dwiecegly 14.10.2016 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 (edytowane) Witam Chce jak najszybciej ocieplić przed zimą budynek, zarobić klejem i siatką. Reszta na wiosnę. Będziemy robić sami bo widziałem ekipy u sąsiadów i patrząc na ich prace i olewanie szczegółów wole to zrobić sam. Na pewno wyjdzie taniej i nie sądze żeby gorzej. Będziemy robić bez kołkowania - może jedynie po kilka kołków w najbardziej newralgicznych punktach. Chcemy kleić na klei cementowy prawdopodobnie caparol, powierzchnia do zrobienia około 170m2. Szczeliny między płytami jesli bedą to wypełnie pianką. Pójdzie grafit 15cm- jeszcze nie wiem jakiego producenta, Swisspor, Austrotherm albo Knauf bo Termoorganika jest jednak droższa i nie widzę powodu żeby dopłacać przy tych samych parametrach. Ponoć na styropianie grafitowym nie bardzo da sie oszukiwac na składzie bo patent ma jedna firma i ona sprzedaje materiał do produkcji. A teraz pytania: 1. Warto dopłacać te 6zł do frezu? I tak zamierzamy piankować wszystkie szczeliny. Poczytałem pare wątków i co ci stosowali frezy często narzekali i dużo więcej pracy, więcej odpadów i niekoniecznie wiekszą szczelność. Ale są też pozytywne opinie. Czy pianka zamiast frezów załatwi wszystkie problemy? Jeśli już to jaką piankę stosujecie do tego? Ile tub może być potrzeba takiej pianki na 170m2 (ściana -sredniej jakosci porotherm)? 2. Listwa startowa? stosować czy nie? Jeśli nie to co w zamian? 3. Czy siatki plastikowe są różnej jakości? Warto dopłacić do droższej? Co jeszcze bede potrzebował oprócz styropaniu 15cm, paru paczek cieńszegom, kilkudziesięciu kołków, kleju cementowego, pianki, siatki i kleju do siatki ? $. Trzeba jakiś grunt na ścianę z porothermu? Caparol w instrukcji zaleca tylko dla starych tynków i powierzchni oraz chłonnych murów typu bloczki komórkowe. A ja na ceramikę mogę olać ? 4. Boje sie troche spadku temperatury. Teraz niby ma być plus 10 w dzien ale w nocy jest okolo zera :/ 5. Na rysunku poniżej widać jak to będzie wyglądać. Martwi troche mostek cieplny pod rynną ale będzie on dość mały i chyba nie dało się tego inaczej wykombinować projektantowi. Taka już wada stropodachów. Oczywiście styropian o grubości 10cm od spodu stropu na wypuszczonej części zamierzam kołkować. Edytowane 14 Października 2016 przez dwiecegly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts