Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zaczynac Budowe ścian czy czekać do wiosny ?

kriskros86

Recommended Posts

Witam

Mam pewnie problem przysunął się termin rozpoczęcia budowy i z tego względu jestem na etapie ukończenia fundamentów hm od przyszłego tygodnia majster che rozpocząć budowę murów po czym szykować do tropu zajmie mu to około 3 tygodni moze 4.

Teraz pytanie czy działać i budować czy dac sobie spokój ze względu na to że pogoda jest jaka jest i ten termin moze przesunąc się jeszcze dalej w końcu idzie zima

• 2 weeks później...
Budynek parterowy bez zamieszkałego poddasza dach czterospadowy

jest jeden problem materiał to porotherm będzie go trzeba zabezpieczać podczas murowania żeby wody nie naleciało przy opadach do środka.

Stropy drewniane (jako część konstrukcji dachu) czy masywne?

Konstrukcja dachu ciesielska czy prefabrykowane wiązary dachowe?

Też się zastanawiam czy ładować się w mury :)

kończę fundament i od 15 listopada będzie można stawiać ściany bk. Strop teriva i poddasze użytkowe. Gdyby się udało to może do końca grudnia by był strop i niedługo później dach :). Ale to może są dość nierelane założenia. Jednak gdyby się udało to dalej już z górki.

Ta zaprawa klejowa zimowa to dobry produkt czy jednak lepiej się nie pchać w chemie i czekać do kwietnia? :/

A coże stanie się z żelbetowym stropem za betonu klasy C20/25 przez jedna zime?

nic:) właśie wykonany strop to najlepszy moment na przerwę jeśli ktoś musi. Ja sam ciągnę budowę i do świąt chcę z dachem zakończyć SSO...obecnie mam śiany piętra i szalują mi strop żb a poźniej ściany piętra - tyle tylko,że ja buduję z pustakó keramzytbetonowych także woda im nie straszna nic a nic....

niemniej wszystko zależy od sytuacji i ciśnienia jak szybko chce się wybudować...ba nawet lane stropy teraz beda mocniejsze niz takie lane w wakacje z prostej przyczyny bedzie mniej pekniec i rys bo temperatury nie sa wysokie...