piotraudi 05.12.2017 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 (edytowane) Na pewno wielokrotnie czyściej jest spalać śmieci, szmaty i płyty meblowe niż żarzyć drewno w niedoborze powietrza. jesteś tego taki pewien????spróbuj u siebie i podziel sie doświadczeniem Edytowane 5 Grudnia 2017 przez piotraudi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 05.12.2017 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Ja bym spróbował ale coś ostatnio mi kocioł wariuje i głupieje.Muchenzowi chodziło o tę na ruszczie awaryjnym można palać smieći oraz oto,że czysto spalając śmieci jest lepiej niż kisić drewno.Czy to tak trudno zrozumieć co ktoś miał na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotraudi 07.12.2017 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 JA zrozumiałem co kto miał na myśli ,lecz sie z tymi opiniami nie zgadzam ponieważ widze jak to wygląda na moim przykładzie.w dodatku kotły z rusztem awaryjnym (zależy też jakim ponieważ jest ich multum i faktycznie nie każdy sie nadaje aby palić w tym ruszcie awaryjnym)lecz ja na swoim przykładzie widze jak dobrze sie pali drewno czyszczę kocioł raz na tydzień i nie widze różnicy w ilości zanieczyszczeń i innych syfów czy pale tylko ekogroszkiem czy ekogroszek łącznie z drewnem ponieważ samego drewna nie pale.i teraz pytanie jaki kocioł ne dusi materiału palnego którym sie pali?? czy tak sie nie dzieje gdy osiagnie temperature i aby ją zbić wylancza sie lub przechodzi w tryb czówania??? nawet w starych kotłach zakladalo sie tz szyber a do czego on służył?? do zmniejszenia cugu co jednocześnie powodowalo zmniejszenie ilości powietrza w komorze spalania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 07.12.2017 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Kocioł na pelet,na gaz,na olej.Piec rakietowy.Mój dolniak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 07.12.2017 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 i teraz pytanie jaki kocioł ne dusi materiału palnego którym sie pali?? Każdy który pracuje non stop, aż opał się wypali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 07.12.2017 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 (edytowane) JA zrozumiałem co kto miał na myśli ,lecz sie z tymi opiniami nie zgadzam ponieważ widze jak to wygląda na moim przykładzie. w dodatku kotły z rusztem awaryjnym (zależy też jakim ponieważ jest ich multum i faktycznie nie każdy sie nadaje aby palić w tym ruszcie awaryjnym)lecz ja na swoim przykładzie widze jak dobrze sie pali drewno czyszczę kocioł raz na tydzień i nie widze różnicy w ilości zanieczyszczeń i innych syfów czy pale tylko ekogroszkiem czy ekogroszek łącznie z drewnem ponieważ samego drewna nie pale. Nie można wykluczyć sytuacji, że jesteś tym wyjątkiem potwierdzającym regułę i akurat u Ciebie drewno na awaryjnym ruszcie spala się ładnie i czysto. Jednak, to by mogło sugerować, że nastawy podawania powietrza przez dmuchawę podajnika masz zdrowo przesadzone. W efekcie jest go dosyć i dla węgla, i dla drewna. Hę? i teraz pytanie jaki kocioł nie dusi materiału palnego, który sie pali?? czy tak sie nie dzieje gdy osiagnie temperature i aby ją zbić wyłącza się lub przechodzi w tryb czuwania??? nawet w starych kotłach zakladało sie tzw. szyber, a do czego on służył?? do zmniejszenia cugu co jednocześnie powodowało zmniejszenie ilości powietrza w komorze spalania I dlatego, dla kotłów zasypowych zaleca się połączenie ich z buforami ciepła. Właśnie po to, żeby nie musiały przechodzić w stan podtrzymania i kiszenia opału, tylko wypalały cały zasyp opału pracując z dużą mocą. Edytowane 7 Grudnia 2017 przez gondoljerzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotraudi 07.12.2017 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Jeżeli o mnie chodzi ja takze nie ładuje pełnego paleniska ponieważ bym mógł mieć bardzo duży problem. Co do powietrza ekogroszek spała się dobrze ale to zawdzięczam ekogroszek owi oraz rozbudowanym komputerem kotla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bemmek 22.04.2020 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 Jak myślicie jeżeli piec chodzi w normalnym trybie na pellet to dorzucenie co kilka godzin szczapy drewna na ruszt powyżej palnika pelletowego może podnieść ogólną kaloryczność spalania nie powodując żadnych skutków ubocznych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts