Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ścianka 12cm jaki stelaż?????

Admund

Recommended Posts

Mam ściankę 12 cm gdzie jest zaplanowana łazienka. Chcę podtynkowy stelaż. Doradźcie jaki kupić? . Nie chcę pułek.

Hydraulik mówi ze przebije się na wylot do drugiego pomieszczenia i potem trzeba będzie zarzucać ściany lub od drugiego pomieszczenia dawać K-G płyt.

Więc jakiś slim ale jaki?

Czyli chcesz zmieścić cały stelaż w świetle grubości ściany, tak ? Przebicie się na druga stronę to moim zdaniem najmniejszy problem, ja bardziej obawiał bym się tego czy ta ściana wytrzyma. Stelaż dołem opiera się na podłodze ale górą jest przytwierdzony do do ściany, działają tam siły które próbują wyrwać kołek. Jak się wkujesz w ścianę, do czego zamierzasz przykręcić górę stelaża ? Zostanie tam może z 4cm materiału i to zapewne nadwyrężonego kuciem ...

Weź krzesło, podstaw pod dwie tylne nogi jakiś klocek. Złap za oparcie aby unieść przednie nogi i wypoziomować siedzisko. I teraz poproś aby jakiś tęższy kolega usiadł na tym krześle. Utrzymasz to w rękach aby siedzisko pozostało w poziomie ? Nie sądzę. A dokładnie takie siły będą działały na ścianę w tym miejscu.

Może gdyby tam wylać kawałek żelbetowej belki ...

chodzi o to że chcę maksymalnie schować stelaż w ścianie, bo gdy będzie półka to po otworzeniu drzwi będzie się kolanem nachodziło na kibelek.

Tak jak na zdjęciach nie chcę mieć. Rozważam z drugiej strony dodatkową konstrukcję aby do niej można było przyczepić stelaż.

Czy to ten slim?

http://www.skapiec.pl/site/cat/387/comp/4846602

czy ten

http://www.ceneo.pl/16584461

Łazienka parter.jpg

Pewnie jednak jak radzicie trzeba będzie do sufitu pociągnąć obudowę, dla bezpieczeństwa.

Edytowane przez Admund

• 2 weeks później...