Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak przyłączyliście kabel 5x10 do budynku

Recommended Posts

Ja tak trochę brzydko podepnę się pod temat związany z bednarką. Obecna jest wyprowadzona w miejscu, gdzie miała być docelowo rozdzielnica, ale teraz rozdzielnica będzie jednak w innym miejscu. Jak ją przedłużyć? Skręcić poprzez złącze czy spawać? Tak czy tak będzie założona puszka kontrolna w ścianie.

Ewentualnie może zamiast bednarki LgY?

Dopiszę jeszcze, że chodzi o bednarkę do GSW. Żeby ktoś nie pomyślał, że chcę bednarkę do rozdzielnicy pakować :)

Edytowane przez strażak998

Ma być coś takiego w budynku (najlepiej w pomieszczeniu technicznym) :

https://www.google.pl/search?q=g%C5%82%C3%B3wna+szyna+uziemiaj%C4%85ca&biw=1680&bih=958&tbm=isch&source=lnms&sa=X&ved=0ahUKEwjelOKAl87QAhVGkiwKHUeqBKkQ_AUIPigB#imgrc=TgUxaEUgC-wwoM%3A

do której przyłączamy uziom, części metalowe obce, przewód PE.

Zgadza się. Taka szyna będzie. Tylko tak technicznie chciałem się dowiedzieć czy lepiej aby ta szyna była w okolicy rozdzielnicy? Docelowo rozdzielnica miała być w garażu. Ale ten pomysł udało mi się zmienić i przenieść ją pomieszczenia technicznego właśnie. I stąd moje pytanie czy bednarkę z uziomu fundamentowego zostawić w miejscu gdzie jest wyprowadzona czyli w garażu, tam umieścić szynę i doprowadzić przewód PE z rozdzielnicy czy bednarkę "przedłużyć" do pomieszczenia technicznego?

czy bednarkę z uziomu fundamentowego zostawić w miejscu gdzie jest wyprowadzona czyli w garażu, tam umieścić szynę i doprowadzić przewód PE z rozdzielnicy czy bednarkę "przedłużyć" do pomieszczenia technicznego?

Takie rzeczy można wykonywać w budynkach użyteczności publicznej, w budynku mieszkalnym wystarczy doprowadzić przewód PE.