jakubek1108 15.10.2016 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 Witam serdecznie mieszkam póki co u tescia wraz z żona i synkiem tescie wyjechali zagranice i i ja ogarniam cala posesje problem mam z kotlownia tej wiosny tesciu(podczas dwu tygodniowych wakacji w pl) kupil piec uzywany zebiec kmw 23 kw(stary byl za maly iw ogole jakis lipny ) od goscia dostal sterownik jakis geco z dmuchawa i jakis drugi sterownik stary polskiej produkcji tez z dmuchawa i takie powyginane na krancach blaszki jak doczytalem w necie to sa zawirowacze w ogole nie wiem po co to leży w komórce , zamontowalem z nim ten piec zalozylismy w innym miejscu nowy zbiornik wyrownawczy bo starego zjadla rdza , i sterownik oczywiscie ten polski zreszta zepsuty chyba bo mam mozliwosc tylko wlozenia go do kontaktu i wtedy dmucha dmuchawa ,tesciu napalil stwierdzil ze jest git i zabral sie i wrocil do angli (zawsze wszystko robi na odczepnego) ja zbyt doswiadczenia nie mam ale zawsze jakos sobie dawalem z tym rade ale teraz mam kilka problemow opisze je i liczy w jakims stopniu na pomoc bardziej doświadczonych 1 ogrzewanie centralne jest juz kilkanascie lat ( 3 lata temu tesciu dolozyl dwa grzejniki ) i nie bylo takich problemow jak teraz2 dom to powierzchnia okolo 100-120 m budynek ma okolo 20 lat na dachu dotychczas papa byla tego lata zostala zalozona blacha .. choc dach nie docieplony sciany rowniez nie ocieplone ,okna plastikowe3 pale jak zawsze do tej pory jak nauczyl mnie tesciu ( wczesniej mieszkalem w kamienicy ogrzewanej przez spoldzielnie ) na spod pieca gazeta na to troche cienkiego drzewa otwieram na kominie drzwi od pieca te dolne otwarte i podpalam jak zacznie sie jarac dokladam grubszego drzewa na to wegiel i pozniej mial jak wsypuje mial to reguluje temp na kominie i tymi dolnymi drzwiczkami w tym piecu jakos ten miał słabo mi sie chce palic ,ciezko mi regulowac jak wsypalem na drzewo trocin z cztery lopaty to jak pootwieralem na kominie i drzwi to woda sie gotowala jak pozamykalem to przygasalo , czytalem o metodzie palenia od gory ale nie wiem czy da to rade z mialem jako ze tesciu zawsze palil jak opisalem zakupilem na poczatek sezonu grzewczego po poltorej tony wegla i mialu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 16.10.2016 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2016 (edytowane) 23 kW na 120 m2:bash: http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dash2.gifZatykanie wyjścia na komin http://psiakosc.com/emoty/emoty-1/lup.gif http://emoty.blox.pl/resource/laie_67.gifSorry ale jeśli chce się schudnąć to się mniej je! a nie zatyka wylot. http://czysteogrzewanie.pl/kociol/co-za-duzo-to-niezdrowo-dobor-mocy-kotla-weglowego/ Edytowane 16 Października 2016 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakubek1108 16.10.2016 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2016 Zdarzylem sie zorientować ze piec za duży ale nic teraz na to nie poradze moze da sie cos z tym fantem zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 16.10.2016 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2016 Damy radę bufor ciepła co najmniej 1m3 wody i w tedy będzie to działać jak należy. Puki co, bufor kosztował więcej jak piec u moich rodziców .. w najbliższym tygodniu podłączanie. Cóż było robić .. izolacja w toku, a "grzać" trzeba - bufor może być na styk 1300L Zawsze będzie można dać drugi. Pożyjemy obaczymy. Piecowi trzeba dać możliwość pracy w temperaturach i mocach na jakich został przewidziany. Każde duszenie spalania = dym pełen zł. Innym sposobem jest palenie impulsowe .. czyli wizyty w kotłowni co godzinę .. i dokładanie ciut ciut opału - bo właśnie jego ilość paląca się w raz, rzutuje na ilość wyprodukowanego ciepła. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-si%C4%99-robi-czyli-bufor-ciep%C5%82a/page639 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakubek1108 17.10.2016 00:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Nie rozumiem o co chodzi z tym buforem.. Poki co jak zasypie mialen to musze latac co jakas godzinę i otwieram ba kominie wlaczam wiatrak temp do 80 wylaczam wiatrak i prawie na maksa zamykam komin jeszcze chyba mam zapowietrzone grzejniki bo woda w piecu idzie juz do przelewu woda sie gotuje a powrot od grzejników zimny hmm a odpowietrznik nic nie daje bo spuscilem juz troche wody i nic.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.10.2016 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Bufor to sprawa podstawowa, pozwala Ci pognać kocioł na fulla i spalić godnie paliwo.Bo masz gdzie zagospodarować ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 18.10.2016 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 wyłóż palenisko cegłami szamotowymi z castoramy zaś podpalaj od góry. Czyli wsypujesz wiadro węgla na wygaszony piec a na wierzchu rozpalasz drewienko i tak zostawiasz. Bedzie lepiej - mniej dymu i dłuższa stałopalność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.10.2016 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 To działa na chwilę, kiedy nowa metoda i chęć próby przewyższa trudy rozpalania od góry, trud wygarnięcia żaru, zebrania do wiaterkawyniesienia na zewnątrz, zasypania świeżego opału i odpalenia ponownie.Stało palność jest mega długa 10-12 godzin stale na kotle np 50st. Ale to metoda dla wytrwałych. Trzeba szukać sposobu przebudowy kotła, poprzez założenie go cegłami i zrobienie z niego dolniaka. Wtedy mamy dokładanie opału ciągłe i problem jest marginalny.Wszelakie zalety palenia od góry+ dokładanie paliwa. W rzeczywistości, każdy piec jest inny i nie ma uniwersalnej metody przeróbki i założenia palnika ceramicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts