Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tomekk89

Recommended Posts

Jest to mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich.

Od dłuższego czasu chodzi mi po głowie budowa altany obok mojego stawu. Bardzo podoba mi się altana na załączonych zdjęciach ale nie mogę znaleźć w internecie podobnych projektów - być może ma ktoś wiedzę, gdzie szukać, będę bardzo wdzięczny za wskazówki.

Dodatkowo patrząc na zdjęcia zastanawiałem się czy można by było przy takiej konstrukcji zrobić jakieś poddasze i podzielić je na 2 sypialnie (bez fajerwerków aby się łóżko zmieściło) czy konstrukcja nie zmieniła by bardzo wyglądu. Jeśli chodzi o materiał chciałbym to wymurować a dopiero później wykończyć drewnem. Ogólnie taka altanka pełniła by rolę domku letniego/wypoczynkowego. Będę wdzięczny za odpowiedzi/opinie.

lesniczówka.jpg

wiata_Wydry.jpg

wiata2.jpg

Mylisz pojęcia tzn. nazewnictwo. Na foto nie jest altana. Altana nie może mieć ścian rozgraniczających przestrzeń a już tym bardziej komina jak na zdjęciu. Ściany mogą być ale ażurowe. A wolnostojący parterowy budynek rekreacji indywidualnej przeznaczony do czasowego pobytu o powierzchni zabudowy do 35 m2 można postawić na zgłoszenie.

Ja napisałem wyraźnie parterowy więc bez poddasza użytkowego A przy wpbripdcpo ( skrót do wyżej opisanego obiektu) przy powierzchni zabudowy do 35 m2 wystarczy zgłoszenie. Stawiasz na fundamentach . To kiedyś był mit, że jak bez fundamentu to nie związany trwale z gruntem. Totalne bzdury bo nawet stawiając na 4 bloczkach betonowych to bloczki te stanowia tzw. fundament punktowy. Nawet stawiając na kołach wystarczy, że podłaczysz wodę lub prąd to juz jest trwale związany. Ja przechodziłem szereg batalii z PINB , doświadczyłem dużo a teraz wyprostowane jest bardziej prawo. Niuans taki teraz jeszcze napiszę w tym budynku możesz zrobić piwnicę i PINB nic do tego nie ma. I jeszcze jedno u mnie przy 35 m2 nie wymagali żadnego projektu tylko sam zaznaczyłem na wyrysie gdzie ma stać i wymiaru. Tyle.

Myślę, cały czas nad tym i chyba odpuszczę budowę piętra a pomieszczenia użytkowe rozmieszczę na parterze. Jeśli chodzi o projekt, fundamenty i pozwolenie to nie są to chyba jakieś koszty nie do przeskoczenia?

Tak nie są koszty mówisz projekt około 4- 5 koła , pozwolenie darmowe ale wypisy, wyrysy, geodeta to też są koszty.