Gajoss 15.10.2016 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 Hej, mam pytanie: Mój brat chce ogrodzić działkę i okazyjnie może odkupić słupki wykopane razem z bryłą betonu. czy warto/czy można wykorzystać takie słupki? Jeśli tak, to czy trzeba je osadzać w jakiś specjalny sposób? dziekuję za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 16.10.2016 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2016 Tak warto o ile nie są pordzewiałe i cena jest dobra . Nie ma innego sposobu osadzania takich słupków trzeba po prostu obić stary beton i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 16.10.2016 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2016 Umorduje się strasznie, a efekt będzie marny. Nowy słupek kosztuje 15-20zł. Ta cena okazyjna to ile? 5zł?Trzeba wykopać dziurę, żeby upchnąć ten beton i dolać nowego. Wypionowane takich wynalazków to też będzie sztuka, od tego pewnie każdy będzie miał inną wysokość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 17.10.2016 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Umorduje się strasznie, a efekt będzie marny. Nowy słupek kosztuje 15-20zł. Ta cena okazyjna to ile? 5zł? Trzeba wykopać dziurę, żeby upchnąć ten beton i dolać nowego. Wypionowane takich wynalazków to też będzie sztuka, od tego pewnie każdy będzie miał inną wysokość. Niekoniecznie, ja wykopywalem swoje i tez mialem z tym problem. Ale rozwalilem mlotkiem, jedno celniejsze albo dwa mniej celne udezenia mlotem 5kg i betonu nie bylo. A byly dosc solidnie zabetonowane, na jeden slupek dwa 25kg worki gotowej mieszanki betonowej. Podejzewam ze od udezenia slupek oddawal jakies drgania czy cos bo beton ewidentnie rozrywalo jakby od srodka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 17.10.2016 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Beton od słupków łatwo się odbija wystarczy młot 3 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 17.10.2016 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Ocynk, czy inne zabezpieczenie złazi razem z betonem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 17.10.2016 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 To ma być docelowe ogrodzenie, czy byle było ? Jak i czym je przewiezie skoro są z betonem, ile pracy będzie wymagał za i rozładunek i późniejsze wkopanie i poziomowanie słupków. Jeśli cena to koszt stempla, czyli ok 4-5 zł to można się pobawić, powyżej bym się nie brał. Teraz opowieść jak to jest z takimi pseudo oszczędnościami na moim przykładzie : Znalazłem na OLX używane deski szalunkowe - cena chyba 200 czy 250zł za m3. Załatwiłem transport za jakieś rozsądne pieniądze. Pojechaliśmy, no dechy nawet ładnie się prezentują, tylko facet mówi, że wczoraj musiał kilka zabrać bo mu piach przywieźli - ale bus umówiony nie będę już się wycofywał, w sumie to pare desek (odliczone za braki). Zapłaciłem, zadowolony bo jeszcze 50 zł urwałem Ładujemy, mniej więcej od połowy kupki deski były coraz krótsze ale co zrobić - widziały gały co brały. Umachaliśmy się solidnie we 2 przy załadunku a to jeszcze trzeba u mnie na działce zrzucić. NA dworze 30`C bo to lipcowe upały więc ja i busiarz ręce po kolana . Ale co tam myślę - wyszło mnie chyba po 300 czy 350 zł/m3 NA drugi dzień jak zacząłem je oglądać już na spokojnie na działce to chyba najlepszy interes zrobił ten co sprzedawał, potem busiarz a najgorszy ja. Deski takie sobie, dużo krótkich, a jak coś z nich robiłem to jest dużo odpadu bo albo za krótka albo 50 cm za długa Jakbym wiedział, że tak będzie to bym kupił deski na składzie, może i droższe, ale ładne, długie i bez dodatkowej pracy. Przemyśl kolego tą oszczędność, żebyś nie wyszedł na tych słupkach jak ja na deskach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 18.10.2016 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Ocynk, czy inne zabezpieczenie złazi razem z betonem, Jeżeli ocynk zejdzie to g. a nie ocynk a stosowanie na metal choćby farby w miejscu gdzie ma być betonowane jest wręcz szkodliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariannaple 20.10.2016 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 Pytanie, czy obicie betonu jest w sumie opłacalne (biorąc pod uwagę również czas, jaki trzeba będzie na to poświęcić). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajoss 22.11.2016 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Dziękuję za wszystkie spostrzeżenia.... brat odpuścił sobie po kilku słowach Głosu Rozsądku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts