Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zapisanie służebności

iwan89

Recommended Posts

Witam,

zakupiłem działkę oraz drogę, obie są na tej samej księdze wieczystej. Chciałbym ustanowić służebność na mojej działce drogowej, na rzecz innej działki. Moja notariusz wyliczyła, że w tym przypadku jeśli będzie to służebność bezpłatna, to podatek 4% od darowizny będzie niebotyczny, bo na tej samej księdze jest działka budowlana która znacznie podbija wartość. Czy da się coś z tym zrobić czy po prostu zrobić służebność płatną za jakieś symboliczne kwoty?

Pozdrawiam,

Krystian

A nie możesz sprzedać cześć tej działki? U mnie wszyscy sąsiedzi są właścicielami cząstkowymi drogi. Tyle, że przy zakupie działki dodatkowa działka była jakby w pakiecie.

Zgadzam się udział jest lepszy, wpisywanie jakiegokolwiek obciążenia do KW może być w późniejszym czasie problematyczne np przy staraniu się o kredyt mimo że służebnoś będzie dotyczyła tylko jednej działki,cokolwiek zrobisz załóż nową KW na drogę, tzw odłączenie od obecnej KW .

I w przypadku służebności podatek będziesz dalej płacił od całości.

Ja podłączę się pod temat. 12 lat wstecz kupiłem działkę rekreacyjną i jednocześnie w tym samym akcie notarialnym otrzymałem udział wielkości 1/15 do drogi dojazdowej. Na działkę i drogę są dwie odrębne księgi wieczyste.Droga ta jest do tych 15 działek ale też korzystają z niej właściciele dalszych działek, które wydzielono później. Oczywiście my im tego nie zabraniamy. Właściciel gruntu tak podzielił następne działki , że nie wydzielił do nich odrębnej drogi tylko przedłużył naszą drogę. Z tych 15 działęk jednej nie sprzedał i z tej 1/15 udziału w drodze przynależnej do wspomnianej działki dzielił nowym nabywcom . Maniana ogólna , nie wiem jak to wszystko przeszło. A kolega, który do mnie zwrócił się teraz miał dojazd do działki z drogi gminnej , którą teraz właściciel wysądził od gminy i ją zagrodził. Cuda się zdarzają ale cóż. Teraz mój znajomy poprosił mnie ( on ma działkę niedaleko ale bez udziału w naszej drodze i budując dom bank wymaga dopełnienia jakiś formalności) abym odstąpił notarialnie część swego udziału w tej drodze na jego rzecz . Proszę o poradę w jakiej formie najlepiej to zrobić tak aby skutki finansowe mnie nie dopadły. Wyżej piszecie, że darowizna to podatek 4%. Czekam na informacje.

Ja podłączę się pod temat. 12 lat wstecz kupiłem działkę rekreacyjną i jednocześnie w tym samym akcie notarialnym otrzymałem udział wielkości 1/15 do drogi dojazdowej. Na działkę i drogę są dwie odrębne księgi wieczyste.Droga ta jest do tych 15 działek ale też korzystają z niej właściciele dalszych działek, które wydzielono później. Oczywiście my im tego nie zabraniamy. Właściciel gruntu tak podzielił następne działki , że nie wydzielił do nich odrębnej drogi tylko przedłużył naszą drogę. Z tych 15 działęk jednej nie sprzedał i z tej 1/15 udziału w drodze przynależnej do wspomnianej działki dzielił nowym nabywcom . Maniana ogólna , nie wiem jak to wszystko przeszło. A kolega, który do mnie zwrócił się teraz miał dojazd do działki z drogi gminnej , którą teraz właściciel wysądził od gminy i ją zagrodził. Cuda się zdarzają ale cóż. Teraz mój znajomy poprosił mnie ( on ma działkę niedaleko ale bez udziału w naszej drodze i budując dom bank wymaga dopełnienia jakiś formalności) abym odstąpił notarialnie część swego udziału w tej drodze na jego rzecz . Proszę o poradę w jakiej formie najlepiej to zrobić tak aby skutki finansowe mnie nie dopadły. Wyżej piszecie, że darowizna to podatek 4%. Czekam na informacje.

Normalna sprzedaż części Twojego udziału,nic nie będziesz płacił bo masz ten udział od 12 lat, kupujący zapłaci 2% podatku od czynności cywilno prawnych i za wpis do do KW,Ty przedstawiasz wypis i wyrys z rejestru gruntów z adnotacją że jest do zmian w KW.