Klisos 14.10.2016 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Witam wszystkich. Potrzebuję rady. Zamierzam wylać beton na podjeździe obok domu. Wylewka będzie miała 3.1m x 7m i 15 cm grubości. Czy ktoś może mi powiedzieć ile powinienem zamówić żwiru i cementu, żeby wystarczyło, ale jak najmniej zostało? Bo jak zamówię za dużo, to nie będę miał co tym zrobić. Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 14.10.2016 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Oj to się namęczysz z kręceniem betonu,nie możesz zamówić z wytwórni?Płyta 3,1m x 7,0m wymaga dylatacji.To ma być płyta jako warstwa nawierzchni docelowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klisos 14.10.2016 16:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 (edytowane) To miało być moje kolejne pytanie. Czy rzeczywiście potrzebna jest dylatacja? Chodzi o to, że mieszkam w Anglii. Tutaj ziemia nigdy nie zamarza. Jak temperatura spadnie do -5, to jest klęska narodowa i paraliż Widziałem takie płyty u Anglików bez żadnej dylatacji. Ale jak trzeba to oczywiście zrobię. To akurat żaden problem. Tak, to ma być nawierzchnia docelowa. Dokładnie będzie na niej stał garaż z gotowych elementów betonowych. A jeśli chodzi o zamawianie... Właśnie liczę koszty. Za dowóz tego betonu mi wyszło jakieś 600 funtów (nie szukałem dokładnie tylko zerknąłem, może można znaleźć taniej) Żwir jest tutaj sprzedawany w takich wielkich torbach (tzw bulk bag) po około 900 kg. Taka torba kosztuje jakieś 30-40 funtów, a cement około 5 funtów za 25 kg worek. Edytowane 14 Października 2016 przez Klisos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtusp 14.10.2016 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Jak będzie jakoś zazbrojona odpowiednio to nie potrzeby dylatacji. Aby zrobić beton potrzeba poza żwirem piasek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 14.10.2016 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Klisos: 3,1 x 7 x 0,15 => to jest ca. 3,3 m3 betonu, przyjmując na mocny beton 400 kg cementu klasy 42,5 do tego po około 900 kg żwiru do 2-8 mm i tyleż samo piasku do 2 mm, oznacza to że potrzeba będzie 1300 - 1325 kg cementu, 2970 kg żwiru i tyleż samo piasku, czyli aby było łatwo i korzystając z zapasu mocy cementu: 1300 cementu i po 3000 kg piasku i żwiru. Dużo słabszy będzie cement 32,5 - ale tez go można zastosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts