pewien_pan 14.10.2016 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Witam, mam pewien problem ponieważ podczas wykonywania stanu zero nie został wyprowadzony uziom instalacji elektrycznej. Jak mogę teraz naprawić ten błąd? Aktualnie sytuacja wygląda następująco: Wykonana jest instalacja odgromowa i bednarki wychodzą w narożnikach budynku. Nie ma niestety bednarki w środku budynku. Stan 0 nie jest jeszcze zalany chudziakiem. Jak mogę uziemić instalację? P.S. Szukałem już podobnych tematów lecz przeważnie ludzie szukają pomocy w zrobieniu uziemienia gdy nie ma wykonanej instalacji odgromowej. A u mnie ona jest tylko niepełna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar_tosz 14.10.2016 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 (edytowane) Witam, ekspertem nie jestem, ale nasuwa mi się pytanie, do czego "doczepione" są bednarki wychodzące na narożach budynku. Jeśli są solidnie dospawane do zbrojenia, a zbrojenie zespawane ze sobą, to dospawać/dokręcić się do jednej z tych bednarek i przewodem żółtozielonym doprowadzić do skrzynki rozdzielczej, lub/i wbić w ziemię szpilę ocynkowaną i do niej podłączyć uziom, jednakże efektywność każdej z tych opcji potwierdzą bądź wykluczą odpowiednio przeprowadzone pomiary elektryczne. Ja bym tak zrobił.Pozdrawiam Edytowane 14 Października 2016 przez bar_tosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 16.10.2016 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2016 [......] Stan 0 nie jest jeszcze zalany chudziakiem. Jak mogę uziemić instalację? [.....] Instalacja elektryczna powinna mieć ten sam globalny uziom co odgromówka. Jednak w żadnym wypadku nie powinno być to łączone odejściem od jednej z bednarek odgromówki i to przed wejściem do ziemi. Na drodze odgromówka-PE musi być ziemia. 1) Jesteś przed wylaniem chudziaka. Czy masz dostęp do ziemi w obrębie domu ? 2) Czy istnieje jakiś sposób na dostanie się do zbrojenia ławy ? 3) Gdzie był kierownik, kiedy lano ławy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts