Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyrównanie terenu wokół domu - jak tanio?

cactus

Recommended Posts

Witam

Troche popytałem firm zajmujących sie tematem równania ziemi/wywozu/nawozu itp i ceny są kosmiczne. Za teren o powierzchni 350m2, wiewiezienie 20cm grubosci gruntu i nawiezienie tyle samo lepszego humusu chcą od 8 do 12 tyś chociaż sami przyznają że robota to dzien, maksymalnie półtora.

Mam działke w mieście ale jest niedaleko jeszcze paru rolników i myślałem żeby ich jakos wynająć. Teraz akurat orają pola niedaleko. Tylko takie zaoranie ubitej ziemi to tylko część sukcesu. Mam sporo gliny więc chyba bez wywiezienia sie nie uda, chociaż podobno dobrze jest nawieść żwirku i przekopać (ewentulanie znów zaorać. Jak można to jeszcze tanio załatwić?

Teraz jest straszna glina która trzyma wode nawet kilka dni po deszczu, grząsko, mokro i nierówno :/

Za teren o powierzchni 350m2, wiewiezienie 20cm grubosci gruntu i nawiezienie tyle samo lepszego humusu chcą od 8 do 12 tyś chociaż sami przyznają że robota to dzien, maksymalnie półtora.

Łopata i taczka - pryzma w jednym miejscu - koszt zabrania i przywiezienia nowej....i znów łopata i grabki oraz wał ogrodniczy. 1 osoba w 4-5 mc po pracy.

Najtaniej i dla zdrowia oraz formy i sylwetki :)

Kilka miesięcy pracy za coś co koperka zrobi w kilka godzin za jakieś 500zł. Niestety to wywoz i nawoz nowej ziemi kosztuje najwiecej :(

po pracy ....źle napisałem w 2-3 h każdego dnia.

No to inaczej się nie da taniej, jeśli ktoś będzie zasypywał jakiś dół wtedy można się umówić ze zabierze od Ciebie, a kosztami się podzielicie. Ziemia - dobra też kosztuje więc za darmo jej nie uzyskasz.

Można, zrobić sobie żyzną ziemię - można zagospodarować jej nadmiar, ale trzeba mieć koncepcje i troszkę poczytać.

Glina jest najlepszym materiałem na taka produkcję na własne potrzeby , pod swoje rośliny. Założenia jakie się chce uprawiać , poznać ich wymagania i stworzyć coś co będzie dla nich odpowiednie.

Ja z gliny zrobiłem glebę na której rośnie praktycznie wszytko 3m3 trocin, słoma(sieczka) zrębki, kora, obornik dużo kompostu, piasek rzeczny, 2 x poplon z łubinu i rzepiku potem glebogryzarka i trochę pracy sprawiło, że ziemia stała się rozluźniona, grudkowata, a Ph spadło do 6,5. Jednak cały czas trzeba pilnować i uprawiać. Pamiętać należy , ze najważniejsze dla poprawy gliny jest jej rozluźnienie elementami organicznymi szczególnie dobrym kompostem