dandp 14.10.2016 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Posiadam dom parterowy z lat 90 z nieużytkowym poddaszem , dach kopertowy , kalenica na wielu różnych wysokościach , kryty blachą ocynkowaną zaginaną. Dach posiada częściowe deskowanie , brak membrany. Na stropie trociny wsiąkające skropliny z dachu. Dom nie był nigdy ogrzewany , stał 20 lat w stanie surowym zamkniętym. W podbitce okapu dookoła domu zamierzam wstawić wloty powietrza , w kalenicy niestety nie ma możliwości aby zrobić wyloty gdyż jak wspomniałem jest to dach kryty blachą ocynkowaną zaginaną na dawny rąbek. Powierzchnia mierzona po stropie to około 180m2. Jakie jest możliwe wyjście w tej sytuacji aby poprawnie wentylować przestrzeń nieużytkową , czy wstawienie w najwyższym punkcie kominka wentylacyjnego fi150 coś da czy to zdecydowanie za mało ? Będę bardzo wdzięczny za każdą sugestię gdyż przeszukałem forum i niestety podobnej sytuacji nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandp 16.10.2016 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2016 nikt się nie wypowie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 17.10.2016 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Rozumiem, że dach będzie nie ocieplany? Powierzchnia otworów wentylacyjnych w kalenicy należy przyjmować jak dla okapu czyli 2 ‰ przynależnej połaci dachu. Przykłady wentylacji w kalenicy pokrycia z blachy na rąbek w załączonych skanach: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.11.2016 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Trudno się wypowiedzieć nie widząc dachu. Wloty w podbitce wydaja się zbyteczne. Jeden kominek wentylacyjny trochę mało ale dwa lub trzy powinny wystarczyć. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts