Ivonex 17.10.2016 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Witam, b. proszę o radę jak "obrobić obszar" wokół fundamentów na lekko pochyłej działce w niebieskim kółku na szkicu? Pochylenie sprawiło, że fundament odkrywa się stopniowo, max nawet do 45cm (w najniższym punkcie), a ponieważ podłoga będzie 25 cm powyżej chudziaka (15 styropian, 8-wylewka, 2 -terakota), to poziom tarasu wychodzi nawet do 70 cm nad poziomem obecnego gruntu. Mam geowłókninę, ale czy kamyki drenażowe podnosić jeszcze wyżej? -wydaje mi się, że nie. Dałbym włókninę i przysypał ziemią, ale co zrobić z obszarem na wysokości 1-go pustaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domino34 17.10.2016 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Przecież jeszcze będzie elewacja. I tak musisz to jakoś ocieplić. U mnie wyszło tak samo i też taras jest prawie do 70cm ponad poziom działki. Ja normalnie zrobiłem tam elewacje a taras będzie przylegał (drewniany). Pierwszy pustak tak jak u Ciebie mam obrobiony w kolorze tak jak dom i grubością tak jak dom 5cm grubiej niż fundament. A na podmurówkę dałem tynk mozaikowy. Jak podniesiesz wysoko działkę i masz obok sąsiadów, a podczas burzy ich podtopi, to w czasie gdy oni połączą to podtopienie z Twoim podwyższeniem poziomu działki to będzie problem. Dodatkowo trzeba uważać z podnoszeniem poziomu działki, bo możesz zaburzyć bryłę domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonex 17.10.2016 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 domino34 -dzięki, rzeczywiście zapomniałem o elewacji, ale to śpiewka następnego lata. W projekcie na dole mamy klinkier. W takim razie jak zakończyć drenaż - zakończyć włókniną i przysypać ziemią na równo z fundamentem? No tak, taras może być na ziemi (tak mamy w PZT -wykorzystał bym ziemię z wykopów) lub drewniany -pomyślimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts