, to czyste marnotrawstwo. Należy przerobić je na spirytus.:)

Producent palnika deklarował moc na poziomie 1,7 kW, a z moich testów wynika że jest około 1,5 kW.

0,25 l alkoholu etylowego o mocy 96,5% spaliło się w godzinę.

Następne testy będą z aromatyzowaniem etanolu odrostami sosny.

Całość wystroju DIY

DSC_1173.jpg

DSC_1171.jpg

DSC_1174.jpg

Edytowane przez cezary.pl