Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porotherm profi POZIOMOWANIE PIERWSZEJ WARSTWY

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie czy jest mozliwe wypoziomowanie pierwszej warstwy porothermu profi bez uzycia sprzętu polecanego przez winenbergera .

Majster mówi ze nie ma niwelatora ani innych stojaków do poziomowania. Ale powiedział że ogarnie temat za pomocą starej metody na wężyki .

Nie mam pojęcia czy mu zaufać i czy jest możliwe wypoziomowanie tej warstwy ponieważ przy słabym wypoziomowaniu problem będzie żeby wszystko się układało wyżej, np. przypadku gazobetonu mniejszy problem zawsze mozna przy szlifować a tu musi być git od samego początku

Witam

Mam pytanie czy jest mozliwe wypoziomowanie pierwszej warstwy porothermu profi bez uzycia sprzętu polecanego przez winenbergera .

Majster mówi ze nie ma niwelatora ani innych stojaków do poziomowania. Ale powiedział że ogarnie temat za pomocą starej metody na wężyki .

Nie mam pojęcia czy mu zaufać i czy jest możliwe wypoziomowanie tej warstwy ponieważ przy słabym wypoziomowaniu problem będzie żeby wszystko się układało wyżej, np. przypadku gazobetonu mniejszy problem zawsze mozna przy szlifować a tu musi być git od samego początku

Jak jest dokładny to pewnie ogarnie po staremu. Wydaję mi się, że winenberger wypożycza te narzędzia za darmo i nawet ktoś przyjeżdża doglądać przy pierwszej warstwie jeśli kupisz te pustaki ( może do nich zadzwonić i się spytać?).

Wprawny spawacz czy inny rzemieślnik zrobi Ci takie prowadnice, nie ma w tym hameryki.

Edit:

Google nie boli. Znalazłem to w 46 sekund:

http://wienerberger.pl/informacje/wypo%C5%BCyczalnie-sprz%C4%99tu-dryfx/profi

Trzeba wypożyczyć i zapłacić, ale to tylko na jeden dzień więc kasa chyba niezawrotna.

Forumowicz o nicku Sadysta robił z tego ściany i sam sobie zrobił przyrząd. Może ma na zbyciu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?215184-Dom-na-p%C5%82ycie-energooszcz%C4%99dny-projekt-i-wykonanie-w%C5%82asne&highlight=sadysta post 12

Edytowane przez domino34

wszystko pięknie i fajnie ale sprzęcik który wypożycza firma jest niestety zajęty przez 2 miesiące i do tego mają pierwszeństwo osoby które kupiły od nich materiał ja niestety wziąłem z innego punktu i niedostane go. :no:

No rozumiem, ale na stronie jest kilkanaście tych wypożyczalni.. każda zajęta??. Z drugiej strony nie rozumiem po co ten pustak profi. Masz problem z dostępem do prądu i wody na czas budowy żeby zaprawę ukręcić? Przecież i tak będziesz ocieplał ściany. Poza tym mówię Ci, że każdy rzemieślnik Ci zrobi ten przyrząd. Patrzyłeś dziennik Sadysty?

Tak patrzyłem nawet napisałem do niego może ma to jeszcze albo jakies wymiary pamieta i cos sie wymysli .

Męczy mnie tez druga sparwa czy zaczynac budować przez cały tydzień 3-4 dni pada a czym dalej tym pogoda gorsza i poprawy nie widać

Jak masz ekipę kilku ludzi, to oni obskoczą ściany parteru w 2-3 dni, tym bardziej, że nie będą musieli kręcić zaprawy itp. Gdy zacznie padać mogą rozwijać taką folię o szerokości 40cm jak pod izolację przeciwwilgociową ściany na ostatniej położonej warstwie - wtedy nie napada do środka. Pamiętaj tylko, żeby ostatnią warstwę ściany zalepić zaprawą. Robota idzie tym tak szybko, że na prawdę wystarczy tylko kilka dni znośnej pogody. Ja budowałem w listopadzie 2015 też z tego pustka tylko, że na zwykłą pełną zaprawę - 4 murarzy postawiło parter w 4 dni ( a przecież kręcili jeszcze zaprawę) u Ciebie pójdzie szybciej.