Robin77 17.10.2016 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Jak zamontować klamkę do drzwi zrobionych w MDF? Dostałem w komplecie:1) wkręty2) takie dłuższe śruby przelotowe Czy zwykłe wkręty poradzą sobie z tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 17.10.2016 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Wszystko zależy od klamki i sposobu jej złożenia. Jeśli ma dobre podkładki i stabilnie mocowany i skrecany trzepień, to przy niewielkim ruchu powinny wytrzymać wkręty. Natomiast ja 99,9% klamek mocuję wyłącznie na przelotówki. Może dzięki temu nie odbieram telefonów z prośbą o przyjechanie i poprawienie klamki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin77 17.10.2016 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Wszystko zależy od klamki i sposobu jej złożenia. Jeśli ma dobre podkładki i stabilnie mocowany i skrecany trzepień, to przy niewielkim ruchu powinny wytrzymać wkręty. Natomiast ja 99,9% klamek mocuję wyłącznie na przelotówki. Może dzięki temu nie odbieram telefonów z prośbą o przyjechanie i poprawienie klamki.. Dziękuję A czy muszę nawiercać pod te wkręty? Czy obędzie się bez tego i śrubokrętem wcisnę Z ciekawości byłem w markecie i odkręciłem parę klamek - a tam te wkręty po krzywione,źle dokręcone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 17.10.2016 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 No raczej pod wkręty się nie nawierca. A czy wejdą śrubokrętem? Zależy od narzędzi. Raczej tak, ale przy "ciśnięciu" może Ci się "omcknąć" śrubokręt i uszkodzisz drzwi. Z resztą - przy wkrętarce podobnie. Podstawa - to dobrać odpowiednią końcówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 17.10.2016 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Mimo wszystko polecam skrecic na sruby przelotowe. Dokladnie odznaczyc. Przewiercic na wylot. Skrecic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin77 18.10.2016 07:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Mimo wszystko polecam skrecic na sruby przelotowe. Dokladnie odznaczyc. Przewiercic na wylot. Skrecic. A mogę się zapytać jak to precyzyjnie przewiercić, mając skrzydło zamontowane? Z jednej strony oznaczę, przewierce - a z której wyjdę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 18.10.2016 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Wiertlo dokladnie prostopadle do plaszczyzny skrzydła Szczerze?Skoro zadales takie pytanie to lepiej nie bierz wiertarki do rak. Pozostan przy subkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin77 18.10.2016 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Wiertlo dokladnie prostopadle do plaszczyzny skrzydła Szczerze? Skoro zadales takie pytanie to lepiej nie bierz wiertarki do rak. Pozostan przy subkach Wiertło dokładnie prostopadle z ręki i po drugiej stronie może być parę mm różnicy i już nie zamontujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 18.10.2016 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Zakladasz klamke i szyld z obu stron.Wiercisz z jednej do polowy grubosci skrzydla. Wiercisz z drugiej. Jak nie trafia otwory na siebie to na obrotach lekko frezujesz otwor by trafily.Zawsze bralem najpierw mniejsze wiertlo i doprowadzalem do sytuacji gdy otwor zgrywal sie z jednej i drugiej strony.Dopiero pozniej bralem wietlo doceloqe wieksze o milimetr od srednicy sruby przelotowej.Jeszcze nie zdarzylo mi sie zeby nie wyszlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin77 18.10.2016 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 (edytowane) Zakladasz klamke i szyld z obu stron. Wiercisz z jednej do polowy grubosci skrzydla. Wiercisz z drugiej. Jak nie trafia otwory na siebie to na obrotach lekko frezujesz otwor by trafily. Zawsze bralem najpierw mniejsze wiertlo i doprowadzalem do sytuacji gdy otwor zgrywal sie z jednej i drugiej strony. Dopiero pozniej bralem wietlo doceloqe wieksze o milimetr od srednicy sruby przelotowej. Jeszcze nie zdarzylo mi sie zeby nie wyszlo No kolego, bardzo dziękuje pomogłeś mi! Dam znać! Nie wiem tylko czy mam takie cienkie wiertła Mam jeszcze ostatnie pytanie: Chodzi o to, że klamka ma pewien luz, który wynika z tego, ze trzpień jest trochę węższy niż ten kwadratowy otwór, w który się go wkłada. Jak włożysz klamkę, to ona tak trochę opada, właśnie o ten luz mi chodzi. Czy montuje się klamki z uznaniem tego luzu, czy po prostu przetrzymuje się ją w wymaganej pozycji Mnie się wydaje, że trzeba montować tak jak to wygląda po włożeniu klamki Edytowane 18 Października 2016 