Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Garaż wolnostojący - przepisy i pomysły

Recommended Posts

Witajcie,

mam domek na działce o statusie budowalnym - po odbiorze. Nadszedł czas na położenie kostki brukowej i postawienie garażu bo trochę lipa bez garażu :)

Obecnie obok domu stoi blaszak (pozostałość z czasów budowy domu). W blaszaku trzymam kosiarkę itp. Chcę to zmienić i postawić normalny garaż wolnostojący.

Interesuje mnie coś takiego: http://2.bp.blogspot.com/-2Alh8QnSBFY/VKq1Pm0668I/AAAAAAAAAJU/u-J58fCD9Us/s1600/dom%2Bz%2Bgarazem2.jpg

Jedno stanowisko na auto pod dachem, bez ścian. Jedno stanowisko zamknięte na auto + jakieś wewnątrz 2 metry przestrzeni na kosiarkę, łopaty opony itp.

Moje pytania:

1. Jakie są obecnie przepisy dotyczące stawiania garażu wolnostojącego (podatki, pozwolenia i wszystko co warto wiedzieć)

2. Czy najpierw powinienem zając się kostką brukowa na podjeździe czy później? A moze nie ma to znaczenia od strony budowlanej?

3. Czy jest jakaś tańsza alternatywa od murowanego garażu. Sąsiad postawił coś takiego jak w USA buduje się od lat domy mieszkalne czyli stelaż z drewna i obite to zostało płytami typu OSB, na to tynk i dach. Wygląda jak murowany garaż, ale chyba on to zrobił bez fundamentu (zwykła wylewka) i tyle. Czy taka opcja może być tańsza?

Pozdrawiam.