Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Plyta fundamentowa- 40 cm XPS?

BubkiDwa

Recommended Posts

Hej. Moze Wy podpowiecie. Mam dwa warianty do wyliczenia plyta i tradycyjne fundamenty. Nie wiem jeszcze jaki bedzie dom, bo sie projektuje, ale dostalam do wyliczenia i porownania. Rzucicie okiem?

1 WARIANT. Płyta fundamentowa o powierzchni 180m2:

-Płyta żelbetowa o grubości 25 cm zbrojona górą i dołem siatkami z prętów fi12 o oczkach 12,5 x 12,5 cm.

- folia PE 2mm

- warstwa izolacyjna grubości 40 cm ze Styroduru 3035CS.

- Podsypka ze żwiru lub pospółki o grubości około 55 cm zagęszczoną do IS = 1,0.

Materiał:

- beton szczelny hydrotechniczny W-2 klasy B25,

- stal zbrojeniowa klasy A-IIIN (RB 500W).

Wykopy o objętości ok. 240m3

Czy te 40 cm to nie jest duzo? Dom ma byc parterowy z antresola. Silikaty (18 lub 24cm), Strop monolit, wiazary dachowe, dachowka lub blacha.

Teren to glina nieplastyczna.

Dziekuje i pozdrawiam

Ania

2 WARIANT. Ławy fundamentowe o przekroju 60x40cm i długości łącznej 70mb

Zbrojenie ławy:- górą 2 fi12,- dołem 4 fi12,- strzemiona: fi6 mm co 30 cm.

Materiał:

- beton klasy B25,

- stal zbrojeniowa klasy A-IIIN (RB 500W).

Oraz ścianki fundamentowe z bloczków betonowych typu M gr. 24cm na zaprawie, o łącznej długości 70mb

Oraz warstwy podpodłogowe o łącznej powierzchni 160m2:

- podsypka piaskowa gr.30cm zagęszczona do IS = 1,0.

- podbeton B10 15cm

- folia PE 2mm

- styropian XPS 20cm

Wykopy o objętości ok.150m3

Pytam o to wszystko, bo projekt domu robi wujek, a projekt plyty robi jego kolega. I jak powiedzialam, ze chce plyte, to wujek od razu, ze drogo, ze sie nie oplaca, ze za duzo roboty i dal mi do porownania wlasnie plyte i tradycyjne fundamenty. I moze sie myle, ale mam wrazenie, ze "specjalnie" tak przewymiarowana? Szukam dlatego jakiejs podpowiedzi. :(

Powiedz żeby porównywał przy podobnych parametrach... - łatwiej będzie Ci ocenić.

Dodatkowo pomyśl o zbrojeniu rozproszonym - tańsza wersja...

Fibrobeton to jest rzadko spotykane rozwiązania na płytę fundamentową. Trzeba umieć to policzyć.

Fibrobeton na posadzki - tak.

Co to znaczy przy podobnych paramtrach?

Parametry nośności oba rozwiązania muszą spełniać więc tego nie biorę pod uwagę. Piszę o parametrach cieplnych i technicznych i całości kosztów...

Z jednej strony mamy

Styrodur Basf 40cm, beton hydrotechniczny (wysokie parametry)

Z drugiej strony bloczek noname typu M, XPS noname 20cm, o pionowym ociepleniu nic nie ma.

Jeżeli porównujemy Mercedesa wyższej klasy to nie zestawiamy z tanim niskiej klasy. Kurtki puchowej markowej nie porównujemy z polarkiem noname.

Jeżeli coś ma z założenia wygrać porównanie, to i tak wygra.

Instaltechnic wlasnie o to chodzi. Mam wrazenie, moze sie myle, ze ta grubosc jest po to, zeby nas zniechecic do plyty. Jak sobie wyliczymy to pewnie roznica bedzie powalajaca. I widac, ze w przypadku law nie ma wszystkiego zawartego, co powinno w calosci stanowic fundamenty z ociepleniem. Znajoma kierownik budowy, powiedziala, ze 25 cm max., ale to kierownik a nie konstruktor. Pisalam do innych konstruktorow, ale narazie cisza :(

Chcialabym plyte, bo chce dom energoosczedny, ale przeraza mnie grubosc tego styro :( Czytalam mnostwo dziennikow i sie nie spotkalam nigdy z taka gruboscia styro w plycie.
Różnica w kosztach ogrzewania dla 40 cm XPS w stosunku do 20 cm XPS w żaden sposób nie usprawiedliwia takiego wydatku nawet gdyby ten XPS był o połowę tańszy. Różnica w zużyciu energii dla domu 100m2 to 500kWh dla sezonu grzewczego. Przy grzaniu czystym prądem i I taryfą to jakieś 250 zł rocznie. Przy II taryfie i gazie to około 125 zł a przy pompie ciepła to oszczędność 80 zł rocznie. Kompletnie bez sensu, bo te 40 cm XPS będzie droższe o jakieś 7 tyś dla domu 100m2. Nawet przy czystym prądzie to zwrot po jakichś 30 latach.