przez Robin77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 18.10.2016 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Szyld montujesz tak by byl prosto a okragly tak by sruby te byly albo w pionie albo w poziomie. Luz na trzpieniu jest prawiw zawsze wiec olać go Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazwoj 18.10.2016 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Nie do końca chwytam to pytanie - jak to śruby przelotowe czy wkręty? Przy klamce nie było zestawu? Obecnie zdecydowanie lepsze jest spięcie szyldów z obydwu stron.Kolega wyżej pisze o luzie na trzpieniu. Jest ale niewielki. Nie masz tam śrubki do skręcenia? Czy jeszcze archaiczna technologia z bolcem u ciebie jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin77 21.10.2016 14:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 Nie do końca chwytam to pytanie - jak to śruby przelotowe czy wkręty? Przy klamce nie było zestawu? Obecnie zdecydowanie lepsze jest spięcie szyldów z obydwu stron. Kolega wyżej pisze o luzie na trzpieniu. Jest ale niewielki. Nie masz tam śrubki do skręcenia? Czy jeszcze archaiczna technologia z bolcem u ciebie jest? śruby mają być w pionie czy poziomie? Jak do tego dojść większość wkładek jak patrze ma w poziomie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 21.10.2016 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 Sorry, ale instrukcji nie było? Zawsze w poziomie - tak przynajmniej są zwykle odpowiednie dziury w zamku. Jak masz wątpliwości, to wykręć zamek (dwie śrubki) i sobie na niego popatrz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 25.10.2016 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 To i ja teraz nie rozumiem o co chodzi.Najprościej zrób sobie tak:-wykręć zamek ze skrzydła (dwie śruby na krzyżaka)-nałóż na niego klamkę (czasem klamka ma zły rozmiar podług zamka i śruby trafiają w niego zamiast go mijać lub przechodzić przez przeznaczone do tego otwory)-teraz już wiesz jak to wszystko działa i wkładasz zamek do skrzydła-oklejasz sobie taśmą skrzydło z przodu (dla śrub przelotowych)-przykładasz klamkę z szyldami i odznaczasz sobie pozycję pod otwory-wiercisz otwory idealnie w poziomie aby trafić ... jak masz obawy to wierć z dwóch stron do połowy grubości skrzydła-zrywasz taśmę delikatnie aby nie uszkodzić laminatu-montujesz klamkę Prościej nie potrafię tego opisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin77 27.10.2016 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 To i ja teraz nie rozumiem o co chodzi. Najprościej zrób sobie tak: -wykręć zamek ze skrzydła (dwie śruby na krzyżaka) -nałóż na niego klamkę (czasem klamka ma zły rozmiar podług zamka i śruby trafiają w niego zamiast go mijać lub przechodzić przez przeznaczone do tego otwory) -teraz już wiesz jak to wszystko działa i wkładasz zamek do skrzydła -oklejasz sobie taśmą skrzydło z przodu (dla śrub przelotowych) -przykładasz klamkę z szyldami i odznaczasz sobie pozycję pod otwory -wiercisz otwory idealnie w poziomie aby trafić ... jak masz obawy to wierć z dwóch stron do połowy grubości skrzydła -zrywasz taśmę delikatnie aby nie uszkodzić laminatu -montujesz klamkę Prościej nie potrafię tego opisać. Świetnie to opisałeś, tak właśnie zrobiłem Ten etap: "przykładasz klamkę z szyldami i odznaczasz sobie pozycję pod otwory" Jak to zrobić, żeby było prosto? bo jak włożysz klamkę w trzpień to ponieważ w otworze zamka jest pewien luz - otwory nie są w osi tego otworu a poniżej tej lini A często wychodzi też tak, że nie są w osi w poziomie >? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 27.10.2016 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Dobre klamki mają dołączone odpowiednie szablony. Jak nie ma? to zostje miarka, poziomica..lub... dobre oko;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin77 28.10.2016 15:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 Dobre klamki mają dołączone odpowiednie szablony. Jak nie ma? to zostje miarka, poziomica..lub... dobre oko;) Więc to była zła klamka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazwoj 28.10.2016 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 Wystarczą podstawowe narzędzia jak taśma, ołówek i nawet prosta ekierka. Jest to minimum, ale chyba każdy ma to w domu. Taśmę naklej na drzwi, ekierką zmierz otwory na śruby w klamce i odznacz je pod kątem prostym na drzwiach. Szablon samemu można sobie zrobić z papieru. Słodowy "zrób to sam" się kłania. Ahhhh to były czasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts