Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda w fundamencie - pogoda nie sprzyja

Lucas88PL

Recommended Posts

Witam

2 tyg temu zaraz przed tymi ulewnymi deszczami zasypywalismy fundament, materiał wysiewka z płukania piasku. Niestety nie udało nam się tego zagęścić przez ulewne deszcze. Aktualnie jest tam lekka ciapa trzeba czekać aż wyschnie. Jest tylko taki problem, że przez 5 dni ma być pogoda a potem znowu ulewa. Co radzicie zrobić? Myślałem aby zamówić koparke i to wybrać ale teren na budowie do najtwardszych nie należy więc pewnie koparka się zrujnuje działkę do reszty a druga sprawa to jak wybierzemy to i tak będzie woda stała w pustym fundamencie bo teren gliniasty.

Druga opcja to myślałem aby zakupić folie plandekowa 10x15, zrobić szczyt prowizorke z drewna na srodkowej scianie fundamentu po czym folie rozciągnąć i po wbijać śledzie w otwory folii - będzie coś w formie namiotu i woda będzie splywac na boki do drenu.

Co radzicie? Czy pomysł z folia jest dobry? Oczywiście rozkładalbym ja tylko na deszcz.

Pzdr

• 2 weeks później...

Właśnie to dzisiaj zrobiłem. Plandeka 10x15, stelaż na środku z desek żeby był dwu spad, folia dobrze naciągnięta a w pierścienie wbilem śledzie zrobione z drutu 6mm. Tylko teraz modlić się żeby wiatru nie było bo będzie siwy dym :-)

Poczekam do końca przyszłego tygodnia bo wtedy będzie dwa tygodnie jak do tego ani kropla deszczu nie spadła. Mam nadzieję że można będzie ruszyć z zagęszczaniem.

Jeżeli ktoś tak chcę zrobić to polecam kupić większą minimum o 4m plandeke od każdego boku ściany fundamentowej bo wtedy można cały przykryć i wiater się tam nie dostanie. Najlepiej jeszcze pozbijac deski i zrobić ala krokwie i wypuścić ich kilka wtedy to też coś wiater zatrzyma. Robota dla kogoś komu zależy na czasie a deszcz wcześniej narobił dziadostwa. Dam znać wkrótce czy to zadziałało i podesle fotkę :-)