BubkiDwa 14.10.2016 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Hej. Moze Wy podpowiecie. Mam dwa warianty do wyliczenia plyta i tradycyjne fundamenty. Nie wiem jeszcze jaki bedzie dom, bo sie projektuje, ale dostalam do wyliczenia i porownania. Rzucicie okiem?1 WARIANT. Płyta fundamentowa o powierzchni 180m2:-Płyta żelbetowa o grubości 25 cm zbrojona górą i dołem siatkami z prętów fi12 o oczkach 12,5 x 12,5 cm.- folia PE 2mm- warstwa izolacyjna grubości 40 cm ze Styroduru 3035CS.- Podsypka ze żwiru lub pospółki o grubości około 55 cm zagęszczoną do IS = 1,0.Materiał:- beton szczelny hydrotechniczny W-2 klasy B25,- stal zbrojeniowa klasy A-IIIN (RB 500W).Wykopy o objętości ok. 240m3 Czy te 40 cm to nie jest duzo? Dom ma byc parterowy z antresola. Silikaty (18 lub 24cm), Strop monolit, wiazary dachowe, dachowka lub blacha.Teren to glina nieplastyczna. Dziekuje i pozdrawiamAnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 14.10.2016 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Z tego co kojarzę z karty 3035CS to możliwa jest grubość 30cm pod płytę.Jezeli szczelny to raczej w8 a nie w2.Te 40cm to przerost formy nad treścią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 14.10.2016 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Potwierdzam poprzednika: 40cm ocieplenia raczej za dużo i nie W2 , może W8.Jest potrzebny "beton hydrotechniczny" ?Grubość i zbrojenie płyty musi wynikać z obliczeń konstrukcyjnych i z badań podłoża gruntowego.Są badania ?Jakie są kolejne warianty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BubkiDwa 14.10.2016 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 2 WARIANT. Ławy fundamentowe o przekroju 60x40cm i długości łącznej 70mbZbrojenie ławy:- górą 2 fi12,- dołem 4 fi12,- strzemiona: fi6 mm co 30 cm. Materiał:- beton klasy B25,- stal zbrojeniowa klasy A-IIIN (RB 500W).Oraz ścianki fundamentowe z bloczków betonowych typu M gr. 24cm na zaprawie, o łącznej długości 70mbOraz warstwy podpodłogowe o łącznej powierzchni 160m2: - podsypka piaskowa gr.30cm zagęszczona do IS = 1,0.- podbeton B10 15cm- folia PE 2mm- styropian XPS 20cmWykopy o objętości ok.150m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BubkiDwa 14.10.2016 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Badania sa. Glina piaszczysta, zwiezla. Nie wiem jak dodac zdejcie. Poziom wody cos 0,90... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 14.10.2016 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 to już lepiej wariant I, ale styroduru mniej i folia 1mm a nie 2mm. Też miałem w projekcie 2mm,dałem 1,5mm i dzisiaj dałbym 1mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BubkiDwa 14.10.2016 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 A czy ta grubosc styro mozna pozniej sobie zmienic? Czy musi byc tak jak w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 14.10.2016 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 A czy ta grubosc styro mozna pozniej sobie zmienic? Czy musi byc tak jak w projekcie? musi być jak w projekcie. Policz sobie ile to będzie kosztować (taka ilość) a ile będzie rocznie wynosić wzrost kosztów utrzymania przy 24cm(2x12cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BubkiDwa 14.10.2016 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Pytam o to wszystko, bo projekt domu robi wujek, a projekt plyty robi jego kolega. I jak powiedzialam, ze chce plyte, to wujek od razu, ze drogo, ze sie nie oplaca, ze za duzo roboty i dal mi do porownania wlasnie plyte i tradycyjne fundamenty. I moze sie myle, ale mam wrazenie, ze "specjalnie" tak przewymiarowana? Szukam dlatego jakiejs podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 14.10.2016 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Powiedz żeby porównywał przy podobnych parametrach... - łatwiej będzie Ci ocenić. Dodatkowo pomyśl o zbrojeniu rozproszonym - tańsza