Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja odgromowa

pewien_pan

Recommended Posts

Witam,

mam pewien problem ponieważ podczas wykonywania stanu zero nie został wyprowadzony uziom instalacji elektrycznej. Jak mogę teraz naprawić ten błąd?

Aktualnie sytuacja wygląda następująco:

Wykonana jest instalacja odgromowa i bednarki wychodzą w narożnikach budynku. Nie ma niestety bednarki w środku budynku.

Stan 0 nie jest jeszcze zalany chudziakiem.

Jak mogę uziemić instalację?

P.S. Szukałem już podobnych tematów lecz przeważnie ludzie szukają pomocy w zrobieniu uziemienia gdy nie ma wykonanej instalacji odgromowej. A u mnie ona jest tylko niepełna.

Witam, ekspertem nie jestem, ale nasuwa mi się pytanie, do czego "doczepione" są bednarki wychodzące na narożach budynku. Jeśli są solidnie dospawane do zbrojenia, a zbrojenie zespawane ze sobą, to dospawać/dokręcić się do jednej z tych bednarek i przewodem żółtozielonym doprowadzić do skrzynki rozdzielczej, lub/i wbić w ziemię szpilę ocynkowaną i do niej podłączyć uziom, jednakże efektywność każdej z tych opcji potwierdzą bądź wykluczą odpowiednio przeprowadzone pomiary elektryczne.

Ja bym tak zrobił.

Pozdrawiam

Edytowane przez bar_tosz

[......]

Stan 0 nie jest jeszcze zalany chudziakiem.

Jak mogę uziemić instalację?

[.....]

Instalacja elektryczna powinna mieć ten sam globalny uziom co odgromówka. Jednak w żadnym wypadku nie powinno być to łączone odejściem od jednej z bednarek odgromówki i to przed wejściem do ziemi. Na drodze odgromówka-PE musi być ziemia.

1) Jesteś przed wylaniem chudziaka. Czy masz dostęp do ziemi w obrębie domu ?

2) Czy istnieje jakiś sposób na dostanie się do zbrojenia ławy ?

3) Gdzie był kierownik, kiedy lano ławy ?