Moras 08.08.2004 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2004 Czy może mi ktos uprzejmie polecić cos, co skutecznie zlikwiduje chrzan z mojego ogródka skalnego? Slyszalam , ze istnieje taki preparat , ktorym pryska sie liscie i chrzan gnije do spodu. Czy to prawda , ze sukcesywne wyrywanie chrzanu ( najlepiej po duzym deszczu - wtedy usuwa sie znaczna czesc korzenia) powoduje , ze po pewnym czasie chrzan nie ma ochoty rosnac? Podzielcie sie waszym doswiadczeniem w walce z tym cholerstwem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 08.08.2004 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2004 Nazywa się chyba RANDUP; czyta się randap, pytaj w sklepach ogrodniczych. Opryskiwać najlepiej opryskiwaczem ale małe ilości chwastów można pryskać rozpylaczem do Mr. Muscle tym którego się używa do mycia szyb w oknach.Można też aby nie popryskać sąsiadujących rośli zastosować technikę mazakową; czyli pędzlem lub kawałkiem gąbki smarować liście chwastów. Do uschnięcia chrzanu będzie potrzeba silnego stężenia np objętościowo 1 cz. randapu i 4 części wody i na dodatek pryskać kilka razy w kilkudniowych odstępach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilba 20.08.2004 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2004 nie licz na to, ze sie pozbedziesz chrzanu. odrasta z najmniejszego kawaleczka korzenia pozostawionego w ziemi. u mnie chrzan rosnie wszędzie. ale przyda ci na wielkanoc do szyneczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 20.08.2004 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2004 chrzan w skalniaku - niezły widok,ale cholerstwo jest trudne do wytepienia, choć cierpliwe stosowanie środka podanego przez thalexa ma szanse przynieść efekt, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika L. 20.08.2004 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2004 A do chrzaniku szyneczka i może seteczka, tak na parapetówkę w sam raz. A tak poważnie, to rzeczywiście jeśli zostanie choć jedno oczko z korzenia w ziemi to odbije. Tak więc Roundap i to jak najczęściej ( na zielone części roślin oczywiście ), najlepiej na młode liście i zwiększyć dawkę - powtarzać przy każdym odroście. W końcu zabraknie mu sił, żeby odbić. Nie przyłatw sobie jednak innych roślin, najlepije mazać punktowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 20.08.2004 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2004 Imprezka z golonką i piwkiem, a jak kto chrzan do golonki będzie chciał to tarke w łapkę i na skalniaczek. Aaa, pamiętaj co by liści nie wyrzucali jeno ogóracy w garze przykryli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 23.08.2004 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 U mnie pomogło wycinanie tego co pojawiło sie na wierzchu regularnie co dwa tygodnie i tak przez dwa lata Teraz juz mam czysto. co prawda nie wiem czy nie pomogła czasem mieszanka POKONU "nawóz do trawy z odchwaszczaczem" który w miedzyczasie stosowałem zeby pozbyć sie mleczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel Starzec 23.08.2004 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 Jesli sobie rosnie posród cennych dla nas roslin to goscia moiżna pomalować pędzelkiem stężonym randapem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tymuś 01.10.2004 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 Dziekuje wszystkim. Zastosowalem stezony rundap , zobaczymy co sie stanie. ps. o co chodzi z ta szynka i piwkiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 01.10.2004 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 Piwko szynka (obowiązkowo mandolina z kością) lub golona z tartym chrzanem - rarytas rodem z Wielkopolszy, ja sama nazwa na to wskazuje. Kroyena coś o tym wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nov 01.10.2004 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 ja też bym polecal randap opryskałem dwa razy na razie uschły liście ale dopiero po drugim oprysku i to "mocnym"roztworem ' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 04.10.2004 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 Z kapuchą na słodko. Mniam. Co do chrzanu to wykopać, a liście do kwaszenia ogórasów uskutecznić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miska 04.10.2004 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 I do tego startego chrznu jeszcze czerwony buraczek tez sie nada... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miska 04.10.2004 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 Z RUNDUP-em bardzo uwazaj Tylko pedzelkiem, bo uszkodzisz sasiednie roslinki... Jezeli chcesz uzyc nawet malego spryskiwacza, to wez chocby kawalek kartonu, zeby podczas zabiegu oslonic sasiednie roslinki - bo chemiaje porazi. I ja bym wogole go nie rozcienczala, tlko przesmarowala pedzlem raz, a po odbiciu kolejny raz... powinno byc OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 05.10.2004 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2004 Przewapnować. Znakiem wapno ogrodnicze tudzież kredę rozsypać . Chrzani się tylko na kwaśnym.Nie bielić przy kwaśnolubych roślinkach !Tam metoda podrywu tylko. pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 15.10.2004 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 roundup jest dobry na wszystko - broń boże nie wyrywać chrzanu - najlepiej posmarować pędzelkiem liscie u nasady - 2 razy w odstępie tygodniowym - roundup powinien wypalić aż do korzenia...--pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts