Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile żwiru i cementu

Klisos

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Potrzebuję rady. Zamierzam wylać beton na podjeździe obok domu. Wylewka będzie miała 3.1m x 7m i 15 cm grubości. Czy ktoś może mi powiedzieć ile powinienem zamówić żwiru i cementu, żeby wystarczyło, ale jak najmniej zostało? Bo jak zamówię za dużo, to nie będę miał co tym zrobić.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

To miało być moje kolejne pytanie. Czy rzeczywiście potrzebna jest dylatacja? Chodzi o to, że mieszkam w Anglii. Tutaj ziemia nigdy nie zamarza. Jak temperatura spadnie do -5, to jest klęska narodowa i paraliż ;) Widziałem takie płyty u Anglików bez żadnej dylatacji. Ale jak trzeba to oczywiście zrobię. To akurat żaden problem.

Tak, to ma być nawierzchnia docelowa. Dokładnie będzie na niej stał garaż z gotowych elementów betonowych.

A jeśli chodzi o zamawianie... Właśnie liczę koszty. Za dowóz tego betonu mi wyszło jakieś 600 funtów (nie szukałem dokładnie tylko zerknąłem, może można znaleźć taniej) Żwir jest tutaj sprzedawany w takich wielkich torbach (tzw bulk bag) po około 900 kg. Taka torba kosztuje jakieś 30-40 funtów, a cement około 5 funtów za 25 kg worek.

Edytowane przez Klisos

Klisos: 3,1 x 7 x 0,15 => to jest ca. 3,3 m3 betonu, przyjmując na mocny beton 400 kg cementu klasy 42,5 do tego po około 900 kg żwiru do 2-8 mm i tyleż samo piasku do 2 mm, oznacza to że potrzeba będzie 1300 - 1325 kg cementu, 2970 kg żwiru i tyleż samo piasku, czyli aby było łatwo i korzystając z zapasu mocy cementu: 1300 cementu i po 3000 kg piasku i żwiru. Dużo słabszy będzie cement 32,5 - ale tez go można zastosować.