wersja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 14.10.2016 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Powiedz żeby porównywał przy podobnych parametrach... - łatwiej będzie Ci ocenić. Dodatkowo pomyśl o zbrojeniu rozproszonym - tańsza wersja... Fibrobeton to jest rzadko spotykane rozwiązania na płytę fundamentową. Trzeba umieć to policzyć. Fibrobeton na posadzki - tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BubkiDwa 14.10.2016 22:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Co to znaczy przy podobnych paramtrach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 15.10.2016 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 Co to znaczy przy podobnych paramtrach? Parametry nośności oba rozwiązania muszą spełniać więc tego nie biorę pod uwagę. Piszę o parametrach cieplnych i technicznych i całości kosztów... Z jednej strony mamy Styrodur Basf 40cm, beton hydrotechniczny (wysokie parametry) Z drugiej strony bloczek noname typu M, XPS noname 20cm, o pionowym ociepleniu nic nie ma. Jeżeli porównujemy Mercedesa wyższej klasy to nie zestawiamy z tanim niskiej klasy. Kurtki puchowej markowej nie porównujemy z polarkiem noname. Jeżeli coś ma z założenia wygrać porównanie, to i tak wygra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 15.10.2016 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 Aniu, może najpierw napisz czego oczekujesz od domu ( pod względem energetycznym)? Bo tak jak jest teraz to trudno doradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BubkiDwa 15.10.2016 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 Chcialabym plyte, bo chce dom energoosczedny, ale przeraza mnie grubosc tego styro Czytalam mnostwo dziennikow i sie nie spotkalam nigdy z taka gruboscia styro w plycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BubkiDwa 15.10.2016 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 Instaltechnic wlasnie o to chodzi. Mam wrazenie, moze sie myle, ze ta grubosc jest po to, zeby nas zniechecic do plyty. Jak sobie wyliczymy to pewnie roznica bedzie powalajaca. I widac, ze w przypadku law nie ma wszystkiego zawartego, co powinno w calosci stanowic fundamenty z ociepleniem. Znajoma kierownik budowy, powiedziala, ze 25 cm max., ale to kierownik a nie konstruktor. Pisalam do innych konstruktorow, ale narazie cisza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.10.2016 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 Chcialabym plyte, bo chce dom energoosczedny, ale przeraza mnie grubosc tego styro Czytalam mnostwo dziennikow i sie nie spotkalam nigdy z taka gruboscia styro w plycie.Różnica w kosztach ogrzewania dla 40 cm XPS w stosunku do 20 cm XPS w żaden sposób nie usprawiedliwia takiego wydatku nawet gdyby ten XPS był o połowę tańszy. Różnica w zużyciu energii dla domu 100m2 to 500kWh dla sezonu grzewczego. Przy grzaniu czystym prądem i I taryfą to jakieś 250 zł rocznie. Przy II taryfie i gazie to około 125 zł a przy pompie ciepła to oszczędność 80 zł rocznie. Kompletnie bez sensu, bo te 40 cm XPS będzie droższe o jakieś 7 tyś dla domu 100m2. Nawet przy czystym prądzie to zwrot po jakichś 30 latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BubkiDwa 15.10.2016 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 Czyli 20 cm bedzie wystarczajace? Dobrze to rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.10.2016 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 Czyli 20 cm bedzie wystarczajace? Dobrze to rozumiem?Dla domu energooszczędnego jak najbardziej. Pasywnego nie buduj, bo to bez sensu ze względu na koszty i brak doświadczonych projektantów. Lepiej zainwestuj w pompę ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 15.10.2016 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 To zbrojenie 12,5 x 12,5 tez chyba na zlosc zrobione? Jesli warunki sa dobre to przeciez sie daje 20x20 albo 25x25? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts